25 / 11 / 2024

ÇED Raporu nereden alınır?

ÇED Raporu nereden alınır?

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi deniyor. ÇED raporu alınmadan projeye başlanamıyor. Peki, ÇED Raporu nereden alınır?




ÇED Raporu nereden alınır?

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalara Çevresel etki değerlendirmesi deniyor.


03.10.2013 tarih ve 28784 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne tabi projeler için "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı alınmadıkça bu projeler hiçbir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilmiyor proje için yatırıma başlanamıyor ve ihale edilemiyor.


''Çevresel etki değerlendirmesi süreci''

ÇED raporu için  Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulması gerekiyor. Gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren süreç olarak karşımıza çıkıyor. 


Bakanlık tarafından; sunulan nihai ÇED Raporlarının komisyon üye sayısı kadar çoğaltılması isteniyor. Çoğaltılan nihai ÇED Raporları on iş günü içerisinde Bakanlığa sunuluyor. Bakanlık, Komisyonun rapor hakkındaki çalışmaları ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Olumsuz" kararını on iş günü içinde veriyor, bu kararı komisyon üyelerine bildiriyor.


''Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı''

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hakkında Komisyonca yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olduğunun saptanması üzerine gerçekleşmesinde sakınca görülmediğini belirten Bakanlık kararı oluyor. Gerekli izinler alınarak yatırıma başlanmasında sakınca olmuyor. 


"ÇED Olumlu" kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir bir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda "ÇED Olumlu" kararı geçersiz sayılıyor. 


''Çevresel etki değerlendirmesi olumsuz kararı''

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hakkında Kapsam Belirleme ve İnceleme Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle uygulanmasında sakınca görüldüğünü belirten Bakanlık kararı oluyor.  Yatırım gerçekleştirilemiyor.  ÇED olumsuz kararı verilen projeler için ,bu karara neden olan şartlarda değişiklik olması durumunda yeniden başvuru yapılabiliyor. 


ÇED raporu alması gereken işletmeler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön