Çekme kat ne demek?
Çekme kat bir yapıda önemli kısımlardan biridir. Bu kısım yapının önemli bir unsurudur ve inşaat alanında kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda tapuda da önemli bir yer teşkil eder. Peki çekme kat ne demek, çekme kat imar affına girer mi? İşte çekme kat hakkında kapsamlı bilgiler...
ÇEKME KAT NEDİR?
Çekme kat, bir yapının çatısı ile en üst kat arasındaki yapı katıdır. Genellikle dört tarafında balkonları bulunur ve bazen terasın ortasında da yer alabilir. Çekme katlar, Türkiye'deki imar düzenlemelerine göre tanımlanmıştır, özellikle 3294 sayılı İmar Kanunu'nda bu tanıma yer verilmiştir. Çekme katlar yapının önde bulunan cephesinden geriye doğru çekilerek inşa edilirler.
ÇEKME KAT İMAR AFFINA GİRER Mİ?
İmar affı yasasının kat mülkiyeti sahipleri için sunduğu bir avantaj çekme katlarla ilgili merak uyandırmıştır. Bu yasa, çekme katların tescil edilebilmesi için belli koşullar öngörmektedir. Çekme katın tescili için öncelikle yapılan ek katın bağımsız bölüm niteliğinde olması gerekmektedir. Yani çekme katın ayrı bir daire veya işyeri gibi kullanılabilecek birimlerden oluşması beklenir.
ÇEKME KAT TAPU KAYDINA TAHİL EDİLİR Mİ?
Çekme katlar binalarda kesinlikle tapu kaydına dahil edilmelidir. Ancak, yapılan istatistikler ve yapı araştırmaları sonuçlarına göre, hala birçok çekme katın tapu kaydının yapılmadığı bir gerçektir. Tapu kaydının olmaması durumunda, bu, inşaat projesine aykırılık teşkil eder. Bu aykırılığı önlemek için, çekme katların mutlaka belediye yetkililerine bildirilmesi ve proje içerisine dahil edilmesi gerekmektedir. Çekme katları projeye dahil etmek için mevcut proje üzerinde değişiklik yapılması gerekmekte ve bu değişiklikler için belediyeye başvuruda bulunulması işleminin ilk adımı olacaktır.
Proje değişikliği uygulanması durumunda, tapu kayıt işlemlerinizi hızlı bir şekilde tamamlamanız mümkün olacaktır. Ancak denetim sırasında çekme katın mevcudiyeti tespit edilirse bu durum kaçak bir yapı olarak kabul edilebilir ve belediye tarafından yıkılması gerekebilir. Ayrıca daire sahibi bu nedenle para cezasına çarptırılabilir. Bu yüzden çekme katların tapu kaydının yapılması para cezasından kaçınmak ve çekme katını korumak için oldukça nemlidir.
Çekme kat imar affına girebilir mi?
Yeni İmar Yasası'na göre bodrum ve çekme kat yapılamayacak! |