27 / 12 / 2024

Çevre Bakanlığı'ndan atık yatırımına 200 milyon TL destek

Çevre Bakanlığı'ndan atık yatırımına 200 milyon TL destek

Çevre ve Orman Bakanlığı, belediyelerin atıksu altyapı ve katı atık depolama yatırımlarına 200 milyon TL destek verdi



Çevre ve Orman Bakanlığı, son 4 yılda belediyelerin atık yatırımlarına 200 milyon TL nakdi destek verdi. Bu rakam içinde "atıksu altyapı yatırımları" ile "katı atık depolama yatırımları" bulunuyor.

Bakanlık verilerine göre 2005-2009 döneminde belediyelerden gelen 746 adet atıksu altyapı yatırımı projesine, 138.2 milyon TL destek verildi. Bu projelerin sonucunda atıksuları arıtılan nüfusun, söz konusu belediyelerin hizmet verdiği nüfus içindeki payı yüzde 68 oldu. Bakanlık, bu oranı 2010 yılı sonunda yüzde 73'e çıkarmayı amaçlıyor. Bakanlığın Avrupa'nın bu konuda şu anki ortalaması olan yüzde 90'lar seviyesine ulaşmak için hedef koyduğu tarih ise 2012.
 
41 depolama tesisi kuruldu
Belediyelerin "katı atık düzenli depolama tesisleri yatırımı" projelerine bakanlıkça verilen yardım tutarı ise yine 4 yılda 63.9 milyon TL oldu. Bu çerçevede yardım yapılan 86 projede belediyeler, 41 depolama tesisi kurdu. Birkaç belediye ise ortak olarak tesis kurdu. İşletmede olan bu tesislerle 2009 yılında 32.5 milyon kişilik nüfusa hizmet verildi. Bakanlık, bu yıl ise katı atık depolama tesisi sayısını 54'e ve bu tesislerin hizmet verdiği nüfusu da 35.5 milyon kişiye çıkarmayı amaçlıyor. Şu an 13'ü tamamlanmak üzere olan inşa halinde 30, proje safhasında 42 adet tesis bulunuyor.

Atık konusunda Avrupa Birliği'nden (AB) de destek alınıyor. Bakanlık, bu şekilde 652 milyon euro bütçeli 27 projenin Avrupa Komisyonu'na sunulduğunu kaydetti. Bu projelerin dağılımında içme suyu ve atıksu arıtma tesisinin bir arada olduğu projeler ağırlıkta. Sayıları 16 olan bu projeleri; 6 projeyle atıksu arıtma, 3 projeyle katı atık ve 2 projeyle içmesuyu arıtma çalışmaları izliyor. Bakanlık ayrıca, atıksu arıtma tesisleri için çeşitli nüfus büyüklüklerine göre tip projeler hazırladı. Son 3 ayda talep eden 130 belediyeye tip proje verildi.
 
Tehlikeli atıklara izleme
Çevre Bakanlığı'nın tehlikeli atık, tıbbi atık, ambalaj atığı ile gemi atığı konularında da çalışmaları sürüyor. Tıbbi atık konusunda Türkiye'de 29 tesis bulunuyor. Bunların 16'sı sterilizasyon, 2'si yakma ve 11'i düzenli depolama yapıyor. Bakanlığın 2010 yılı hedefleri arasında tıbbi sterilizasyon tesisi sayısını 35-40 arasına çekmek bulunuyor. Belediyelere bu konuda da yatırım çağrısı yapılırken bakanlığın proje ve hibe desteğine işaret ediliyor. Tehlikeli atıkların ise elektronik olarak anında izlenmesi sistemine geçiş için çalışmalar son aşamada. Bu atıkların bertarafı için faaliyet gösteren 140 tesisle, yılda toplam 600 bin ton atık geri kazanılıyor. Yıl içinde Manisa-Kula, Ankara-Sincan ve İstanbul yakasında 3 adet entegre tesisin düzenli depolama alanları daha faaliyete geçecek.

Ambalaj atığı konusunda da 220 belediye 6 milyon kişinin atığını kaynağında ayrı topluyor. Bakanlık, gemi atıklarının toplanması konusunda da 195 liman atık kabul tesisini belgelendirdi. Bu yıl bu rakamın 205'e çıkarılmasıyla, atık kabul tesisi olmayan liman kalmaması amaçlanıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı, son 4 yılda belediyelerin atık yatırımlarına 200 milyon TL nakdi destek verdi. Bu rakam içinde "atıksu altyapı yatırımları" ...
Referans


Geri Dön