22 / 12 / 2024

Çeşme'de golf turizminin gelişmesi için en büyük engel arazi!

Çeşme'de golf turizminin gelişmesi için en büyük engel arazi!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş İzmir Şubesi Kıdemli Değerleme Uzmanı Selda Ulaşır, İzmir Çeşme bölgesini, www.emlakkulisi.com için özel olarak araştırdı!



 

 

 

Çeşme ili, Ege Bölgesinde konumludur. Anadolu’nun batıdaki en uç noktası olan Çeşme, İzmir’e 80 m. mesafededir. Doğu'dan Urla ilçesi, güneyden ve batıdan Ege Denizi, kuzeyden ise Karaburun ilçesi ile komşudur. Urla yarımadasının batıya uzanan kısmı Çeşme yarımadası olarak anılır. 2 km`ye yakın uzunluktaki geniş ve beyaz kumlu plajları, nitelikli konaklama tesisleri ve termal olanaklarıyla Çeşme popüler bir turizm merkezidir. Koyları, berrak denizi, deniz içinde kaynayan kükürtlü suları, yarımadanın 29 km²’yi bulan kıyıları boyunca dağılmıştır. Şifne, Küçük liman, Pırlanta, Paşa limanı, Ilıca plajı, Çiftlik, Altınkum, Çatal azmak, Sakızlı koyu, Tekke plajı, Ayayorgi ve değişik isimlerde yirmiye yakın kumsalı vardır.

 

 

 

 

İzmir Paşalimanı Turizm Merkezi, 1986 yılında yürülüğe girmiş olup, Turizm Kentleri Projesi kapsamında ele alınmış ve sınırları genişletilerek Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca Çeşme-Paşalimanı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Çeşme-Paşalimanı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ne ilave olarak, Çeşme- Alaçatı Etüt Çalışmaları ile bir bütünlük sağlanması amaçlanmıştır. Bölgenin bütününde sağlık turizmi, yat turizmi, golf turizmi vb. alternatif turizm olanakları ve turizm potansiyelinin geliştirilmesi ön plana çıkarılmıştır.

Bölge bütünündeki en önemli kısıtlamanın  İzmir  I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü’nce ilan edilen sit alanı kararları olduğu düşünülmektedir. Koruma Kurulu belirtilen sorunları çözmek amacıyla  2000 tarihinde Çeşme Yarımadası sit alanlarına ilişkin birleştirilmiş bir sit paftası oluşturulmuştur. Ancak yaşanan sorunlara çözüm oluşturulmamış olup, sit kararları etaplar halinde tekrar düzenlemiştir. Ancak mevcutlar halen devam etmektedir.

Çeşme’de son iki yılda imar planlarında yaşanan problemler de olmuştur. İmar planlarına yapılan itirazlar sonucu mahkemelerden iptal kararları çıkması, eski SİT kararlarının gündeme getirilmesi, Çeşme Çevre Düzeni Revizyon Planı’na durdurma kararı, üst ölçekli planla uyumsuz olduğu belirtilen alt ölçekli planlara yapılan itirazlar bölgenin uzun dönemdir yaşadığı başka bir sorun olmuştur.  Ancak son olarak Ocak ayında İzmir 2'nci İdare Mahkemesi’nin Çeşme imar planlarıyla ilgili verdiği iptal kararının  bir üst mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararıyla bozulması bölgede gelişim umudunun önünü açmıştır. Bu belirsiz süreç gayrimenkul ve yatırım sektörünü olumsuz olarak etkilemiştir. Turizm kenti olan Çeşme ilçesi’nin potansiyel gelişim profili karşısında yaşanan yasal aksaklıklar sebebi ile ertelenen yatırımlar son tarihte belirlenen kararlar ışığında umut vaad etmeye ve gelişimi sürdürmeye devam etmektedir. Ayrıca Sit alanlarının kontrollü ve sınırlı olarak dercelendirilmesi ve imara açılması mevcut potasiyele ivme katacak ayrı bir katalizör niteliği taşımaktadır.  İlçenin  Ayasaranda, Dalyanköy, Çiftlikköy, Altınkum ve Pırlanta bölgelerine yatırımcılar rağbet göstermekte olup, ilk tercih edilen bölgeler Boyalık, Alaçatı ve Dalyan  olarak göze çarpmaktadır.

Bölgenin turizm sektörü açısından gelişiminin etkin olması mevcut yatımlarda alternatif yatırımların yer alması gerekliliğini doğurmaktadır. Bu açıdan tüm dünyada önemli turizm getirilerinden biri olan golf turizminin de Çeşme’de gelişime açık olması ön görülmektedir. Ancak bu yatırımlar için karşılaşılan en büyük engel arazidir. Bölgede golf sahasına uygun birçok arazinin maliye hazinesi mülkiyetinde olması sebebi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın golf sahaları için yer belirlemesi ve tahsise çıkılması gerektiği yatırımcıların beklentilerindendir.

Çeşme’nin turizm sektörü açısından 2011 yılının oldukça başarılı geçtiği belirtilmiştir. 2012 yılında da yükselen ivmeyle büyük başarılar beklenmektedir.  ilçede 2012 yılında toplam yatak kapasitesinin artacağı farklı projeler planlanmaktadır. Mevcut projelerin 2013 yılnda faaliyete başlaması ise Çeşme ilçesi’ni daha da ön plana taşıyacak nitelikte olacaktır.

İlçe’de Ilıca plajı için hazırlanan 5 milyon dolarlık yatırımın da bölgeyi turizm sektründe ön plana çıkaracağı ve yeni yatrımlar için kalkındıracağı da düşünülmektedir. İlgili projede 1000 araçlık otopark, 200 duş, restoran ve mağazalar vb. gibi birçok detayın bulunacağı, tamamlanması akabinde dünya ölçeğinde üst sırlara ulaşan nitelikte bir proje olacağı beklenmektedir.

Prohorov, Nazif Zorlu, Dilek Sabancı ve İzmirli Özkardeş Ailesi gibi dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen işadamlarının otel kurduğu Çeşme'ye ise yeni yatırımlarla 3 bin 680 yatak ekleneceği düşünülmektedir.  

Tek-Art İnşaat AŞ, Alaçatı'ta 5 yıldızlı otel yatırımı yapmakta olup, ruhsat işlemlerinin tamamlandığı belirtilmiştir.  Otel, 100 dönüm arazi üzerinde inşa edilecek olup, yatırım maliyetinin 65 milyon dolar olacağını belitilmiştir. Otelde odalara termal su olması, özel bir kür merkezi, çamur banyoları ve güzellik merkezleri olması planlanmaktadır.

Dilek Sabancı kuruluşundaki Dilek Gayrimenkul’ün de Çeşme’de yatırım planları bulunmaktadır. Yaklaşık 120 dönüm arazi üzerinde otel yatrımı planlanlanmakta olup, 200 yatak kapasiteli olacağı belirtilmektedir.  Otelin, Four Seasons Otel grubu tarafından işletileceği düşünülmektedir.

Zorlu Grubu ise Alaçatı’daki mevcut potasnsiyelden faydalanarak Golf turizmine yönelmiş ve golf oteli kurmak için hazırlıklarına başlamıştır.

Yaşar Ambalaj da Çeşme’de yatırım planları olan şirketlerden biridir. 270 yatak kapasiteli olan otel projesini, 11 bin 930 metrekare arazi üzerinde liman oteli olarak planlamaktadır.

Polimeks ise yaklaşık 29 bin 575 metrekarelik arazi üzeinde 600 yatak kapasiteli otel projesi planlamakta olup, otel arazinin 49 yıllığına kiralandığını belirtmiştir.

Solto Otel’in kurucularından Akdede Grubu ise 300 yataklı iki adet otel projesi olduğunu belirtmiştir.

Ayasandra şirketi de Çeşme Tekke Plajı'nın otel, kür merkezi, termal havuz, plaj, yelken kulübü, hamam, fitness, sağlıklı yaşam aktivite alanları, restoran, mahalle bakkalı, kahve, fırın gibi yerlerin içinde olacağı proje planlamaktadır.

İzmirli Özkardeş Grubu ise, önceki yıl satın aldığı Boyalık'taki Fram Otel'i yeniden inşa etmiştir. Otel, 450 yatak kapasiteli olup, Movenpick Grubu'nun işletmesi beklenmektedir.

Çeşme Ayasaranda Koyu'nda ise Sesan Şirketler Grubu tarafından butik otel yapılması planlanmaktadır.  Otelin  60 odalı, 80 aparttan oluşması ve 300 yataklı olması planlanmaktadır.  

Sonuç olarak, Çeşme ilçesi’nin, sit kararlarında yapılacak kontrollü değişikliklerin, imar planlarının sorunsuz sürecinin devam etmesinin, yeni arazilerin tahsise açılmasının akabinde, ilçedeki termal potasnisyel, Çeşme Marina yatırımı, doğal güzellikleri ve ulaşım olanaklarının da katkısıyla dünya turizminde büyük bir rol alacağı ön görülmektedir.

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır. 

 

 


Geri Dön