Sektörel

Çelik sektörü 2015’e 1 milyon 218 bin ton ihracat ile girdi!

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı Ocak ayında miktar bazında 1,2 milyon ton, değer bazında ise 865 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı Ocak ayı verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın ilk ayına göre yüzde 21,7 düşüş ile 865 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 15,4 azalış ile 1,2 milyon ton olarak gerçekleşti.


Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri  de eklendiğinde Türkiye’nin 2015 yılının ilk ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 1,2 milyon ton; değer bazında ise 1 milyar doları aştı.


2015 Ocak ayı rakamlarına göre; bölgeler bazında liderlik yüzde 18,6’lik düşüşe rağmen 421 bin tonla Ortadoğu bölgesinin oldu. Bu bölgeyi 203 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri, 164 bin tonla AB, 159 bin tonla Orta ve Güney Amerika ülkeleri ve 114 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler; 516 bin tonla inşaat çeliği, 148 bin tonla boru, 109 bin tonla profil ve 106 bin tonla yassı sıcak olarak sıralandı.


Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “2015 yılına beklediğimizden daha zorlu bir başlangıç yaptık. Yılın ilk ayını miktarda yüzde 15,4 ve değerde yüzde 21,7 düşüş ile kapattık. Yaşadığımız bu kayıpları telafi etmek ve artılarla yolumuza devam etmek en büyük hedefimiz. Bizler bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ederken; sektörümüzü yakından ilgilendiren tüm konularda olumlu gelişmelerin yaşanması, dünya ve ülkemizdeki ekonomik istikrar ve güven ortamının sağlanması ihracatçılar olarak en büyük beklentimiz. Son dönemde döviz kurlarındaki hareketlilik, petrol fiyatları derken ekonomik dengeler sürekli değişiyor. Bu şartlar bizi daha da zorluyor” dedi.


Ekinci; “Söz konusu olumsuzluklara rağmen sektörümüzün gelecek vizyonuna önemli katkılar sağlayacağına inandığımız bir gelişmeyi de bu vesile ile paylaşmak istiyorum. Türk çelik sektörü ve çelik ürünleri kullanan tüm sektörlere ar-ge, inovasyon, test ve malzeme alanında hizmet verecek, geleceğin katma değerli çelik ürünlerinin geliştirilmesini destekleyecek “Çelik Test ve Araştırma Merkezi”mizin kurulumu ile ilgili çalışmalara da önümüzdeki günlerde başlıyoruz. Böylece sektörümüz adına önemli bir adım atmış olacağız” diyerek sözlerini bitirdi.