02 / 05 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6 ilde yeni SİT alanlarını belirledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6 ilde yeni SİT alanlarını belirledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla'da 197, Bursa'da 88, Kocaeli'inde 28, Sakarya'da 11, Düzce'de 6, Yalova'da 3 yeni Sit alanını devreye sokacak. Yeni sistemle yatırım yapılacak arazinin Sit alanı olup olmadığı internetten sorgulanabilecek...




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla'da 197, Bursa'da 88, Kocaeli'inde 28, Sakarya'da 11, Düzce'de 6, Yalova'da 3 yeni Sit alanını devreye sokacak. Ayrıca yeni sistemle yatırım yapılacak arazinin Sit alanı olup olmadığı sanal ortamda sorgulanabilecek. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ile ülke genelindeki sit alanlarının envanteri çıkartılıyor. İlk etapta 6 ilde sit alanlarını belirleyen Bakanlık, bu verileri elektronik ortama taşıyacak ve vatandaşın kamusal alanlardaki işlemler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacak. Yatırım yapacak kişi alacağı arsanın sit alanı olup olmadığını bu sistem ile kolayca anlayabilecek. Tüm çalışmalar sonrası vatandaşın elindeki mevcut sit alanlarının takası da yapılacak. Böylece hem doğal alanlar korunacak hem de vatandaşın mülkiyet hakkı engellenmeyecek. 


Doğal sit alanlarının imar transferi ve takas hakkı olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni düzenlemeyle sit alanında mülkiyeti alan vatandaşların mağduriyetine son vereceklerini söyledi. Konuyla ilgili çok sayıda vatandaşın insan haklan mahkemesine başvurduğunu ve kazandığını belirten Bakan Bayraktar, "Vatandaşın hakkını vermek ve doğal sit alanlarını korumak bir dizi çalışma yürütüyoruz.

İnsanların arsası varsa, ya parasını vermeli, ya yerine arsa vermeli ya da imara açmalıyız" açıklamasını yapmıştı. 


TÜRKİYE'DE 58 SİT ALANI MEVCUT 


Arkeolojik Sit Alanı: 14 Kentsel Sit Alanı: 14 Doğal Sit Alanı: 11 Arkeolojik ve Doğal Sit: 8 Tarihi ve Doğal Sit: 4 Arkeolojik ve Kentsel Sit: 2 Tarihi ve Kentsel Sit: 1 Doğal ve Kentsel Sit: 4 Yapılan ön çalışmada en fazla sit alanının Muğla'da olduğu belirlendi. 6 bölge için 261 sit alanı olması beklenirken 333 alan olduğu ortaya çıkü. Muğla'da 197, Bursa'da 88, Kocaeli'nde 28, Sakarya'da 11, Düzce'de 6, Yalova'da 3 alan sit alanı olarak tespit edildi. 


SİT ALANININ DERECELERİ VAR 


Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır. 


I. Derece Doğal Sit: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır. 


II. Derece Doğal Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı göz önüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlardır. 


IH. Derece Doğal Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır. 


Ekonomist Mortgage


Geri Dön