Kentsel Dönüşüm

Ceren Kumbasar: Şehre yatırım yapmanın yolu önce insana yatırımdan geçiyor!

Ceren Kumbasar Vatan Gazetesi' ndeki bugünki köşesinde Kentsel Vizyon Platformu ile ilgili görüşlerini kaleme alarak, " 81 Kent 81 Vizyon " çalışmasının örnek alınması gerektiğini vurguladı...

Ceren Kumbasar Vatan Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde Kentsel Vizyon Platformu ile ilgili görüşlerini kaleme aldı.


Bu coğrafyadan, hep birlikte kurgulamamamız gereken yarınlardan ne zaman umudumu yitirsem tünelin ucunda bir ışık haberi geliyor. Bu ülke de “iyi şeyler” de oluyor. Sadece biz bazen inanmakta zorlanıyoruz. Uzun zamandır kentsel tasarım, kentsel gelişim, kentsel dönüşüm konularını irdeliyorum. Hatta sırf şehir konusundaki farkındalığı arttırmak ve projelerin takipçisi olabilmek için belediye başkanlarıyla “Başkanlar ve Şehirleri” konulu bir röportaj serisine başladım. İnanıyorum ki, bu ülkede bazı konular sokak siyasetçiliğiyle, vatandaş farkındalığıyla da gelişebilir, düzelebilir. Ne mutlu ki bu fikrimde yalnız değilmişim ve sektörde şehirlerine bu gözle bakan başkaları da varmış. 


Kentsel sorunlar


İnşaat sektöründe kim ne derse desin şehircilik denilince akla Faruk Göksu, vizyon denilince de akla Erden Timur geliyor. Bu iki değerli isim kendi uzmanlıklarını birleştirerek tam da ihtiyacımız olan konularda tam da ihtiyacımız olan zamanlarda Kentsel Vizyon Platformu’nu hayata geçirmişler. Platform eğitim, etkileşim ve ekonomi başlıkları altında strateji toplantıları, forumlar düzenlemeyi ve iş yaratmayı amaçlıyor. İlk çalışmaları da ‘81 Kent 81 Vizyon.’ Bu program, düzenlenecek atölye çalışmalarıyla kentsel sorunların çözümünde etkin olacak kent stratejistleri yetiştirmeyi hedefleyerek, hazırlanacak kentsel vizyon planları kapsamında program katılımcılarına da istihdam olanağı sağlayacak. Türkiye’nin tüm illlerini kapsıyan programda önce Kentsel Vizyon Planları hazırlanacak ve seçilen 10 kişinin de platformda istihdam edilecek. 


İnsana yatırım


Stratejik kurgular, kentsel tasarımlar, el yordamıyla değil sosyolojik araştırmalarla tarihçilerle ve şehir plancılarıyla hazırlanan vizyon planları ne yazık ki Türkiye için çok yeni kavramlar. Neyin yanlış neyin eksik olduğunu bildiğimiz ama doğrusunu yerine koyma bilincimizin ve muktedirliğimizin olmadığı yıllardan geçiyoruz. Yap boz kuralının geçerli olamayacağı tarihsel ve coğrafi değerdeki toprakların üzerindeyiz. Bu toprakların, bu insanların hakettiği değeri bulabilmesinin de tek ve mutlak yolu önce farkındalıktan sonra da bilimsel çalışmalardan geçiyor. Bu çalışmaların da öznesi insan. Devletin de öznesi, özel teşebbüsün de öznesi insan. Dolayısıyla da şehre yatırım yapmanın yolu önce insana yatırımdan geçiyor. Bu bilinçle sadece bir kişinin farkındalığını, bilincini arttırmak bile yaşadığınız şehre hizmet etmek demek. Yaşadığımız, fethettiğimiz toprakları hak etmek demek. Tam da bu sebeple Kentsel Vizyon Platformu takdire şayan. Emeği geçen herkesi kutlarım. Umarım sektörün tüm oyuncuları bu ve benzeri çalışmaları örnek alır ve destekler.


Ceren Kumbasar / Vatan