29 / 04 / 2024

İdari para cezalarında taksit dönemi başlıyor. Bu haberi okumadan ödeme yapmayın!

İdari para cezalarında taksit dönemi başlıyor. Bu haberi okumadan ödeme yapmayın!

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre idari para cezalarının ödeme süresi içinde taksitlendirilmesi talep edilebilecek. Cezalarda zaman aşımı, 3 ile 7 yıl arasında belirlendi. Uygulama Haziran’da başlayacak.



Kabahatler kanunundaki bazı maddelerle esasları belirleyen tahsilat genel tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ çok sayıda vatandaşı yakından ilgilendiren idari para cezalarının uygulanmasına yönelik hükümleri de içeriyor.

Açıklanan yeni tebliğe göre, idari para cezaları kesildikten sonra, muhatap olanın ekonomik durumu müsait değilse borcunu 4 taksit halinde ödemek için başvuru yapabilecek. Bu durumda birinci taksit idari para cezasının ödeme süresi içinde, geri kalan üç taksit ise cezanın tebliğ tarihinden itibaren geçecek 1 yıl içinde cezayı veren birimin belirleyeceği sürelerde tahsil edilecek.

Taksit ödemeleri zamanında yapılmaz ise idari para cezasının kalan kısmı muaccel hale gelerek takibe sokulacak. Takibi kesinleşme şartına bağlı olan idari para cezalarında ise taksit ödenmemesi nedeniyle bu cezaların kalan kısmının takip edilebilmesi, cezanın kesinleşmiş olma şartına bağlı olacak.

İdari para cezalarında taksit dönemi başlıyor. Bu haberi okumadan ödeme yapmayın!

SÜRESİNDE ÖDENEN CEZAYA % 25 İNDİRİM

İdari para cezasının belirlenen süre içinde ödenmesi durumunda, cezadan yüzde 25 oranında indirim yapılacak. Cezanın ödenmiş olması, idari yaptırım kararına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurmaya engel olmayacak.

Tebliğe göre, idari para cezalarında tahsil zaman aşımı süreleri şöyle: 10,000 liradan daha düşük olanlara 3 yıl, 10,000 TL ile 19,999 TL arasında olanlar için 4 yıl, 20,000 TL ile 49,999 TL arasında olanlara 5 yıl, 50,000 TL ve üzeri olanlar için 7 yıl.

 


Geri Dön