29 / 04 / 2024

Konut satışları ilk çeyrekte yüzde 37 geriledi!

Konut satışları ilk çeyrekte yüzde 37 geriledi!

İlk çeyrek rakamları sadece İstanbul 'da bile konut satışlarının yüzde 37 gerilediğini gösteriyor. Ancak, markalı konut üreticilerinin açıklamaları, projelerde satışın geçen yılki rakamları bile aştığını gösteriyor



İstatistiklere göre, bu yılın ilk çeyreğinde İstanbul 'daki konut satışlarında yüzde 37, Türkiye genelinde ise yüzde 13 'lük düşüş oldu. Düşüşteki temel neden ise faizler, peşinatlar ve inşaat girdiklerindeki maliyet artışı nedeniyle açıklanıyor. Daha da kötüsü, ikinci çeyrekte yüzde 10 'luk bir düşüşün daha olması beklentisi. Ancak, tüm bu olumsuz göstergelere rağmen, markalı konut üreticileri açısından sorun yok gibi görünüyor.

İstanbul Emlak Komisyonları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, bu durumu, markalı konut üretenlerin özel alıcı potansiyeli olmasıyla açıklarken, özel bir noktanın altını ise, “Ama, bunlar bütün piyasanın yüzde 10 'unu geçmiyor. şžu anda piyasanın yüzde 90 'ı sıkıntı içinde. Piyasada balon oluştu. Bu balonu bütün piyasaya yayma çabası var. Özel alıcısı olan lüks konseptte yapılan projeleri de emsal gösterip piyasayı yükseltmeye çalışıyorlar ” sözleriyle açıkladı.

Piyasanın bu durumda olmasında en önemli etkenlerden biri olarak faizlerin yükseltilmesini gösteren Aşa, bu durumda ikinci çeyrekte yüzde 10 'luk daha düşüşün kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Yılın ilk 6 ayındaki düşüşün geçen yıla oranla yüzde 50 'ye yakın olacağını tahmin ediyorum ” dedi.
 
Nazmi Durbakayım
İNDER Genel Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

‘MARKA DÜşžMEZ FAİZ TESİRİ OLMAZ '
Markalı konutlarda hiçbir zaman düşüş yaşanmadığına dikkat çeken Nazmi Durbakayım 'a göre, bunun nedenleri uzun vadeli program, müşteri beklentisinin tam anlamıyla karşılanması ve öngörülü davranış. Sonbaharla birlikte satışlarda zıplama beklediklerini vurgulayan Durbakayım, faiz artışını ise şöyle yorumladı:
“2005 'te faiz oranları yüzde 1.40 'lardaydı. şžimdi faiz arttı ama yüzde 1 civarlarında. Munzam karşılıkları daha da artırsalar bunun olacağı yüzde 1.1 gibidir. Bireysel kredi oranlarının artmasının konut sektörüne pek büyük bir tesiri olmayacak. ”

Ziya Yılmaz
Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

‘ALTI AYDA GEçEN YILI GERİDE BIRAKTIK '
Ziya Yılmaz, öncelikle kendi satışlarındaki yükseliş grafiğine dikkat çekti. Bu yılın ilk 6 ayında geçen senenin toplamından daha fazla satış gerçekleştirdiklerini açıklayan Yılmaz, diğer markalı konut üreticilerinin de satışında düşüş olmadığını kaydetti. Bunun ana nedenlerinden biri olarak insanların site tarzı yaşamı artık daha çok tercih etmesini gösteren Yılmaz, yükselişi, konut fiyatlarında beklediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Arazi fiyatları ile malzeme fiyatları her geçen gün artıyor. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde konut fiyatları en az bir kat daha yükselir. ”

Emrullah Turanlı
Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı

‘GELECEKTE çOK DAHA İYİ OLUR '
Türkiye 'nin çevre ülkelerle karşılaştırıldığında güvenli bir liman olarak gelecekte çok daha iyi satış rakamlarına ulaşacağına dikkat çeken Emrullah Turanlı, şu andaki durumu, “Satışlar şu anda normal, çok iyi değil, kötü değil. Geçen seneyle kıyasladığımızda bizim satışlarımız da iyi ” sözleriyle değerlendirdi.
Hammadde fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken Turanlı, çimento, demir, bakır ve alüminyumdaki yüzde 30-40 yükselişe dikkat çekerek, yaşanan sıkıntıyı, “Hammadde üreticileri fiyatların çok artacağını söyleyip toplu mala bile fiyat vermiyorlar ” sözleriyle anlattı.  
Milliyet


Geri Dön