Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bisikleti yaşam biçimi haline getiriyor!
Bisikletin yaşam biçimi haline gelmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çalışmalara başladı
Bisikletin yaşam biçimi haline gelmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çalışmalara başladı. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi küresel ısınmayı durdurmak ve yaşam standardını yükseltmek için harekete geçen Bakanlık ilk etapta bisiklet yollarının yapılması için hazırlanan projelere destek sağlayacak
Hava kalitesinin artırılması, gürültünün azaltılması, trafiğin önlenmesi ve düşük karbon salınımı için çalışmalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ulaşım odaklı, güvenli bisiklet yollarının yapılması için hazırlanan uygun projelere her türlü desteği vereceklerini açıkladı.
Kararın Türkiye’de bisiklet kullanımının yaygınlaşması açısından önemli bir adım olduğunu söyleyen Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, “Türkiye’de yaklaşık her yıl 1 milyon yeni bisiklet satılıyor. Ülkemizde 30 milyon kullanılabilir bisiklet var. Kullanıcı sayısı ise 50 milyonu buluyor. Kullanımın artması için güvenli altyapı ve topyekün çalışmalar yapılmalı. Bisikletin ülke ekonomisine katkısı çok büyük. Bisiklet kullanımı arttıkça tamamen ithalata dayalı olan akaryakıt tüketimi azalacak. Buna karşılık sağlık giderlerinden de tasarruf sağlanacak” diye konuştu.
Bilinçlenme artıyor
Türk halkının bisiklet kullanımı konusunda giderek bilinçlendiğini ifade eden Murat Suyabatmaz şöyle devam etti:
“Enerji Bakanlığı’nın geçen yıl yaptığı ulusal ankette bisiklet ile ilgili sorulara katılımcıların yüzde 66.7’sinin ulaşım aracıdır yanıtını verdiği görülüyor. Bisikleti çocuk oyuncağı olarak görenlerin oranı ise yüzde 33.3 civarında. Bu halkın bilinç seviyesinin arttığını gösteriyor.”
‘Parklar yapılmalı’
Bakanlığın bisikletliler için aldığı bu karardan sonra önemli olanın doğru, güvenli ve ulaşım odaklı yol yapılması olduğunu ifade eden Suyabatmaz, “Karar kanun ve yönetmeliklerle desteklenmeli. Bunun yanı sıra il ve ilçelerde güvenli park alanları yapılmalı. Bisiklet toplu taşıma araçları ile entegre edilmeli” açıklamasında bulundu.
Bisikletin bir çocuk oyuncağı olmadığını dile getiren Murat Suyabatmaz, “Bisiklet sıfır karbon salınımıyla dünyanın geleceğine dokunan bir araç. Bisiklet dünyamızı, sağlığımızı, çevremizi ve kesemizi koruyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Murat Suyabatmaz
Bisikletliler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
www.bisikletliler.org
[email protected]
Dernek mrk: 212-5185402
Dernek Acil: 530-4016969