30 / 04 / 2024

Çekme kat nedir?

Çekme kat nedir?

Çekme kat nedir? Bir binanın son katı üzerine yapılan, cepheden geriye çekilmiş kata çekme kat deniyor. Çekme kat hakkında merak etiğiniz diğer detaylar haberimizin devamında yer alıyor..



Çekme kat nedir? 


Çekme kat; çatı katı ile son kat arasında kalan, terasın tam orta yerinde bulunan ve dört tarafı balkonla çevrili olan kat çeşididir. Çekme katın 3194 Sayılı İmar Kanunundaki tanımı ise şöyle; 


Madde 2.02.- İnşa edildiği tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılmış çekme kattır. 2981 sayılı kanuna göre af kapsamına dahil edilerek aynen veya ıslah edilerek muhafazası mümkün olan çekme katlar da mevcut çekme kat kabul edilir.


Çekme katların da tapuda kayıtlı olarak yapılması gerekiyor. Tapuda kayıtlı olmayan kaçak çekme katlar için ne yapılabilir?


Diyelim ki yeni bir ev satın aldınız fakat sizden önceki ev sahibi tapuda kaydı olmayan bir çekme kat yaptırmış. Bu durumda kaçak çekme kat sahibi olmak istemiyorsanız ne yapmanız gerekiyor? İşte sorunuzun cevabı.. 



Yapınız projeye aykırı olduğu için yapacağınız iki şey var;


1. Proje değişikliği için bağlı olunan belediye ile görüşüp çekme katı projeye dahil ettirirsiniz. Bu şekilde tapuda da çekme kat gözükür.


2. Hiçbir şey yapılmaz ise denetim olduğu takdirde, kayıtta görünmeyen çekme kat belediye ekiplerince kaçak yapı olarak yıkılır ve yapı sahibine yani size de para cezası verilir.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön