24 / 12 / 2024

Çeşme'de her ev için 20 ağaç dikilecek!

Çeşme'de her ev için 20 ağaç dikilecek!

Yeni sezon rezervasyonlarında geçen yıla göre önemli oranda artışın gözlendiği Çeşme'de turizmciler aşırı yoğunluktan endişe ediyor ÇEŞTOB Başkan Vekili Demir: "Özgün ve güzel kalabilmek için gelişimi sınırlı tutmalıyız"



İç turizmin gözde merkezlerinden Çeşme'de turist sayısının hızla artması işletmecileri endişelendirdi. 

     Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Vekili Yakup Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin özgün ve güzel kalabilmesi adına gelişimin sınırlı tutulması, yatak kapasitesinin 20 binde sabit kalması gerektiğini söyledi. 


     Son yıllarda ziyaretçi sayısını her yıl ülke ortalamasının üzerinde artıran Çeşme'de 2013 sezonuyla ilgili beklentilerin olumlu olduğunu ifade eden Demir, önceki yıllarda temmuz ve ağustos aylarına sıkışan sezonun bu yıl mayıs ayında başladığını, özellikle hafta sonları plajlarda beklenmeyen bir kalabalığın oluştuğunu dile getirdi. 

     İşletmecilerin tesislerin şezlong, yiyecek ve içecek yetiştirmekte zorlandığını kaydeden Demir, sezonun kasım ayına kadar süreceğini tahmin ettiklerini belirtti. 


     Otoyol ve havayolu bağlantılarının sağlanmasıyla Çeşme'nin İstanbul ve Marmara Bölgesi'ne entegre olduğunu, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun tamamlanması halinde daha fazla ziyaretçinin gelebileceğini anlatan Demir, şöyle konuştu: 


     "Kış aylarında hafta sonları İzmir'in yanı sıra İstanbul ve Ankara'dan çok sayıda ziyaretçimiz oluyor. 2013 yaz döneminde Çeşme geçen yıla göre çok daha tercih edilen bir merkez olacak. Aslında biraz da endişe ediyoruz. Çünkü Dünya Turizm Örgütü'ne göre bir yerin yaşanabilir bir şehir olması için kilometrekareye 100 kişinin üzerine çıkmaması gerekiyor. Şu anda hafta sonu 80-90 kişiye ulaşıyoruz. Çok yakında 100'ün üzerine çıkacağız gibi gözüküyor. Bu nedenle sezonu yıl geneline yaymaya çalışıyoruz. Çeşme yıllardır imar planlarının onaylanmaması nedeniyle yatırım alamadı ve gelişemedi. Ancak bu durum biraz da avantajına oldu. Yapılaşmanın daha sınırlı tutulduğu, güzelliklerin korunduğu bir merkez olarak dikkat çekiyoruz. Şu anda nitelikli yatak kapasitemiz 7-8 bin civarında, pansiyonlarla birlikte toplam sayı 13 binlere çıkıyor. Bunu 20 binlerde tutmak gerekiyor. İmar planlarının onaylanması sonrası yapılacak yeni yatırımlarla bu rakama ulaşılmış olacak. Çeşme 20 binlerde kalırsa, daha ileri gitmezse dünyada aranan bir tatil beldesi olur. Bu güzelliğinin korunması gerekiyor." 

     İstanbul-İzmir otoyolunun yapımıyla birlikte ilçede gayrimenkul hareketliliğinin de arttığına işaret eden Demir, Antalya, Marmaris gibi tatil merkezlerine göre daha küçük bir coğrafi büyüklüğe sahip ilçede yapılaşma konusunda hassas olunması gerektiğini ifade etti. 

     

     -Her ev için 20 ağaç şartı"- 

     

     Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise bakanlıklarda bekleyen imar planlarının onaylanması halinde ilçede yapılacak yeni tesislerle yatak kapasitesinin 20 bine ulaşacağını ancak yeni yatırımların yoğunluğu artıracağı görüşlerine katılmadığını belirtti. 

     Yeni yatırımların turizmin 12 aya yayılması hedefinin yakalanmasında önemli rol oynayacağına değinen Tütüncüoğlu, "Dünyanın en büyük turizm şirketlerinden olan TUI başta olmak üzere kış döneminde Çeşme'ye turist getirmesi için konuştuğumuz tüm acenteler, ilçenin kaliteli yatak kapasitesinin yeterli olmadığını söylüyor. Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen vatandaşlar sağlık sigortaları kapsamında termal otellerde tatil yapabiliyor. Eğer yatak kapasitemiz gerekli düzeye ulaşırsa kış aylarında bu şirketler aracılığıyla ilçemize gelen turist sayısı da büyük oranda artacaktır" diye konuştu. 

     İlçede yapılaşmanın kontrolden çıkmaması için kenti ufak kesitler halinde imara açtıklarını, 2 kattan fazlasına ve yüzde 25'den fazla yoğunluğa izin vermediklerini anlatan Tütüncüoğlu, "Ev sahipleri, oturma izni alabilmek için konut ve bahçeyi kapsayan alanın her 40 metrekaresi için bir ağaç dikmek zorunda. İlçemize yapılan her ev için ortalama 20 ağaç dikiliyor" dedi. 

     Tütüncüoğlu, ilçede  TOKİ  tarafından yapımı planlanan 4 katlı binaların bu kuralı bozacağını ve ilçeyi betonlaşmaya açacağını iddia ederek, "4 katlı bloklarla hem ilçenin imar, klima ve siluetinin dönüşü olmayacak bir şekilde bozulmasından hem de ilçenin iş kaynakları ve nüfusunun kontrolsüz olarak artmasından endişe ediyoruz" ifadelerini kullandı. 


AA


Geri Dön