27 / 12 / 2024

Çetin Osman Budak: Antalya Müzeler Kenti olsun

Çetin Osman Budak: Antalya Müzeler Kenti olsun

Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'nın "Müzeler Kenti" haline getirilmesi için hazırladıkları raporu Ertuğrul Günay'a verdiklerini bildirdi



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, turizmde daha kaliteli turist profili yakalamak ve daha fazla gelir sağlamak amacıyla Antalya'nın "Müzeler Kenti" haline getirilmesi için hazırladıkları raporu Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay'a verdiklerini bildirdi.

ATSO Başkanı Budak AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın mimari, yerleşim ve ulaşım ile turizm hareketliliği açısından çeşitli sorunlar yaşadığını söyledi.

Antalya tarihinin yıllar boyu bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını, ancak bunun sağladığı nimetlerden yararlanamadığını anlatan Budak, Antalya'nın "Müzeler Kenti" olması için bir rapor hazırladıklarını bildirdi.

Budak, "Yıllar boyu bir çok medeniyete ev sahipliği yapan kültürel ve tarihi eser açısından dünyanın sayılı kentlerinden olan Antalya, müzeler kenti haline getirilerek cazibe merkezi yaratmalı" dedi.

Budak, binlerce yıllık geçmişi olan Kaleiçi'nde çeşitli medeniyetlerden kalma tarihi ve kültürel eserler bulunduğunu, bu eserlerden bir çoğunun da ilgisizlik nedeniyle yok olmaya başladığına işaret etti.

Bakan Günay'a verilen "Antalya Müzeler Kenti" raporunda müze olabileceği tarihi eserlerin mevcut durumu, kullanım şekilleri ile öneriler şöyle sıralandı:

"Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Yivli Minare, Yivli Minare (Alaaddin) Camii, Yivli Minare (Selçuklu) Medresesi, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Nigar Hatun Türbesi, Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi, Mevlevihane, Mevlevihane Hamamı gibi eserler var. Selçuklu Medresesi (Halen hediyelik eşya satışı amacıyla kullanılıyor), Mevlevihane (Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılıyor), diğerleri kapalı tutuluyor. Cumhuriyet Meydanı'nın hemen alt terasında kalan bu geniş kompleksin bugünkü kaotik görünümünden kurtarılarak kentin en gösterişli yerinde bir 'Türk-İslam Eserleri Müzesi' oluşturulmalıdır. Halen Mevlevihane'de işlev gören Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Oscar Sineması'na taşınarak daha geniş ve modern bir şekilde düzenlenmiş sergimekânlarına kavuşturulabilir."

Raporda, mülkiyeti Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait, Antalya Tanıtım Vakfı tarafından kullanılan Hisar restoran'ın Antalya Yemek Kültürü Müzesi olarak değerlendirilebileceğine değinilen raporda, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki, hediyelik eşya mağazası olarak kullanılan Selçuklu dönemi eseri Karatay Medresesi'nin de Selçuklu Taş Eserleri Müzesi olarak kullanılabileceği ifade edildi.

Milli Emlak mülkiyetinde yer alan Selçuklu ve Osmanlı yapıları taşıyan Üçkapılar'daki Sur Burçlarının da kapalı olduğu hatırlatılan raporda, "Bu alanlar Selçuklu Döneminde Antalya Müzesi /Sergisi olarak kullanılabilir. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Roma, Bizans ve Selçuklu yapıları bulunan ve halen kapalı tutulan Kesik Minare Bizans Dönemi Açık Hava Müzesi yapılmalı" denildi.

Halen kapalı tutulan Kaleiçi'ndeki Oscar Sineması'nın "Antalya Sanat Galerisi" olması gerektiğine işaret edilen raporda, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün eski binasının da "Antalya Denizcilik Müzesi" olarak değerlendirilmesi tavsiye edildi.

Kullanım hakkı Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve kapalı tutulan Roma yapısı Hıdırlık Kulesi'nin 'Roma Dönemi'nde Antalya Müzesi/ Sergisi' alanı yapılabileceğine işaret edilen raporda, şu önerilere yer verildi:

"Boş bulunan ATSO eski hizmet binası ise kalıcı ve geçici sergiler açılması amacıyla 'Antalya Ticaret Müzesi', 'Antalya Yörük Müzesi', 'Antalya Mübadele Müzesi' yapılabilir. Ayrıca Antalya dışından getirilecek geçici sergiler açılabilir. Antalya Şehir Müze ve Sergileri Yönetimi merkezi olabilir."
AA


Geri Dön