27 / 04 / 2024

Aktif fay haritası güncellendi! Artık hangi bölgelerde deprem riski yüksek? Deprem uzmanı tek tek sıraladı! 

Aktif fay haritası güncellendi! Artık hangi bölgelerde deprem riski yüksek? Deprem uzmanı tek tek sıraladı! 

Türkiye Maden Tetkik Araştırma Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin aktif fay haritasını güncelledi ve yeni fay hatları belli oldu. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...



Türkiye Maden Tetkik Araştırma Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki aktif fay haritasında güncellemeye gitti. Buna göre, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra yeni faylar belirlendi. 1990'lı yılların başında 150 olan fay sayısı, 500'ü aştı. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, yeni fay haritası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Aktif fay haritası güncellendi! Artık hangi bölgelerde deprem riski yüksek? Deprem uzmanı tek tek sıraladı! 

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, yeni fay haritasına ilişkin yaptığı açıklamasına, haritanın kırmızı göründüğüne, ancak daha da kızaracağına dikkat çekerek başladı. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, haritanın neden kızaracağına ilişkin değerlendirmesinde de "Çünkü MTA 1935 yılında kurulan çok değerli bir kurumumuz. Bu konuda maden aramaları ve jeoloji özellikle Türkiye'nin jeolojinin içinde faylar ve aktif faylar önemli deprem açısından" dedi ve sürekli haritalar yapıldığını belirtti. 

Pampal, MTA'nın çalışmalar yapmak üzerine kurulmuş, günümüze kadar dinamik bir süreç olduğunu ve haritaların yenilendiğini, en son güncellemenin 2012'de yapıldığını dile getirdi. 

Aktif fay haritası güncellendi! Artık hangi bölgelerde deprem riski yüksek? Deprem uzmanı tek tek sıraladı! 

YENİ HARİTADA YÜKSEK RİSKLİ BÖLGELER BELLİ Mİ? 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, açıklamasında "Yeni harita çok önemli bir bulgu getirmiyor. Bu doğal bir şey. Türkiye'nin zaten deprem açısından en tehlikeli olan kuşakları 'levha sınırı' dediğimiz, Kuzey Anadolu Fayı, Anadolu levhasıyla Avrasya levhasının sınırını oluşturan trasformer fay özelliğinde bir fay" bilgilerini verdi ve bu fayın, Erzincan'dan başlayıp İstanbul'a kadar ve doğuya doğru da Van civarından İran'a doğru uzanan 1500 kilometre ülke sınırları içinde neredeyse boyu olan bir fay olduğuna dikkat çekti. 

Bu fayın günümüze kadar 39 adet yaklaşık 8 ve 7 üzeri deprem ürettiğini dile getiren Süleyman Pampal, "Doğudan başladı, aslında batıdan 1912'de Tekirdağ civarından başladı. İstanbul'a doğru Marmara Denizi'nin içinde de kırıldı bir miktar. Orta Marmara fayına kadar geldi" bilgilerini verdi. 
Pampal, ardından 39... 42 ve 43, 44, 50'li yıllar, 60'lı yıllarda bu fayın 8 kere kıırldığını ve 39 Erzincan'daki depreminde milat kabul ettiklerini aktararak, "Haritamızı ve yönetmeliğimizi ondan sonra hazırladık Türkiye'de" şeklinde konuştu. 

Açıklamasında "Bundan başka en son 6 Şubat depremlerini üreten Doğu Anadolu Fayı ve Ölüdeniz Fayı. Bu Ölüdeniz Fayı özellikle Kızıldeniz'in sağ boynuz gibi olan kesiminden başlayıp İsrail, Lübnan, Suriye üzerinden Hatay civarından Türkiye'ye giren fay ve Kahramanmaraş, son depremi üreten bölge burası" bilgilerine de yer veren Prof. Dr. Pampal, bu fayın da yaklaşık 400 kilometre kırıldığına, Karlıova'da Kuzeydoğu Anadolu Fayı ile kesiştiğine vurgu yaptı. 

Aktif fay haritası güncellendi! Artık hangi bölgelerde deprem riski yüksek? Deprem uzmanı tek tek sıraladı! 

YENİ FAYLAR KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREM MEYDANA GETİRİR? 

Süleyman Pampal, yeni faydaların kaç şiddetinde deprem üretebileceğinin tespit edilmediğini ve hatta edilemeyeceğini dile getirdi ve "Çünkü elde ipucu yok. Yani gözle göremiyorsunuz, ölçemiyorsunuz" ifadelerine yer verdi. 

"Malatya civarında Doğanhisar, Yeşilhisar, artçı depremleri oldu. Bunlar yeni bir fay ve yeni bir deprem değerlendirmesi yapan meslektaşlarımız da oldu ama sonradan anlaşıldı ki, Türkiye diri fay haritasında görünmüyor" açıklamasında bulunan Prof. Dr. Pampal, üülkemizdeki Gediz grabeni, Büyük Menderes, Küçük Menderes, Simav, Sultandağı, Orta Anadolu'da Tuz Gölü Fayı ve tabi Orta Anadolu ile Doğu Anadolu'nun ayrımı ile yapılan Orta Anadolu Fay Zonu, Deriler Fayı ve Ecemiş Fayının çok önemli olduğunu vurguladı. 

Pampal, "Yeni haritada kısmen daha talihi faylar. Bu ana fayların çevresinde Doğu Anadolu Fayı'nı, Kuzey Anadolu Fayı'nı, Ölüdeniz Fayı, Batı Ege graben sistemini oluşturan fayların ana fayları civarında bunlar tabi kısmen daha küçük ölçekli faylar" dedi ve doğal olarak daha küçük depremler üretebileceğinin ancak illa küçük fayın küçük deprem anlamına gelmediğinin altını çizdi. 

Türkiye'nin önemli bir şanssızlığının fay hatları üzerinde yerleşim yerlerinin olması olduğunu aktaran Pampal, açıklamasını "Mesela Erzincan buna çok tipik bir örnektir. Türkiye'de yaklaşık 50 yılda bir yıkılır Erzincan. Kuzey Anadolu Fayı'nın tam üzerinde" diyerek tamamladı. 

Aile Bakanlığı'ndan yeni ödeme müjdesi! Bakanlık hesaplara tam 3 bin 571 TL yatıracak! Kaçırmayın!

SGK dul maaşı sorgulama detayları Ekim 2023! Dul ve yetim maaşı nasıl sorgulanır? Hemen bakın!

A101'de Singer dikiş makinesi 4.799 TL'ye, Seramik tabanlı ütü 749 TL'ye satılacak!


Geri Dön