04 / 10 / 2024

Çelik yapılar, depreme karşı en dayanıklı yapı yöntemi!

Çelik yapılar, depreme karşı en dayanıklı yapı yöntemi!

Ülke nüfusunun yüzde 60’a yakınının faal deprem alanları üzerinde yerleştiği ve depreme karşı en dayanıklı yapı yöntemlerinden birinin çelik olduğu belirtildi. 




Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından düzenlenen “Deprem Dirençli Yapılaşma Zirvesi”nde çelik taşıyıcı sistemler, bu sistemlerin deprem performansı ve çelik yapıların avantajları gibi konular ele alındı.

HIZLI VE GÜVENLİ YAPI YÖNTEMLERİ GELİŞTİRMELİYİZ

Zirvede konuşan Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Consera Kurucusu Melih Şimşek, “Sismik açıdan oldukça aktif olan ülkemizde nüfusun yüzde 60’a yakını faal deprem alanları üzerinde yaşıyor.

Deprem coğrafyasında yaşadığımıza göre hızlı ve güvenli yapım metotları geliştirmek zorundayız. Çelik yapı endüstrisini kurarak deprem dirençli yapılara kavuşabiliriz. Böylece hem can hem de mal kaybının önüne geçmiş oluruz” dedi.

 Çelik yapılar, depreme karşı en dayanıklı yapı yöntemi!

ÇELİK YAPILARIN ÖNEMİ

Consera Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, “Deprem ve Modüler Çelik Yapılar” başlıklı konuşmasında ülkemiz nüfusunun yüzde 60’a yakınının faal deprem alanları üzerinde yerleştiğini hatırlatarak, “Depreme karşı en dayanıklı yapı yöntemlerinden birinin çelik olduğu dünyada kanıtlanmış bir gerçek.

Çelik yapılar, endüstriyel ortamlarda üretildikleri için daha güvenli. Ayrıca, geleneksel inşaata göre 7-8 kat daha hafif olduklarından deprem yükünü bu oranda daha az alırlar.

Geleneksel yapılara oranla en az iki kat daha hızlı üretilen bu tipteki yapılar, geri dönüşüm özellikleri sebebiyle de doğa dostudurlar.

Sürdürülebilir bir anlayışla inşa edilen çelik yapılar, kazanılan alanlardan dolayı daha ekonomik bir çözüm sunmaktadır” dedi.

 Çelik yapılar, depreme karşı en dayanıklı yapı yöntemi!

3 YILDA 1 MİLYON MODÜLER KONUT GELİŞTİREBİLİRİZ

Depremlerde yıkılmayacak yapıların inşa edilmesinin can ve mal kayıplarını önlemesinin yanında büyük ekonomik kayıpların da önüne geçeceğinin altını çizen Şimşek, “Bir senede 300 bin konut üretebilmek için 2 milyon ton yapısal çelik gerekiyor.

Ülkemizin kapasitesi ise 50 milyon ton. Bu üretim için 72 bin adet insan gücüne ihtiyaç var. 2023 verilerine baktığımızda resmi rakamlara göre 3,5 milyon iş arayan bulunmakta.

Bu üretim için ise 6 adet TOGG Fabrikası kapalı alanına denk gelen bir fabrika kurmalıyız. Kısacası, tüm bu şartları yerine getirebilirsek üç yılda 1 milyon modüler konut üretebileceğimizi söyleyebilirim.'' dedi.

Depreme dayanıklılık için çelik, taş ve ahşap yapılar öncelikli olmalı!

'Deprem karnemiz hala zayıf' diyen Prof. Dr. Naci Görür'den çözüm önerisi! Çelik yapılaşma yaygınlaşmalı!

Sürdürülebilir inşaatın yolu çelik yapılardan geçiyor!

Geri Dön