10 / 05 / 2024

Cengiz İnşaat özelleştirmeyi sevdi şeker işine de girdi

Cengiz İnşaat özelleştirmeyi sevdi şeker işine de girdi

2005 yılında Eti Alüminyum Tesisleri'ni alan Cengiz Holding, Ak- Can Şeker Sanayi adlı firmasıyla şeker fabrikalarının özelleştirme ihalesinde 606 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi



Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının bir bütün halinde özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 606 milyon dolarla, Cengiz Holding'in ortakları tarafından kurulan Ak-Can Şeker Sanayi verdi.
İhaleyi alan Ak-Can Şeker Sanayi Genel Müdürü Rüstem Ekmekçi, ihaleden önce kafalarında 400 - 450 milyon dolarlık bir rakam belirlediklerini kaydederek, “İhale ortamında bazı yükselmeler oldu” diye konuştu.
Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök fabrikaların özelleştirme stratejisi kapsamında satıldığını belirterek, “Pancardan şeker üreten fabrikaları yerli ve kendi kaynaklarımızdan yapılıyor. Oysa nişasta bazlı şeker tesisleri böyle değil. Bu gidişle pancardan sosyal ve yerli amaçlı şeker üreten fabrika kalmayacak” diye konuştu.

‘Parasını iki yılda çıkarır'
Ak-Can şirketinin vereceği parayı iki yılda çıkaracağını belirten Gök, “Satın alımdan sonra kar amacıyla işleteceği için ilk etapta 3 fabrikanın kapatılacağını düşünüyoruz. Bu fabrikalar sosyal değil de üretim için kullanıldığında çok kâr getirirler” dedi.
Pancar Üreticileri Derneği ve Pancar Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) daha önce yaptığı açıklamada özelleştirme şeklinin yanlış olduğunu, pancar ve şeker üretiminin olumsuz etkileneceğini belirtmişti.
Kamunun elindeki 25 şeker fabrikası arasında kâr oranı yüksek olanlardan 6 fabrikanın satışa çıkarıldığına dikkat çekilen açıklamada geride kalanların ise kamuya sorun yaratacağı belirtilmişti.

Diğer ihalelere de girecek
2008 Eylül'de kurulan Ak-Can'ın ortakları arasında Mehmet Cengiz, Ekrem Cengiz, Ahmet Cengiz, Şeref Cengiz, Asım Cengiz, Kazım Cengiz, Rüstem Ekmekçi, Özcan Ekmekçi ve Bekir Ekmekçi var. Şirketin faaliyetleri arasında şeker üretmek ve satmak amacıyla yurdun çeşitli bölgelerinde tesisler kurmak ve işletmek bulunuyor.
Firmanın sektördeki ilk tesisleri, dün ihaleyle aldığı tesisler olacak. Şirket bundan sonraki özelleştirme ihalelerine de katılmayı planlıyor.
Kayseri ile Amasya şeker fabrikalarının başını çektiği grupların birleşmesiyle ortaya çıkan Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu 605.5 milyon teklif üzerine ihaleden çekildiğini açıkladı.
Ortak girişim grubu adına konuşan Amasya Şeker Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, “İhaleye giren şirketler arasında tarladaki pancardan şekerin üretimine kadar süreci en iyi biz biliyorduk ancak nasip olmadı. Bundan sonraki ihalelere katılmaya devam edeceğiz” dedi.

 

AÇIK ARTIRMA  35 TUR SÜRDÜ
-  Pazarlık görüşmelerinde, elemesiz yapılan ilk turda en yüksek teklif 391 milyon dolar olarak belirlendi.
-  Daha sonra 4 elemeli yazılı tur yapıldı ve birinci elemeli turda en yüksek teklif 426 milyon dolar olurken, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. bu turda elendi.
-  İkinci elemeli turda en yüksek teklif 453 milyon 750 bin dolar oldu.
-  Türkiye Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği elenirken, üçüncü elemeli turda ise en yüksek teklif 481 milyon 300 bin dolara çıktı.

506 milyon dolarla başladı
-  Yazılı turların ardından 506 milyon dolar başlangıç tutarı ve 500 bin dolar artırım aralığıyla açık artırmaya geçildi.
-  Açık artırma 35 tur sürdü.
-  Açık artırmada sırasıyla Özaltın İnşaat Tic. ve San. A.Ş, Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş, Yıldırım Holding A.Ş çekildi.
-  35'inci turda, Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 605 milyon 500 bin dolarlık teklifinin ardından Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu da ihaleden çekildi.
-  En yüksek teklifi Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş. vermiş oldu. İhale Komisyonu Başkanı Sami Ölmeztoprak'ın, ‘Rakamı düzeltelim mi?' sorusu üzerine, şirket yetkilileri teklifi 606 milyon dolara yükseltti. Komisyon Başkanı ihalenin teknik olarak sonuçlandığını belirtti.
Ünsal Ereke/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Şeker Fabrikaları'na en yüksek teklif 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker'den geldi

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye (Türk Şeker A.Ş.) ait Portföy-C Grubu'nda bulunan Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları'nın nihai pazarlık görüşmesinde, 35 turun ardından en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Ak-Can) verdi.


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türk Şeker A.Ş'ye ait portföy-C Grubundaki nihai pazarlık görüşmelerini gerçekleştirdi. ÖİB'deki nihai pazarlık görüşmelerinde 35 tur sonunda en yüksek teklif Ak-Can'dan geldi. 605.5 milyon dolarlık teklif veren Ak-Can, Komisyon Başkanının son nihai teklifinin bu olup olmadığını sorması üzerine, teklifini 606 milyon dolara yükseltti.
9 teklif verilmişti
ÖİB'in aldığı 9 teklif şöyleydi: “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret-Gülsan Holding Ortak Girişim Grubu, Elektrosan Elektrobakır Sanayi, Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yıldırım Holding, Özaltın İnşaat Sanayi ve Ticaret ile Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş.”
Dünkü elemesiz birinci turda en yüksek teklif 391 milyon dolar oldu. Bu turdan sonra elemeli olarak 4 tur gerçekleştirildi. Birinci elemeli turda en yüksek teklif 426 milyon dolardı. Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi bu turda elendi. İkinci elemeli turda en yüksek teklif 453 milyon 750 bin dolar olurken, bu turda Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği elendi. Üçüncü elemeli turda en yüksek teklif 481 milyon 300 bin dolar olarak gerçekleşirken bu turda da Torunlar Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş-Gülsan Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu elendi. 4'üncü turda en yüksek teklif açıklanmazken, Elektrosan Elektrobakır Sanayi A.Ş. pazarlık görüşmelerine veda etti. 4 elemeli turdan sonra, açık artırmaya geçildi. Açık artırma 506 milyon dolarla başladı. Açık artırma aralığı 500 bin dolar olarak    belirlendi.

En yüksek ikinci teklif Kuzey Anadolu Şeker'den

TURLAR sonunda 605.5 milyon dolarla en yüksek teklifi Ak-Can verdi. Komisyon başkanının nihai teklifini sorması üzerine Ak-Can 606 milyon dolarlık son teklifini verdi. Ak-Can'dan sonraki en yüksek ikinci teklif ise 605 milyon dolarla Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu'ndan oldu. İhalede en iyi üçüncü teklifi ise 600 milyon dolarla Yıldırım Holding verdi.
Hürriyet

6 şeker fabrikası 606 milyon dolara Ak-Can şirketinin oldu

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının bir bütün olarak özelleştirme ihalesini Ak-Can Şeker Sanayii ve Tic. AŞ kazandı. 9 ayrı firma ve grubun yarıştığı nihai pazarlıklarda en yüksek teklif 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayii'nden geldi. 
 
İhaleyi kazandıktan sonra gazetecilerin sorusu üzerine Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş Koordinatörü Ebubekir Demircan, firmalarının 7 ortaklı olduğunu, inşaat ve madencilik faaliyetleri gösterdiğini söyledi. Firmada yabancı ortak olmadığını belirten Demircan, bundan sonra yapılacak özelleştirme ihalelerine de katılmayı planladıklarını ifade etti.

Ebubekir Demircan, açık artırmada limiti zorladıklarını belirterek ummadıkları bir rakama çıktıklarını söyledi. Ödemenin yapılış şeklinin belli olmadığını aktaran Ebubekir Demircan Zaman'a yaptığı değerlendirmede özelleştirilecek 5 portföyde bulunan diğer şeker fabrikaları ile de yakından ilgilendiklerini bildirdi. Sektörde büyümek istediklerini aktaran Demircan, finansmana ilişkin olarak yurtdışı kredi imkanlarını da gözden geçireceklerini söyledi. Demircan firmanın inşaat ve hurda madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren yedi ortaktan oluştuğunu belirterek bu ortaklar arasında Mehmet Cengiz'in de bulunduğunu aktardı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 6 şeker fabrikasının toptan özelleştirme ihalesini dün tamamladı. 6 fabrika için 9 ayrı teklif sahibi nihai pazarlık görüşmelerine katıldı. Elemesiz turda 391 milyon dolar olan en yüksek teklifin açık artırma sonucunda 606 milyon dolara yükselmesi, Özelleştirme İdaresi'nde yüzleri güldürdü.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ihalesinde nihai pazarlık görüşmelerine Türkiye Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği, Konya Şeker Sanayii ve Ticaret AŞ, Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu, Torunlar Gıda Sanayii ve Tic. AŞ-Gülsan Holding AŞ Ortak Girişim Grubu, Elektrosan Elektrobakır Sanayi AŞ, Ak-Can Şeker Sanayii ve Tic. AŞ, Yıldırım Holding AŞ, Özaltın İnşaat Tic. ve Sanayi AŞ, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ katıldı. İhale komisyonuna Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Sami Ölmeztoprak başkanlık yaptı.

Yazılı elemeli turların ardından 506 milyon dolar başlangıç tutarı 500 bin dolarlık artırımlarla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada şirketler 35 kez pey sürdü. Açık artırmada sırasıyla Özaltın İnşaat, Konya Şeker, Yıldırım Holding A.Ş çekildi. 35. turda, Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 605 milyon 500 bin dolarlık teklifinin ardından Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu da yeni fiyat artırımına gitmeyeceğini açıkladı. Böylece ihaleyi en yüksek teklifi Ak-Can Şeker 605 milyon 500 bin dolarla vermiş oldu. İhale Komisyon Başkanı Sami Ölmeztoprak'ın, Ak-Can temsilcilerine "Rakamı düzeltelim mi?" diye sorması üzerine,şirketin yetkilileri teklifini 606 milyon dolar olarak revize etti. Komisyon Başkanı Ölmeztoprak, ihalenin teknik olarak 606 milyon dolarla sonuçlandığını belirtti.

MAHMUT DEMİR: LİMİTİ ZORLADIK

Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu'nda yer alan Amasya Şeker Fabrikası'nın Yönetim Kurulu Başkanı ve milli güreşçi Mahmut Demir açık artırmadaki rakamın oldukça yüksek olduğunu söyledi. Beklentilerin üzerinde bir fiyatla açık artırmanın sonuçlandığını aktaran Demir, ortak girişim grubu olarak ikinci en yüksek teklifi vererek limiti zorladıklarını kaydetti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan Şeker Fabrikalarından oluşan Portföy B'nin özelleştirmesi için de son teklifleri 21 Ocak 2010'da alacak. Portföy B'de bir bütün halinde, varlık satışıyla, pazarlık usulü ile özelleştirilecek. Öte yandan, geçen yıl özelleştirme kapsamındaki 25 şeker fabrikasının kapasite kullanım oranı yüzde 57 olarak gerçekleşirken, bu yıl bu oranın yüzde 61'e ulaşması öngörülüyor. Geçen yıl yurt içi şeker satışlarında Türkşeker'in pazar payı yüzde 55 olarak gerçekleşti. 2008'de 1 milyar 956,6 milyon lira net satışı olan şeker fabrikalarının, dönem karı da 3,1 milyon lira oldu. Şeker fabrikalarında toplam 18 bin 367 personel istihdam ediliyor.
Ercan Baysal/Zaman

9 şirket kıyasıya yarıştı, 6 şeker fabrikası 606 milyon dolara gitti

Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının bütün halinde özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker verdi
Dokuz şirketin teklif verdiği Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye ait 6 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ihalesinde kıran kırana geçen pazarlıkların ardından 34'üncü turda Ak-Can Şeker ipi göğüsledi. Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarını bir bütün halinde almak için 605.5 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Ak-Can Şeker, ihaleyi yöneten Komisyon Başkanı Sami Ölmeztoprak'ın "Teklifi düzeltecek misiniz ?" sorusu üzerine rakamı 606 milyon dolara yuvarladı.

ÖNCE ÇELİKLER ELENDİ
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapılan ihalede nihai pazarlık görüşmelerinin elemesiz turunda en yüksek teklif 391 milyon dolar olarak belirlendi. Elemeli ilk turda Çelikler İnşaat elenirken teklif tutarı 426 milyon dolara çıktı. İkinci turda Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği elendi ve en yüksek tutar 453.7 milyon dolar oldu. Üçüncü turda Torunlar- Gülsan elendi ve en yüksek teklif 481.3 milyon dolara çıktı. Son turda Elektrosan elendi ve açık artırma 506 milyon dolardan başladı. Açık artırmada kıyasıya süren yarışma 550 milyon dolara kadar devam etti. Ardından Ak- Can Şeker, Yıldırım Holding ve Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu arasında kıran kırana yarış yaşandı. Zaman zaman artırım aralığını 5 milyon dolara çıkaran Yıldırım Holding, teklif 601 milyon dolara geldiğinde çekildi. Kuzey Anadolu Şeker Fabrikalarıyla Ak-Can Şeker arasında devam eden açık artırmanın 34. turunda rakam 605 milyon 500 bin dolara gelince Kuzey Anadolu da çekildi. Böylece ihale Ak-Can'a kaldı.

İhalenin ardından Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş Koordinatörü Ebubekir Demircan, gazetecilerin soruları üzerine firmalarının 7 ortaklı, inşaat ve madencilik konusunda faaliyet gösterdiğini söyledi. Firmada yabancıların bulunmadığını ifade eden Demircan, bundan sonraki özelleştirme ihalelerine de katılmayı düşündüklerini belirtti.

Türkşeker'e ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarında, 2008 yılı kampanya döneminde 256 bin 488 ton şeker üretildi. Kastamonu fabrikasında 469, Kırşehir fabrikasında 462, Turhal fabrikasında 703, Yozgat fabrikasında 444, Çorum fabrikasında 474, Çarşamba fabrikasında 458 kişi olmak üzere toplam 3 bin 10 kişi çalışıyordu. Söz konusu fabrikaların 2009/2010 döneminde 357 bin ton olan A şekeri pazarlama kotası, 2010/2011 dönemi için 327 bin tona çekildi.
Sabah

6 şeker fabrikasına 606 milyon dolar

Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait 6 fabrikanın bir bütün olarak özelleştirme ihalesi dün yapıldı. 9 firmanın katıldığı ihalede en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can verdi

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının bir bütün halinde portföy grubu olarak (Portföy C) özelleştirme ihalelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş verdi. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Sami Ölmeztoprak başkanlığında yapılan ihalenin nihai pazarlık görüşmelerine 9 firma katıldı. Yazılı elemeli turların ardından komisyon tarafından belirlenen 506 milyon dolar başlangıç tutarıyla açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın 35. turunda, Ak-Can Şeker'in 605 milyon 500 bin dolarlık teklifinin ardından Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları OGG de ihaleden çekildi. Böylelikle ihalede en yüksek teklifi Ak-Can Şeker vermiş oldu. İhale Komisyon Başkanı Ölmeztoprak'ın, Ak-Can Şeker'e “Rakamı düzeltelim mi?” diye sorması üzerine, şirket yetkilileri teklifi 606 milyon dolara yükseltti.
Star

Şeker gibi pazarlık son gülen: Ak-Can
  
Türk Şeker'in Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikaları, kıran kırana yapılan ihale   ile yeni sahibini buldu. 35 turluk yarışta en yüksek teklifi 606 milyon dolar ile Ak-Can Şeker Sanayi verdi

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye ait fabrikalar, 6 ayrı gruba ayrılarak özelleştirme kapsamına alınırken, Portföy C grubunda yer alan Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikalarının nihai pazarlık görüşmeleri dün yapıldı. 9 şirketin yer aldığı ihaleye katılan firmalar, Türkiye Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği, Konya Şeker, Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları, Torunlar Gıda-Gülsan Holding ortaklığı, Elektrosan Elektrobakır Sanayi, Ak-Can Şeker Sanayi, Yıldırım Holding, Özaltın İnşaat ile Çelikler Taahhüt İnşaat oldu. İhalenin ilk elemesiz turunda en yüksek teklif 391 dolar olurken, kapalı zarfla yapılan 4 elemeli turun sonunda en yüksek teklif 481 milyon 300 bin dolar olarak belirlendi.

YILDIRIM HIZLI BAŞLADI
Bu turlarda sırayla, Çelikler, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Torunlar-Gülsan elendi. Daha sonra geçilen açık artırmada başlangıç tutarı 506 milyon dolar, açık artırma aralığı da 500 bin dolar olarak belirlendi. Açık artırmanın ilk turunda Özaltın firması çekilirken, Konya Şeker de 8'inci turda çekildiğini açıkladı. Böylece, Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları, Ak-Can Şeker ve Yıldırım Holding arasında kıran kırana bir açık artırma yaşandı. Açık artırmanın dikkat çeken firması, diğer firmalar 500 bin dolar olarak artırım yaparken, her bir turda 5 milyon dolarlık artırımlar yapan Yıldırım Holding oldu. 30'uncu tura kadar fiyatı 5 milyon dolar ile artırarak 600 milyon dolara çıkaran Yıldırım, sürpriz bir şekilde ihaleden çekildi.

Pancardan anlamaya gerek yok
AKŞAM'ın sorusu üzerine şeker sektöründen anlamadıkları eleştirilerine de yanıt veren Demircan, 'Ortaklarımız bu işten anlıyor.
Tarım ve kimyayla uğraşanlar var. Zaten biz pancarı ekmeyeceğiz,
işleyeceğiz. Bunu söyleyenler pancarı ne kadar tanıyor' diye konuştu. Demircan, aldıkları fabrikaları kapatmayacaklarını da söyledi.

'Pancarı görse tanımaz'
İhalenİn ardından salonda bulunan bir sendikacı, Ak-Can firmasının ihaleyi almasına tepki göstererek, 'Bunlar kim, pancarı görse tanımazlar. Çiftçinin malı başkasına mı gidecek. Çiftçi ne olacak. Bunlar pancardan ne anlar' diye tepki gösterdi. İhale sonrasında gözler, kamuoyunda bilinmeyen Ak-Can Şeker'e çevrilirken, başta açıklama yapmayı reddeden Ak-Can Koordinatörü Demircan, ısrarlar üzerine yaptığı açıklamada bu ihale için yeni kurulduklarını belirterek, 7 şahıs ortakları bulunduğunu söyledi. Demircan, ortakları arasında Cengiz İnşaat'ın yönetim kurulu başkanı Mehmet Cengiz'in de bulunduğunu belirterek, 'Ortaklarımız inşaat ve madencilikle uğraşıyor. Yabancı ortağımız yok. Hepimiz yerliyiz' dedi.

'Son rakamı düzeltin bari'
Daha sonra ihale, Ak-Can Şeker ile Kuzey Anadolu Şeker arasında devam ederken, Kuzey Anadolu Şeker, fiyatın 35'inci turda 605 milyon 500 bin dolara çıkmasa ile ihaleden çekildiğini açıkladı. İhale Komisyonu Başkanı Sami Ölmeztoprak, Ak-Can'dan fiyatı bir miktar daha artırmasını isterken, Ak-Can Şeker Koordinatörü Ebubekir Demircan, limitlerini çok zorladıklarını belirterek, bu isteği reddetti. Ölmeztoprak'ın 'Düzeltme için' demesi üzerine Demircan, 'Rakam zaten düzgün' dedi. İhale Komisyonu Başkanı Özmeztoprak'ın '606 yapın' diye ısrar etmesi üzerine direnmeyen Demircan, 'Peki 606 olsun' dedi. Böylece, ihalede en yüksek teklifi 606 milyon dolar ile Ak-Can Şeker vermiş oldu.
Deniz ÇİÇEK/Akşam

'Şeker' ihalesini 606 milyon dolara Ak-Can aldı

Türkşeker'e ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ihalesini 606 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Ak-Can Şeker kazandı

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye (Türkşeker) ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının bir bütün halinde portföy grubu olarak (Portföy C) özelleştirme ihalelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi e Ticaret A.Ş verdi. İhalenin ardından Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş Koordinatörü Ebubekir Demircan, gazetecilerin soruları üzerine firmalarının yedi ortaklı, inşaat ve madencilik konusunda faaliyet gösterdiğini söyledi. Firmada yabancıların bulunmadığını ifade eden Demircan, bundan sonraki özelleştirme ihalelerine de katılmayı düşündüklerini belirtti.

Dokuz firma katıldı
Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Sami Ölmeztoprak başkanlığında yapılan ihalenin nihai pazarlık görüşmelerine dokuz firma katıldı. Pazarlık görüşmelerinde elemesiz yapılan ilk turda en yüksek teklif 391 milyon dolar olarak belirlendi. Daha sonra dört elemeli yazılı tur yapıldı ve birinci elemeli turda en yüksek teklif 426 milyon dolar olurken, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. elendi. İkinci elemeli turda en yüksek teklif 453 milyon 750 bin dolar oldu. Bu turda Türkiye Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği elenirken, üçüncü elemeli turda ise en yüksek teklif 481 milyon 300 bin dolara çıktı. Bu turda Torunlar Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş-Gülsan Holding A.Ş Ortak Girişim Grubu elendi. Dördüncü turda da Elektrosan Elektrobakır Sanayi A.Ş elendi.       

35 tur sürdü
Yazılı elemeli turların ardından komisyon tarafından belirlenen 506 milyon dolar başlangıç tutarı ve 500 bin dolar artırım aralığıyla açık artırmaya geçildi. Açık artırma 35 tur sürdü. Açık artırmada sırasıyla Özaltın İnşaat Tic. ve San. A.Ş, Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş, Yıldırım Holding A.Ş çekildi. 35. turda, Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 605 milyon 500 bin dolarlık teklifinin ardından Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu da ihaleden çekildiğini açıkladı. Böylelikle ihalede en yüksek teklifi Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş vermiş oldu. İhale Komisyon Başkanı Sami Ölmeztoprak'ın, Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş'ye “Rakamı düzeltelim mi?” diye sorması üzerine, şirketin yetkilileri teklifini 606 milyon dolara yükseltti. Komisyon Başkanı Ölmeztoprak, ihalenin teknik olarak sonuçlandığını belirtti. (aa)
       
2008'de 256 bin ton şeker üretildi
Özelleştirme kapsamında satışa çıkarılan Türkşeker'e ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarında, 2008 yılı kampanya döneminde 256 bin 488 ton şeker üretildi. Türkşeker verilerinden yapılan belirlemeye göre, 2008 kampanya döneminde, Kastamonu fabrikasında 31 bin 348 ton, Kırşehir fabrikasında 48 bin 525 ton, Turhal fabrikasında 67 bin 660 ton, Yozgat fabrikasında 37 bin ton, Çorum fabrikasında 57 bin 625 ton ve Çarşamba fabrikasında 14 bin 330 ton olmak üzere toplam 256 bin 488 ton şeker üretildi. Geçen 2008/2009 kampanya döneminde en uzun süreyle üretimde kalan fabrika, 101.25 gün ile Kırşehir fabrikası oldu.
Geçen kampanya döneminde, Turhal fabrikasında 73 gün, Kastamonu'da 64 gün, Yozgat'ta 63.25 gün, Çorum'da 62.5 gün, Çarşamba'da 53 gün üretim yapıldı. Türkşeker'in 2008 yılı faaliyet raporuna göre, Kastamonu'da 469, Kırşehir'de 462, Turhal'da 703, Yozgat'ta 444, Çorum'da 474, Çarşamba fabrikasında 458 kişi olmak üzere toplam 3 bin 10 kişi çalışıyordu.
Radikal


Geri Dön