25 / 12 / 2024

Cengiz Aymatov'un heykeli Bişkek'te dikildi!

Cengiz Aymatov'un heykeli Bişkek'te dikildi!

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un heykeli törenle açıldı. Açılışı  Cumhurbaşkanı Otunbayeva, Meclis Başkanı Keldibekov, Başbakan Atambayev ve Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Narışkin gerçekleştirdi



Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 20. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yanındaki Alatoo meydanında, heykelin açılışı, Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Meclis Başkanı Ahmatbek Keldibekov, Başbakan Almazbek Atambayev ve Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Sergey Narışkin tarafından yapıldı.

Ayakta ve sağ omuzunda ceketini tutan yazarın gençliğini simgeleyen heykelin açılışından önce, tiyatro sanatçıları yazarın romanlarından bir kesit sundu.

Otunbayeva, törende yaptığı konuşmada, Aytmatov'un bugünlerde hiçbir değerle kıyaslanmaz bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, 'Hayatımız, Aytmatov'suz ne olurdu, hayal bile edemiyorum. O, yalnızca edebi eserler ile sınırlı olmayan bir küresel manevi fenomen idi. O benzersiz, çok yönlü ve geniş yetenek sanatı sayesinde toplumun kültürel, sosyal hayatını etkilemeye başarabildi' dedi.

Aytmatov'un eserlerinin önemine değinen Otunbayeva, Kırgızların tarihi ve kültürel varlığını bugün Manas Kahramanı ile Cengiz Aytmatov'un temsil ettiğinin altını çizdi. Meclis Başkanı Keldibekov, Aytmatov'un Kırgız halkının gururu ve büyüğü, yüzyılın en büyük yazarı, kültür ve devlet adamı olduğunu belirtti. Aytmatov'un ömrünü edebiyat ve sanat dünyasına adayan bir büyük şahsiyet olduğunu söyleyen Keldibekov, ünlü yazarın 'bir insanın, ne zaman hakiki bir insan olduğu' sorusuna tüm eserlerinde cevap vermeye çalıştığını kaydetti.

'AYTMATOV, ETNİK BARIşžIN SEMBOLÜDÜR'

Vatandaşların Ramazan Bayramını kutlayarak sözüne başlayan Başbakan Atambayev ise, Cengiz Aytmatov ile Manas Kahramanının isimlerinin etnik barışın birer sembolü olduğunu vurguladı. Aytmatov'un 3 yıl önce hayata veda ettiğini anımsatan Atambayev, 'Aradan 3 yıl geçti. Ne yazık ki ne mezarında ne başka yerde heykeli konuldu. Bu da cahilliğin bir delilidir. İşte bugün Ramazan Bayramında Aytmatov'un heykelini açıyoruz. Kırgızistan'da onun gibi şahsiyet var mı Manas Kahramanımız döneminde parçalanmış Kırgızları ve kırk ulusu birleştirdi. Aytmatov ise, öz yeteneğiyle Kırgızistan'ı dünyaya tanıttı' diye konuştu.

Başbakan ayrıca, Rusya yönetimine heykellerin hava yoluyla ulaştırılmasında ve konulmasında verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Kremlin Temsilcisi Narışkin de Aytmatov'un sadece Kırgızistan'ın değil tüm dünyanın büyük yazarı olduğunu belirtti. Narışkin, 'Kitapları 150'den fazla dile çevrilmiş ve milyonlarca tiraja sahip Aytmatov'un kitaplarını Rusya'da biz de okuyoruz. O bizim de kültürümüzün bir parçasıdır. Onun hayatı Rusya ile yakın ilişkilidir. Aytmatov, Moskova M. Gorki Edebiyat Enstitüsü mezunudur. Orada bir çok kitabı yayımlandı. Aytmatov'u dünyaca ünlü bir yazar haline getiren Cemile adlı eseri de burada yayımlandı' diye konuştu. Aytmatov'un ağabeyi İlgiz Aytmatov da heykelin açılmasından ötürü ilgililere teşekkür konuşması yaptı. Konuşmaların ardından üst düzey devlet yetkilileri, büyükelçiler, yabancı misyon şefleri ve vatandaşlar heykele çiçek bıraktı. Aytmatov'un heykeli, Rusya'nın başkenti Moskova'da, San Petersburg'da Güzelsanatlar Okulu'ndan mezun olmuş iki Kırgız heykeltıraş tarafından yapıldı, Rusya hükümetinin maddi desteği sayesinde Kırgızistan'a uçakla getirildi. Kırgız hükümeti, Aytmatov'un heykeli için bağış yoluyla para toplamıştı.

Aytmatov, 2008 yılının Mayıs ayında bir Rus televizyon kanalının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da rahatsızlanmış, tedavi için götürüldüğü Almanya'da 10 Haziran'da vefat etmişti.

AA


Geri Dön