29 / 04 / 2024

Ceren Kumbasar : Yeni KDV oranı konut stokunu eritir!

 Ceren Kumbasar : Yeni KDV oranı konut stokunu eritir!

Önde gelen gayrimenkul firmalarına danışmanlık veren Ceren Kumbasar, konut alımlarındaki KDV oranı değişikliğini değerlendirdi...




Konut alımlarında uygulanacak katma değer vergisi sisteminde büyükşehirlerde 150 metrekarenin altındaki konutlardaki KDV oranının yüzde 18’lere kadar yükseltilmesi beraberinde birçok karmaşayı da getirdi. Uzmanlar, rayiç bedeller kesinleşmeden yapılan bu düzenlemenin tartışmalara yol açacağını ve en çok orta sınıfı sarsacağı uyarısında bulundular.


Maliye’nin yeni uygulamasına göre, büyükşehirlerde metrekare fiyatı 500 ile 1000 lira arasında olan konutlardan yüzde 8, metrekaresi 1000 lira ve üzeri konutlardan yüzde 18 KDV alınacak. 150 metrekarenin üzerindeki tüm konutlarda ise KDV oranı değişmeyecek ve yüzde 18 olarak devam edecek. Yeni oranlar 1 Ocak 2013’ten sonra ruhsatı alınan ya da ihalesi yapılan konutları kapsayacak. Ancak düzenleme, tartışmaları da beraberinde getirdi. 


Cube Gayrimenkul Proje Geliştirme Merkezi Başkanı Ceren Kumbasar, uygulamanın İstanbul’da 800 bin olan konut stokunun erimesini sağlayacağını belirterek, “Ancak projeleri belediyede olan ama henüz ruhsatlanmamış projeler için bir talihsizlik de söz konusu. Bu yıl içinde satışa çıkmasını beklediğimiz çok sayıda projenin satışının erteleneceğini, firmaların ellerindeki stokları bitirmeye yöneleceklerini düşünüyoruz” dedi.


Uygulamanın en çok orta sınıfı sarsacağını vurgulayan Kumbasar, rayiç bedellerin aynı mahallede bile büyük farklılıklar gösterdiğine işaret etti. Öncelikle rayiç bedellerle ilgili envanter çalışması ve düzenleme yapılması gerektiğini belirten Kumbasar şöyle devam etti:


“Bu uygulama başladıktan sonra zamanla rayiç bedeller çalışmasının yapılacak olması çeşitli bölgelerde fırsat eşitliğinin ortadan kalkma riskini de taşıyor. Bu yeni vergi düzenlemesinin uygulama sırasında,  eksikliklerini ya da haksız rekabeti artıracak unsurlarını fark edip düzeltilebileceğini umuyoruz.”


Saygılarımızla


Cube İstanbul


Geri Dön