17 / 05 / 2024

Çevre idari cezaları

Çevre idari cezaları

Çevre kirliliğine neden olan kimselere verilecek cezalar, işlenen suça göre değişkenlik gösteriyor. Çevre cezaları 2 başlık altında incelenebiliyor. Peki, çevre cezaları nelerdir? İşte sorunuzun yanıtı...

2024 çevre kirliliği cezaları belli oldu! Yüzde 58,46 zam!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2024 yılında çevreyi kirletenlere verilecek olan idari para cezaları belirlendi. İşte o cezalar...

Resmi Gazete'de yayımlandı: Ön ödemeli konut ve devre tatillerle ilgili cezalar artırıldı!

Ticaret Bakanlığı tüketicinin korunmasına yönelik idari para cezalarını artırdı. Bakanlık tarafından hazırlanan konuya ilişkin tebliğler, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni yılda vergi, ceza ve harçlara yüzde 60 zam geliyor! Zamları duyanlar kulaklarına inanamayacak!

Türkiye, 2024’e zamla girecek. Yeni yılda Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene tutarı, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, ekim ayı sonundaki bir yıllık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında zam yapılacak.

Pandemi döneminde ceza alanlara sevindirici haber! Cezalar 2000 TL şeklinde iade edilecek!

Koronavirüs salgını sürecinde maske takma mecburiyeti ve diğer pandemi kısıtlamalarına riayet etmeme durumunda verilen idari para cezaları konusunda kritik bir evreye giriliyor. En son açıklanan bilgilere bakılırsa, ceza kesilen vatandaşların hesaplarına bu cezaların bir bölümü geri aktarılacak.

AYM'den kritik karar! Pandemide kesilen para cezaları iade edilecek!

Anayasa Mahkemesi Covid-19 pandemi döneminde uygulanan idari para cezalarının geri ödenmesine karar verdi.

İdari para cezalarında taksit dönemi başlıyor. Bu haberi okumadan ödeme yapmayın!

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre idari para cezalarının ödeme süresi içinde taksitlendirilmesi talep edilebilecek. Cezalarda zaman aşımı, 3 ile 7 yıl arasında belirlendi. Uygulama Haziran’da başlayacak.

Çevre cezaları yüzde 36,20 artırıldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 2022 yılında çevreyi kirletenlere uygulanacak idari para cezaları yüzde 36,20 artırıldı.

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ!

2872 Sayılı Çevre Kanunun Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ bugünkü 31705 Sayılı Resmi Gazete'nin Mükerrer sayısında yayımlandı.

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ!

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ bugünkü 31344 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapı denetim kuruluşlarına kesilen idari para cezalarında yargı yolu açıldı!

Anayasa Mahkemesi, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun'daki, "yapı denetimi kuruluşlarına kesilen idari para cezasına karşı yapılan itiraz üzerine verilen mahkeme kararlarının kesin olduğunu" öngören düzenlemenin iptaline karar verdi.

Tüm idari para cezaları ve trafik borçları yapılandırılacak!

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun teklifine göre Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, SGK, KYK, tüm idari para cezaları ve trafik borçları yapılandırılacak. Yapılandırılan borçlar 18 taksitle ödenebilecek.

Yapı Denetim Kuruluşları İdari Para Cezaları Tebliğinde değişiklik!

Yapı Denetim Kuruluşları ile Laboratuvarların Faaliyetlerinin Denetlenmesi, İdari Müeyyide Uygulanması ve İdari Para Cezalarının Tahsil Edilmesinin Usul ve Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ bugünkü 31180 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Burdur Valiliği: Salda Gölü'nde sorumlu firmayla ilgili idari ve adli süreç başlatılmıştır!

Burdur Valiliği yaptığı açıklamada Salda Gölü yakınında çevre düzenlemesi yapan sorumlu firma hakkında izinsiz ve usulsüz çalışma yaptığı gerekçesiyle idari ve adli süreç başlatıldığını açıkladı.

Çevre idari cezaları Haberi

Çevre idari cezaları

Çevre cezaları nelerdir?

Çevre kirliliğine neden olan kimselere verilecek cezalar, işlenen suça göre değişkenlik gösteriyor. Çevre cezaları 2 başlık altında incelenebiliyor:


1. Çevre idari cezaları

2. Çevre adli cezaları


Çevre idari cezaları

2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak atık ve artıkları taşımak, depolamak, uzaklaştırmak, gürültüye neden olmak vb. suçlar nedeni ile uygulanan para cezaları ve faaliyetten men cezaları idari nitelikte cezalardır.


İdari para cezaları Çevre Kanununun 20. Maddesinde, faaliyetlerin durdurulması ile ilgili cezalar ise Çevre Kanununun 15. Maddesinde düzenlenmiştir.

Çevre adli cezaları

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Çevreye Karşı  Suçlar başlıklı 2. Bölümünde yeralan 181-182 ve 183. Maddeleri,  çevre kirliliğine neden olduğu tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere uygulanacak adli para cezaları ve hapis cezalarını içermektedir.  


Bu...