29 / 04 / 2024

Başak Çatı ve Cephe Sistemleri enerji işine girdi!

Başak Çatı ve Cephe Sistemleri enerji işine girdi!

Başak Çatı ve Cephe Sistemleri enerji işine de girdi. Bu yılın başında gerekli yatırımları tamamlayarak, enerji sektöründe faaliyete geçen firma, 2014'te hizmet verdiği tüm alanlarda büyüme hedefliyor...



Tuğla ve kiremit sektöründe faaliyetlerini sürdüren ve yeni yatırımlarla hem modernizasyon sağlamayı hem de kapasitesini artırmayı planlayan Başak Çatı ve Cephe Sistemleri enerji işine de girdi. Bu yılın başında gerekli yatırımları tamamlayarak, enerji sektöründe faaliyete geçen firma, 2014'te hizmet verdiği tüm alanlarda büyüme hedefliyor. Başak Çatı ve Cephe Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Füruz Kank, kendileri için farklı bir alan olan enerji sektörüne ilk kez yatırım yaptıklarını anlattı. 


Enerji sektöründe başarılı olacaklarına inandıklarını söyleyen Füruz Karık, "Grup bünyemizdeki Toros firmasını gerekli yasal değişiklikler sonrası BŞK Enerji ismine dönüştürdük. Kuruluşunu da geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdik. 


İnşaat sektörü ağırlıklı hizmet veren grubumuza, enerji alanında da uzmanlaşmış bir ekibi kattık. Sadece yapısal anlamda değil, enerji altyapısıyla da daha sağlıklı, tasarruflu ve güvenli sistemler oluşturacağız" dedi. 

Özellikle 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin enerji alanındaki ihtiyacının hızla arttığına dikkat çeken Füruz Karık, "Bunun sonucunda yeni enerji üretim firmaları devreye girecek, mevcutlar da daha verimli çalışmak zorunda kalacak. Biz de bu firmalara ön fizibilite, verimlilik, yöntem belirleme, teknoloji seçimi, üretilen enerjinin pazarda kârlı satılması ve danışmalık yapmak istiyoruz. Ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji konusunda çalışacağız" değerlendirmesini yaptı. 


Çatı ve cephe sistemleri alanındaki faaliyetleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Fürüz Karık, Ar-Ge ve inovasyona yönelik altyapılarıyla sektörlerinde önemli bir oyuncu olduklarının altını çizdi. Karık, 2014'ü yatırım yılı ilan ettiklerini söyledi. Bu yıl içinde modernizasyon ve otomasyona yönelik yatırıma yöneldiklerini söyleyen Karık, şöyle devam etti: "2014 yılında modernizasyon ve otomasyona yönelik yatırımlar yapacağız ve bu sürece başlamış bulunuyoruz. 


Yatırım tamamlandığında kiremit sektöründe Türkiye'de liderlik anlamında önemli kazanım sağlayacağız. Yaptığımız yatırım Türkiye kiremit sektörüne örnek olacak. Yatırımımızın tamamı bittiğinde üretim tesisimiz, bir bisküvi fabrikası gibi çalışacak. Başlangıçtan bitiş noktasına ve paketlemeye kadar ürünlerimiz el değmeden çıkacak." Modernizasyon yatırımlarım iki etapta tamamlayacaklarına dikkat çeken Fürüz Karık, aslında mevcut tesislerinin son teknolojiye sahip olduğunu ancak daha geniş ölçekte çalışmak için verimlilik esaslı modernizasyon yatırımı kararı aldıklarını bildirdi. Karık, "Özellikle yurtdışından ürünlerimize talep artıyor ve dünya pazarındaki dev rakipler karşısmdabunu karşılamak bizim için çok önemli. Bunun için kapasite artışı, üretim hızı ve kalitemizi artırmak gerekiyor. Fiyat databiiki çok önemli bir unsur. Bu açıdan konuyu ele alarak yatırım kararı verdik. 

Yatırımın tamamı bittiğinde üretim kapasitemiz yüzde 30 artacak. Hız ve kalite anlamında da avantaj elde edeceğiz. Fire ve hatalı üretim de en aza ineceği için maliyet anlamında da önemli kazanım sağlayacağız. Bu yatırım, yurtdışından büyük talep gören renkli kil kiremit üretimimize de olumlu yansıyacak" şeklinde bilgi verdi. 

"iç pazarda ciro bazında büyüdük" Başak Grubu altında ana firmaları Başak Çatı ve Cephe Sistemleri ile birlikte, Hasbeton, Başakkonut, Agrega ve Bşk Enerji ile faaliyet gösterdiklerini anlatan Füruz Karık, grup şirketlerinin tamamı açısından 2013 yılını başarılı geçirdiklerini açıkladı. Reel anlamda da büyüdüklerini ifade eden Karık, "Hem iç hem de dış pazarlarda büyüdük. İç pazardaki büyüme cirosal anlamda oldu. İhracatta ise satış yaptığımız ülke sayısında artış oldu" ifadesini kullandı. Suriye'de yaşanan olaylardan olumsuz etkilendiklerinin altını çizen Karık, şöyle devam etti: "Orayla yüksek hacimli iş yapıyorduk. Ama bunu olumluya çevirmeyi bildik. Oradan kaybettiklerimizi yeni pazarlama telafi ettik. 


Özellikle Kongo Cumhuriyeti, Gabon ve Sudan başta olmak üzere Afrika pazarına daha çok yöneldik. Şimdi Gana ve Nijerya ile de görüşüyoruz. En kısa zamanda o pazarlara da gireceğiz. Bunun yanında hali hazırda Palm Island projesindeki tecrübemizle Dubai'de bir başka büyük projeye kiremit verdikve sevkiyatlarımız başladı. Yine diğer proj ede olduğu gibi bu projede de İtalyan ve İspanyol rakiplerimizi geride bıraktık." Son olarak 2014 yılına da olumlu baktıklarını anlatan Füruz Kank, stratejilerini oluştururken Türkiye'yi ve dünya pazarlarım çok iyi incelediklerini sözlerine ekledi. 


Dünya Yapı Fuarı


Geri Dön