30 / 04 / 2024

Çevre Bakanlığı İzmir'de yerinde denetim yaptı!

Çevre Bakanlığı İzmir'de yerinde denetim yaptı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk başkanlığındaki heyet geçtiğimiz günlerde İzmir’de bulunan bir fabrika arazisindeki radyoaktivite içeren tehlikeli atıklar hakkında yapılan temizleme çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk başkanlığındaki heyet geçtiğimiz günlerde İzmir’de bulunan bir fabrika arazisindeki radyoaktivite içeren tehlikeli atıklar hakkında yapılan temizleme çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.


Yapılan incelemede atıkların TAEK danışmanlığında ayrıştırma işlemlerine başlandığı, radyasyon güvenliği eğitimi almış personel tarafından radyoaktivite tespit edilen atıkların ayrıştırma işleminin yapıldığı, bölgede riskli olarak belirlenen üç noktadan ikisinin temizlendiği, son bölgenin temizlenmesi aşamasına gelindiği,  radyoaktivite içeren parçaların işletmede kırma-eleme tesisinden geçirilerek tesisin taşıyıcı bantları üzerinde bulunan 2 adet radyasyon detektörlerinde ayrıldığı,  söz konusu sistem ile ilgili TAEK tarafından eğitim verildiği tespit edildi.

İşletmede radyoaktif atıklardan ayrıştırılmış yaklaşık 80 ton tehlikeli nitelikte atık, lisanslı atık bertaraf tesisine gönderilerek ve bu işleme dair belgeler  İzmir  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunuldu.


Ayrıca işletmede radyoaktivite içeren atıkların TAEK’in izni ve görüşü olmadan tesis dışına çıkarılmadığı, şuana kadar radyoaktif atık çıkışının yapılmadığı, radyoaktivite tespit edilen atıkların TAEK tarafından belirlenen kapalı bir alanda biriktirildiği tespit edildi.


-TAEK ile toplantılar yapılarak saha personeline eğitimler verildi-

Gaziemir’deki radyoaktif kirliliğin temizlenmesi için Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) ve ilgili kuruluşlarla bir dizi toplantılar yapılarak konu ile ilgili saha personeline eğitimler verildi.


-Temizleme çalışmalarında geriye tek bir bölge kaldı-

İlk etapta radyoaktif atıklarla kirlenmiş materyaller uygun teknikler ve TAEK’in gözetimindeki uzmanlar nezaretinde yüzde 90 oranında temizlendi. Geriye tek bir bölge kaldı, o bölge de kısa süre içinde temizlenecek.

Radyoaktif atıklar özel kaplarda depolanmaya devam ediyor.  Bu kaplar son aşamada Çekmece Nükleer Araştırma Merkezine gönderilerek saklanacak.


-Planlar aşamalı olarak uygulanacak-

Arazideki temizleme için aşamalı bir plan uygulanıyor. Birinci aşama olarak radyoaktif temizlik yapılıyor. İkinci aşama ise tehlikeli atıkların bertarafı söz konusu. İlgili firma geri kalan atık malzemenin içinde kullanıma uygun olan kurşun ve demiri ayrıştırarak geri dönüşüm sağlamayı talep ediyor. Bu malzemelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli izin ve lisansları almış tehlikeli atık geri dönüşüm tesislerinde işlenerek ekonomiye kazandırılması düşünülüyor. Bunun yapılamaması durumunda atıkların bertarafa gönderilmesi gerekiyor. Yüklenici firma, bu konuda gerekli raporlamaları ve projeyi Bakanlığa kısa süre içinde sunacak. Son aşamada, bu alan tamamen doğal ve arındırılmış hale getirilecek.



Geri Dön