27 / 04 / 2024

Arjantin'de kira krizine Javier Milei çözümü: Zam sınırlamasını kaldırdı!

Arjantin'de kira krizine Javier Milei çözümü: Zam sınırlamasını kaldırdı!

Arjantin'de üç haneli enflasyon rakamları kira krizine neden oldu. Yeni Başkan Milei, kira zamlarına ilişkin sınırlamayı kaldırdı. Bu kararın kira fiyatlarını daha da yükseltmesinden endişe ediliyor.



Arjantin, son zamanlarda sık sık gündeme gelen kiralık konut sorunu ile boğuşurken yeni başkan Javier Milei çareyi kiralık konut piyasasına ilişkin sınırlamaları kaldırmakta buldu.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre üç haneli enflasyon nedeniyle kiralık konut fiyatları hızla artarken zam sınırlaması sebebiyle pek çok konut sahibi evini boş bırakmaya başladı. Kriz sebebiyle Milei sınırlamaları kaldırma kararı aldı. Fakat söz konusu bu kararın kira fiyatlarını daha da yükseltmesi bekleniyor.

Üç haneli enflasyon, sıkı düzenlemeler ve dolar kullanan yabancıların akını şehrin kiralık konut piyasasını altüst ederken, konut sahipleri Buenos Aires'teki her yedi konuttan birini Arjantin pezosu ile kiralamak yerine boş bırakıyor.

Konu ile ilgili olarak Arjantin'de kasım enflasyonu yıllık yüzde 160,9 seviyelerinde. Ayrıca ekonomik sorunlar ülkenin işlevsiz maliyesini düzeltmek için "şok terapisi" vaat eden yeni başkan Javier Milei'nin kasım ayındaki başkanlık seçimlerindeki zaferinde de büyük bir etken.

Arjantin de kira krizine Javier Milei çözümü: Zam sınırlamasını kaldırdı!

KONUTLAR BOŞ KALDI

Konut sahiplerinin kiraları belirlemekte ve güvenilir bir şekilde toplamakta zorlanmasına sebep olan enflasyonun yol açtığı aksaklığın bir işareti olarak, başkentteki 1 milyon 586 bin 200 konutun aylık ortalama 228 bin 500 tanesi boş kaldı.

Fakat boş konutların sayısı artarken bile Buenos Aires sakinleri yaşayacak yer bulmakta zorlanıyor. Kent sakinlerine göre Buenos Aires son 30 senenin en kötü konut kriziyle karşı karşıya. 

Başkentte yönetici asistanı şeklinde çalışan 39 yaşındaki Gastón Levy, yerel halk için yeni bir konut bulmanın imkansız duruma geldiğini söyledi. Buenos Aires'te oturduğu konuta 46 bin peso kira ödeyen Levy, bölgede evlerin 400 bin pesodan başladığını dile getirdi.

KİRA DÜZENLEMELERİNİ KALDIRDI

Diğer bir taraftan Milei bu zorluklar karşısında da Arjantin'in kira yasasını hedef aldı. Yeni başkan çarşamba gecesi ülke ekonomisini kuralsızlaştırmaya yönelik olarak 300'den fazla önlemi zorunlu kılan kapsamlı bir acil durum kararnamesini de açıkladı. Söz konusu kararname, Arjantin'in konut kiralama yasasını ortadan kaldırıyor. 

2020 yılında kabul edilen ve Ekim'de güncellenmiş olan yasa, sözleşmeler için minimum üç yıllık bir süre belirliyor ve konut sahiplerinin fiyatları senede sadece iki defa artırmasına izin veriyordu.

Kiracı dernekleri yasanın kiracıları koruduğunu dile getirirken emlakçılar, öngörülemeyen enflasyon karşısında yasanın ev sahiplerini sözleşme yapma konusunda isteksiz bıraktığını belirtiyor.

Kararlardan sonra binlerce kişi, Milei'yi protesto etmek için sokaklara döküldü. Başkent Buenos Aires'teki sembolik Mayıs Meydanı'na (Plaza de Mayo) yürüyen göstericiler, ülkedeki ticaret birliklerine "genel greve gitmeleri" çağrısı yaptı.

Hollanda hükümetinden özel sektördeki konutların kira artışına sınırlama: En çok yüzde 1 olacak! 

Hollanda'da yeni konut satışları çakıldı! Yüzde 56,2'lik sert düşüş!

Borsa yatırımcıları dikkat! Halka arzlar bundan sonra para kazandırmayacak mı? 


Geri Dön