28 / 04 / 2024

2024 çevre kirliliği cezaları belli oldu! Yüzde 58,46 zam!

2024 çevre kirliliği cezaları belli oldu! Yüzde 58,46 zam!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2024 yılında çevreyi kirletenlere verilecek olan idari para cezaları belirlendi. İşte o cezalar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliği, bugünkü 32413 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu tebliğe göre, ilgili kanuna aykırı davranan kişi ve kuruluşlara 2024'te kesilecek olan para cezaları, yeniden değerleme oranı olan yüzde 58,46 oranında artırıldı.

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri 9 bin 943 TL, aynı aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olması durumunda ise 19 bin 897 TL ceza ödeyecek.

Ayrıca Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi bulunan fakta yetkilendirme sonrasında ilgili yönetmelikle düzenlenen şartları kaybettiği tespit edildiği halde ölçüme devam eden ya da tekniğine ve belirlenmiş olan kurallara aykırı ölçümler yapanlara 39 bin 797 TL ceza uygulanacak. Ayrıca gerçekleştirilen bu düzenlemelerle öngörülen belge olmadan emisyon ölçümü yapanlar, belgelerde tahrifat yapanlar ve sahte belge düzenleyenlere 79 bin 611 TL cezalandırılacak.

Söz konusu tebliğde yer alan bilgiye göre hava kirliliği yönünden önemli etkileri sebebiyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten, iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden, bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik gerçekleştiren ya da yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınmış olan sürede yapmayanlar 464 bin 585 TL ceza ödeyecek. Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa ödenecek idari para cezası 929 bin 233 TL olacak.

İzne tabi tesisleri, almış oldukları izin belgesinde veya yönetmeliklerde öngörülen önlemleri almadan ya da yönetmeliklerde belirlenmiş olan emisyon standartlarına ve sınırlamalarına aykırı olarak işletenlere de 464 bin 585 TL idari para cezası verilecek.

2024 çevre kirliliği cezaları belli oldu! Yüzde 58,46 zam!

Benzin ve naftanın depolanması, dolumu ve tankerlerle nakliyesine ilişkin terminaller, dolum adaları ya da akaryakıt istasyonlarında kullanılmış olan her türlü düzenek, tesis ile tankerlerden salınan uçucu organik bileşiklerin kontrolüne ilişkin Bakanlık tarafından belirlenmiş olan esas ve kriterlere uymayan, terminaller ya da dolum adaları için 288 bin 679 TL, akaryakıt istasyonları için 144 bin 339 TL, tankerler için 14 bin 472 TL idari para cezası kesilecek.

Katı yakıt özelliklerini sağlamayan yakıtları ithal eden ya da satanlara, katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boşaltılması ya da torbalanmasına ilişkin olan düzenlemelere uymayanlara verilmiş olan ceza miktarları da 79 bin 611 TL, belgelerin ya da izinlerin alınmaması durumunda 119 bin 420 TL şeklinde belirlendi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlar ise her bir ihlal için 193 bin 522 TL ödeyecek.

Söz konusu tebliğde yer alan detaylara göre kurulması zorunlu atık alım, ön arıtma, arıtma ya da bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 1 milyon 161 bin 568 TL idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca standartlara aykırı biçimde gürültü ve titreşime sebep olan konutlar için ceza miktarı 7 bin 667 TL, ulaşım araçları için 23 bin 155 TL, iş yerleri ve atölyeler için 77 bin 372 TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 232 bin 264 TL şeklinde olacak.

Söz konusu bu teni düzenlemeyle denizi kirleten tüm deniz araçlarına yönelik cezalar da groston başına artırıldı.

2024 çevre kirliliği cezaları belli oldu! Yüzde 58,46 zam!

464 BİN 585 TL CEZA

İlgili kanunda ve yönetmelikte öngörülen standartlara aykırı ya da önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 464 bin 585 Türk Lirası, bu fiilin konutlarla ilgili işlenmesi durumunda her konut ve bağımsız bölüm için 11 bin 540 Türk Lirası ceza verilecek. Bu cezai sorumluluk, müstakil konutlarda konutu kullanana, diğer konutlarda da yöneticiye ait olacak.

Ayrıca biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere ve ilan edilmiş olan Özel Çevre Koruma Bölgeleri için tespit edilen koruma ve kullanma esaslarına aykırı davrananlara ve sulak alanlar için yönetmelikle belirlenmiş olan koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrananlara 387 bin 141 TL ceza verilecek.

5 KAT ARTTI

Kanuna aykırı olarak anız yakanlar da her dekar için 386 TL 79 kuruş ödeyecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerlerle meskun mahallerde işlenmesi halinde ceza 5 kat artırılacak.

Yine verilen bilgilere göre kanundaki koruma esaslarına aykırı olarak içme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve bu kaynağı besleyen yer üstü ve yer altı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara 929 bin 233 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi durumunda her konut ve bağımsız bölüm için ceza miktarı 23 bin 155 TL şeklinde olacak.

İlgili mevzuatlardaki usul ve esaslara, yasaklara ya da sınırlamalara aykırı atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan ya da bertaraf edenlere 433 bin 18 TL'den 1 milyon 732 bin 78 TL'ye kadar ceza verilecek, ithal edenler ise 1 milyon 443 bin 397 TL ödeyecek.

ÇEVREYİ KİRLETENELERE 4 BİN 810 TL

Ayrıca diğer bir taraftan umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlerin cezası 4 bin 810 TL şeklinde belirlendi.

Söz konusu bu düzenlemeyle tehlikeli atıkların ülkeye girişini sağlayanlar, kanuna aykırı şekilde toplayanlar, depolayanlar, ihraç edenlere yönelik ceza miktarlarında da artışa gidildi.

Tebliğde yer alan detaylara göre plastik poşetleri ilgili mevzuata aykırı olarak ücretsiz ya da Bakanlık tarafından belirlenmiş olan usul ve esaslara aykırı verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 79,59 TL, elektronik ortamda satış yapanlara ise 14 bin 432 TL'den 144 bin 339 TL'ye kadar ceza verilecek.

Ayrıca Bakanlık tarafından belirlenmiş olan usul ve esaslara aykırı plastik poşetleri üretene, tedarik edene, üreticinin Türkiye dışında olması durumunda, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciye ve/veya ithalatçıya 72 bin 169 TL, geri kazanım katılım payına ilişkin belirlenen esaslara uymayanlara ise 7 bin 216 TL ceza uygulanacak.

Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara ya da sınırlamalara aykırı olarak, sera gazı emisyonu izleme planını sunmayanlar ya da süresi içerisinde güncellemeyenlerin ödeyeceği ceza tutarı 115 bin 471 TL, doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanların ceza miktarı ise 173 bin 207 TL'ye çıktı.

Depozitoya tabi olan ürünleri piyasaya sürenlere 96 bin 226 TL, satış noktaları dahil depozitolu ürünleri kullanıcılara/tüketicilere sunanlara ise faaliyet alanının her metrekaresi için 72,95, depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlama yükümlülüğünü ve şartlarını yerine getirmeyen satış noktalarına ise satış alanının her metrekaresi için 481,13 TL ceza kesilecek.

Asgari ücret 17 bin 2 TL oldu, herkes bu soruyu sordu: 2TL’ye ne yapılır? İşte 1 lotu 2 TL'nin altında olan şirketler!

Altının gramı rekor üstüne rekor kırıyor! 28 Aralık Perşembe altın fiyatları ne kadar oldu?

Emlak Konut GYO Zonguldak On Temmuz Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son dakika! 


Geri Dön