Cem Uzan'ın kaldığı rezidansın günlük kirası 4 bin euro!
Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'nin hakem heyeti 23 Mart'ta Paris'e giderek Cem Uzan'ın ifadesine başvuracak
Davada Cem Uzan'ın ifade verme talebi kabul edildi. Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'nin hakem heyeti 23 Mart'ta Paris'e giderek Uzan'ı dinleyecek. Uzan'ın “Türkiye'de siyasi baskı görüyorum, bu nedenle Libananco'yu kurdum” demesi bekleniyor.
Davaya Eyfel manzaralı rezidansta hazırlanıyor
İltica talebinin ardından Paris'te yaşamaya başlayan Cem Uzan'ın Eyfel manzaralı ve günlük fiyatı 4 bin euro olan La Reserve Paris adlı rezidansta yaşadığı kamuoyuna yansımıştı. Uzan'ın kaldığı rezidansın, Paris'in en seçkin bölgelerinden biri olan 16. bölgede, Eyfel Kulesi'nin arkasındaki caddede yer aldığı belirtilmişti. Duruşmalarını ABD'de gerçekleştiren ICSID'in Uzan için Paris'e gidecek olması dikkat çekici bulunuyor.
Merkezi Güney Kıbrıs'ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesi olan ICSID nezdinde açtığı faizi hariç 10.1 milyar dolarlık uluslararası davada sürpriz gelişme yaşanıyor. Davayla ilgili kararda sona yaklaşılırken, Uluslararası Tahkim Mahkemesi, “İfade vermek istiyorum” talebiyle kendisine başvuran Cem Uzan'ın bu talebini kabul etti. Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin 3 kişilik hakem heyetinin 23-25 Mart tarihlerinde Paris'e giderek Cem Uzan'ı dinleyecekleri öğrenildi. ICSID nezdinde Cem Uzan'ın davayla ilgili ifade verme talebinin kabul görmesi, davayla ilgili endişeleri artırdı.
Ekim ayında Fransa'dan siyasi sığınma talebinde bulunarak Paris'e kaçan Cem Uzan'ın ICSID'e “Türkiye'de siyasi baskı görüyorum, bu nedenle Libananco şirketini kurdum” temelli bir ifade vereceği belirtiliyor.
21 milyar $'lık dava
Enerji Bakanlığı üst düzey yönetimi ICSID'in 3 kişilik hakem heyetinin söz konusu tarihlerde Paris'e giderek Cem Uzan'ı dinleyeceğine ilişkin gelişmeyi doğrularken, “Bu bizim açımızdan bir şey ifade etmiyor. İfade vermek istemiş, mahkeme de kabul etmiş. Türkiye olarak 'Böyle bir şey olmasın' şeklinde bir duruşumuz yok. Versin. Biz bu davayı kazanacağımızdan hiçbir şüphe duymuyoruz” diye konuştu.
Libananco davasının Türkiye aleyhine sonuçlanması halinde, Türkiye'nin ödemesi gerekecek tazminatın 6 yıllık faiziyle birlikte 21 milyar doları aşacağı hesaplanıyor. Türkiye açısından Libananco davası, olası tazminatın büyüklüğü açısından olduğu kadar, Türkiye'nin ÇEAŞ ve Kepez'e el konulmasıyla ilgili kaybettiği ilk dava olacak olması bakımından da önem taşıyor.
Manevra işe yaradı
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kasım ayındaki duruşma öncesinde yaptığı açıklamada Libananco davasının sadece Enerji Bakanlığı'nın değil hükümetin en önemli sorunlarından birisi olduğunu dile getirmişti.
Enerji Bakanlığı 2003 yılında EPDK'nın başvurusu üzerine Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu. Bunun üzerine Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco isimli şirket ÇEAŞ ve Kepez'e ortak olduğunu ve el koyma kararıyla mağdur edildiğini iddia ederek Türkiye aleyhine ICSID'de dava açmıştı. 2006 yılından bu yana devam eden davada artık karar aşamasına yaklaşıldı. Tam bu sırada Cem Uzan'ın Fransa'ya iltica talebiyle başvurmasının da Libananco davasına ilişkin bir manevra olduğu yorumları yapıldı. Uzan'ın Libananco davasında savunacağı, “Siyasi baskı gördüm” tezini belgelemek için, böyle bir yola başvurduğu iddia edilmişti. Tam da bu sırada ABD'de yapılan ICSID duruşması için Cem Uzan'ın mahkemeye ifade verme talebinde bulunduğu kamuoyuna yansımıştı. Mahkemenin Uzan'ın talebini geçtiğimiz günlerde kabul ettiği ve Uzan'ı dinleyebilmek için Üçlü Hakem Kurulu'nun Paris'e geleceğini bildirdiği öğrenildi.
Başbakan Erdoğan'a hakaretten 5 kitap okuma cezası almıştı
Libananco davasında siyasi baskı tezini işleyecek olan Cem Uzan hakkında Türkiye'de siyasi nedenlerle açılmış bir dava bulunmuyor. Ancak Uzan'ın Başbakan Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle aldığı 5 kitap okuma cezası bulunuyor. Uzan hakkında evinin bahçesinde bulunan Telsim kontör kartlarıyla ilgili verilen 3.5 yıl hapis cezası da var. Uzan hakkında açılan diğer davalar ise, TMSF, Enerji Bakanlığı ve SPK'nın Uzan Grubu şirketleriyle ilgili yaptığı inceleme sonucunda ÇEAŞ ve Kepez'in kaynaklarını partisine aktarmak, Telsim şirketinin kaynaklarını usulsüz olarak kullanmak, İmarbank'ın kaynaklarını özel harcamalarında kullanmak gibi gerekçelerden oluşuyor.
Gülümhan Keten/Vatan