27 / 04 / 2024

Hollanda'da yeni konut satışları çakıldı! Yüzde 56,2'lik sert düşüş!

Hollanda'da yeni konut satışları çakıldı! Yüzde 56,2'lik sert düşüş!

Hollanda'da yeni konut satışlarında dert düşüş gözlemlendi. Bu kapsamda ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,2 azaldı.



Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), bu yılın ikinci çeyreği konut satış istatistiklerini yayımladı. Söz konusu verilere göre ülkede yeni inşa edilen konut satışlarının ikinci çeyrekte yıllık bazda yarı yarıya düştüğü görüldü.

Bu rakam 2015 yılında başlayan konut satış istatistiklerinin tutulmasından bu yana görülen en büyük düşüş olarak kaydedildi.

Hollanda da yeni konut satışları çakıldı! Yüzde 56,2 lik sert düşüş!

KONUT SATIŞLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Bloomberght'te yer alan detaylara göre, CBS Ekonomisti Frank Notten yerel basına yaptığı açıklamada, düşüşü, "belediyelerdeki personel sıkıntısı sebebiyle daha az ruhsat verilmesine ve ruhsat verilirken Holland'nın azot emisyonunu azaltmaya yönelik hedefindeki sıkı kurallara" bağladı.

Ekonomist Notten, yeni konut satışlarının düşüşünde Mortgage faizlerinin yükselmesinin ve yeni konutların inşaatı için uygun arazilerin bulanamamasının da rol oynadığını ifade etti.

Notten, belediyelerdeki personel eksikliği hakkında "Yeni konut inşa etme izinlerinin sayısı yüzde 19.4 oranında düştü. Bu sebeple daha az inşaat yapılıyor," diye belirtti.

CBS rakamları, teslim edilmiş olan konutları ve henüz tamamlanmamış ama önceden satışı yapılmış konutları içeriyor. CBS verilerine göre, nisan, mayıs ve haziran aylarında toplamda yaklaşık 48.000 konut satışı yapıldı.

Hollanda da yeni konut satışları çakıldı! Yüzde 56,2 lik sert düşüş!

HOLLANDA'DA YENİ KONUT YASASI

Öte yandan Hollanda'da Yeni Konut Yasası' ile belediyelerin yetkilerini artıracak. Belediyeler ev sahiplerini evlerini yalnızca düşük ya da orta gelirli kişilere satmaya zorlayabilecek.

Bu kapsamda Konut Bakanı Hugo de Jonge'nin yeni Konut Yasası önerisinin kabul edilmesi halinde 355.000 Euro'ya kadar olan satılık konutlar, artık herkese satılamayacak. 

Sonhaber'in Algemeen Dagblad gazetesinden derlediği habere göre, belediyeler, bu evleri orta ya da dar gelirli bir alıcıya satılmasını zorunlu kılabilecek. Haberde evini 355.000 Euro'nun üzerinde bir bedelle satan kişilerin, herhangi bir izin almasına gerek olmadığına dikkat çekildi.

Büyük şehirlerde birçok ucuz daire, projeyi geliştiren şirketler tarafından satın alınarak pahalı kiralık konutlara dönüştürülüyor. Belediyeler yeni konut yasası değişikliği ile bu durumun da engellenebileceğini düşünüyor.

Tasarıya göre belediyelerin, sahibi tarafından kullanılan tüm konutlar için konut izni istemesine izin verilmeyecek. Bu izin yalnızca satılık konutların yarısı için geçerli olacak. Öte yandan, satıcıların evlerini satarken zarar etmeleri durumunda da bu izin talep edilemeyecek.

Bigados Villaları 4 ay sonra teslim! Son fırsatları kaçırmayın!

Merkez Bankası açıkladı! Tüketici kredileri 1 trilyon 365 milyar 24 milyon TL'ye çıktı!

Aktif fay haritası güncellendi! Artık hangi bölgelerde deprem riski yüksek? Deprem uzmanı tek tek sıraladı! 


Geri Dön