Genel

Cevdet Yılmaz: Suruç Tüneli'nin ismi değişebilir!

Suruç halkının yıllarca su beklediğini projenin hayata geçirilmesiyle halkın ve kendilerinin mutlu olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, Suruç ana  kanal inşaatının GAP ’ın sadece bir aşaması olduğunu kaydetti

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Atatürk Barajı 'ndan Suruç Ovası 'na su aktaracak olan tüneli, 2012 yılının sonuna kadar hizmete açmayı hedeflediklerini belirterek, 'şžu anki çalışmalara göre inşaatın  vaktinden önce tamamlanacağı da görülüyor' diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapımına 2 yıl önce başlanan Suruç ana kanalındaki tünel inşaatında incelemelerde bulundu. DSİ  yetkilileri ve inşaatı üstlenen firmanın temsilcilerinden çalışmalarla ilgili  bilgi alan Yılmaz, yaptığı açıklamada, kanal inşaatının GAP 'ın önemli  yatırımlarından biri olduğunu vurguladı.

Suruç halkının yıllarca su beklediğini projenin hayata geçirilmesiyle bölge halkının ve kendilerinin mutlu olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, Suruç ana  kanal inşaatının GAP 'ın sadece bir aşaması olduğunu kaydetti. 17,5 kilometre uzunluğundaki tünelin yeni bir teknolojiyle inşa  edildiğine işaret eden Yılmaz, 'Bu teknoloji geçmişe göre hem çok daha düşük  maliyet hem de kısa sürede bitirilecek olması nedeniyle önemli. Bu tünelin bir  ikiz kardeşi de Konya 'da bulunuyor. İnşallah bu kanal Suruç Ovası 'na bereketi ve  refahı taşıyacak. Burada 3 vardiya halinde 250 işçi çalışıyor ve günde 25-30  metre ilerliyorlar. Hedefimiz 2012 yılının sonuna kadar bunu tamamen bitirmek ve  hizmete açmak. şžu anki çalışmalara göre inşaatın vaktinden önce tamamlanacağı da  görünüyor' şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, gazetecilerin soruları üzerine bu tarz  yatırımların çok önemli olduğunu, mühendislerin projeleri hazırlarken deprem gibi  detaylara dikkat ettiğini ve bu tür yapıların emniyetli bir şekilde inşa  edildiğini belirtti.

JAPONYA 'DAKİ DEPREM

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Japonya 'da meydana gelen depreme de değindi. Olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren Yılmaz, Türkiye 'nin afetler konusunda  tecrübeli bir ülke olduğunu dile getirdi. Ülkemizde de geçmişte depremler yaşandığını hatırlatan Cevdet Yılmaz,  şunları söyledi:

'Japonlar yapı stoğu konusunda gelişmiş bir ülke. çok şiddetli depremler olmasına rağmen yapılarla ilgili bir sorun olmadığını görüyoruz. Ama tsunami denen o dev dalgaların getirdiği tahribat var. Ben Japon halkına geçmiş olsun  diyorum. Biz, zengin olsun fakir olsun, Müslüman olsun, gayrimüslim olsun  insanlar bir afeti yaşıyorsa, Türkiye olarak hem gönlümüzle hem imkanlarımızla o
 insanların yanlarında yer alıyor ve ülkemizin gücü ölçüsünde afetzedelere mutlaka  yardım ediyoruz. Türkiye artık dünyanın neresinde olursa olsun ister bir savaş  ister bir afet ister başka bir hadise kendi vatandaşını koruyabilecek güçte bir  ülkedir. Libya 'da geçenlerde yaşanan hadisede tüm dünyaya örnek olacak bir  kurtarma çalışması gerçekleştirdik. Bu depremden sonra da Japonya 'da da varsa  vatandaşlarımız, devlet olarak onlarında yanında olacağız.'

Bakan Yılmaz, Suruç Tüneli 'nin isminin değiştirilmesi konusunda çalışmalarının olduğunu bu kapsamda 'Ayn-Zeliha' isminin de
değerlendirilebileceğini söyledi. Bakan Yılmaz daha sonra beraberinde Vali Nuri Okutan, AK Parti şžanlıurfa  milletvekilleri Abdülkadir Emin Önen ve Seyit Eyüpoğlu 'yla birlikte, DSİ 15.  Bölge Müdür Yardımcısı Ömer Kafaf 'tan projeyle ilgili brifing aldı.

şžantiyede çalışan işçilerle birlikte öğle yemeği yiyen Bakan Yılmaz, daha sonra buradan ayrıldı.

AA