28 / 04 / 2024

Resmi Gazete'de yayımlandı: Ön ödemeli konut ve devre tatillerle ilgili cezalar artırıldı!

Resmi Gazete'de yayımlandı: Ön ödemeli konut ve devre tatillerle ilgili cezalar artırıldı!

Ticaret Bakanlığı tüketicinin korunmasına yönelik idari para cezalarını artırdı. Bakanlık tarafından hazırlanan konuya ilişkin tebliğler, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.



Ticaret Bakanlığı tüketicinin korunmasına yönelik idari para cezalarını artırdı. Bakanlık tarafından hazırlanan konuya ilişkin tebliğler, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Buna göre, tüketici hakem heyetlerine gerçekleştirilecek başvurularda uyulması zorunlu parasal sınırlar, yüzde 58,46'lık yeniden değerleme kapsamında yeniden düzenlendi.
 
2024 yılında gerçekleştirilecek başvurularda değeri 104 bin TL'nin altında bulunan tüketici uyuşmazlıklarında, il ya da ilçe tüketici hakem heyetleri görevli olacak.
 
Söz konusu başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin yer aldığı veya ilgili işleminin gerçekleştirildiği yerdeki hakem heyetine yapılabilecek.
 
Başvurunun yapılavağı ilçede tüketici hakem heyeti kurulmamışsa ilçe kaymakamlığına da müracaat edilebilecek.

İDARİ PARA CEZALARI

Genel esasların ihlali halinde işlem başına uygulanacak idari para cezaları da belli oldu.
 
Bu kapsamda, yazılı düzenlenmesi öngörülen sözleşmelerle bilgilendirmelerin 12 punto büyüklüğünde düzenlenmemesinden teşhir edilen bir mal ya da hizmetin haklı neden olmaksızın tüketicilere satışından kaçınılmasına kadar bir dizi hükmü ihlal edenler hakkında, her bir işlem başına 2 bin 172 TL idari para cezası uygulanacak.
 
Tüketicilere aidat ödemesi bulunmayan kredi kartı sunulmaması durumunda ilgili kuruluşlara uygulanacak idari para cezası 55 milyon 6 bin 905 TL'ye çıkarıldı.

Tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde, kanunun cayma hakkı, erken ödeme, faiz oranı, temerrüt hükümlerini ihlal eden, ayrıca tüketicilere kredi kullanma karşılığı olarak haksız ve yersiz sigorta, masraf ve ücret talep eden kredi verenlere her bir aykırı işlem için 10 bin 978 TL idari para cezası kesilecek.
 
Perakende işletmelerde satışa arz edilen malların fiyat etiketi ve listelerine dair tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilmesi için belirlenen yasal yükümlülüklere uyulmaması durumunda her bir aykırılık için 2 bin 172 TL idari para cezası verilecek.

ALDATICI VE YANILTICI REKLEMLAR

Haksız ticari uygulamalar ve aldatıcı ve yanıltıcı ticari reklamlar için idari para cezaları, aykırılık yerel düzeyde yayın yapan televizyon kanalı aracılığıyla yapılmışsa 109 bin 988 TL, ülke genelinde yayın yapan televizyon kanalı aracılığıyla gerçekleşmişse 2 milyon 200 bin 258 TL olacak.
 
Söz konusu aykırılık, Türkiye genelinde süreli yayın aracılığıyla yapılmışsa 1 milyon 100 bin 129 TL, ülke genelinde yayın yapan internet ve radyo aracılığıyla gerçekleşmişse 550 bin 59 TL, yerel düzeyde radyo ve kısa mesaj veya diğer mecralar aracılığıyla yapılmışsa 54 bin 987 TL idari para cezası uygulanacak.
 
Garanti belgesinin Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunun tüketiciye hiç veya mevzuata uygun şekilde teslim edilmemesi halinde satıcıya 2 bin 172 TL, Ticaret Bakanlığından alınması gereken satış sonrası hizmet yeterlilik belgesini almayan ithalatçı veya üreticilere 1 milyon 100 bin 122 TL idari para cezası verilecek.

ÖN ÖDEMELİ KONUT VE DEVRE TATİLLERLE İLGİLİ CEZALAR

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilişkin hükümlere aykırı her bir sözleşme veya işlem başına ceza tutarı 10 bin 978 TL, teslim edilmeyen konut başına ise 247 bin 278 TL olarak belirlendi. Yapı ruhsatı almadan tüketicilere ön ödemeli konut satışı yapanlara 1 milyon 100 bin 129 TL, teminat sağlama yükümlülüğünü yerine getirmeyen satıcılara ise 5 milyon 500 bin 667 TLidari para cezası uygulanacak.
 
Devre tatil sözleşmelerine ilişkin hükümlere aykırılık halinde sözleşme veya işlem başına da 12 bin 363 TL idari para cezası kesilecek.

Arjantin'de kira krizine Javier Milei çözümü: Zam sınırlamasını kaldırdı!

Borsa yatırımcıları dikkat! Halka arzlar bundan sonra para kazandırmayacak mı? 


Geri Dön