02 / 05 / 2024

Çevre cezaları nelerdir?

Çevre cezaları nelerdir?

Çevre kirliliğine neden olan kimselere verilecek cezalar, işlenen suça göre değişkenlik gösteriyor. Çevre cezaları 2 başlık altında incelenebiliyor. Peki, çevre cezaları nelerdir? İşte sorunuzun yanıtı...



Çevre cezaları nelerdir?

Çevre kirliliğine neden olan kimselere verilecek cezalar, işlenen suça göre değişkenlik gösteriyor. Çevre cezaları 2 başlık altında incelenebiliyor:


1. Çevre idari cezaları

2. Çevre adli cezaları


Çevre idari cezaları

2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak atık ve artıkları taşımak, depolamak, uzaklaştırmak, gürültüye neden olmak vb. suçlar nedeni ile uygulanan para cezaları ve faaliyetten men cezaları idari nitelikte cezalardır.


İdari para cezaları Çevre Kanununun 20. Maddesinde, faaliyetlerin durdurulması ile ilgili cezalar ise Çevre Kanununun 15. Maddesinde düzenlenmiştir.

 

Çevre adli cezaları

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Çevreye Karşı  Suçlar başlıklı 2. Bölümünde yeralan 181-182 ve 183. Maddeleri,  çevre kirliliğine neden olduğu tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere uygulanacak adli para cezaları ve hapis cezalarını içermektedir.  


Bu nedenle çevre denetim görevlileri tarafından çevre kirliliğinin tespiti halinde idari nitelikte ceza uygulanmasını takiben, çevre kirliliğine neden olma fiilinin Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamu davası açılması için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır.


İdari Yaptırım kararları nasıl uygulanır?

2872 sayılı Çevre Kanunununda öngörülen idarî yaptırımların uygulanmasını gerektiren fiillerle ilgili olarak yetkili denetleme elemanlarınca bir tutanak tanzim edilir.



Çevre Kanunu idari para cezaları 2014!


Geri Dön