27 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık yağ toplamaya devam ediyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık yağ toplamaya devam ediyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde bitkisel atık yağlar toplanarak geri dönüşüme tabi tutuluyor. Bu kapsamda yürütülen Temiz Çevre Sağlıklı Hayat projesi ile yurdun çeşitli bölgelerinde atık yağ toplama işlemleri sürdürülüyor...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde bitkisel atık yağlar toplanarak geri dönüşüme tabi tutuluyor. Bu kapsamda yürütülen Temiz Çevre Sağlıklı Hayat projesi ile yurdun çeşitli bölgelerinde atık yağ toplama işlemleri sürdürülüyor.



Proje başlangıcından Ağustos 2014 tarihine kadar proje kapsamında yapılan çalışmalar şu şekilde sıralandı:



1- Temmuz 2013 tarihinden bu yana İstanbul’da camilere atık yağ toplama bidonları yerleştirildi. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı bu konu hakkında bilgilendirildi ve camilere atık yağ toplama merkezleri kuruldu.


2- Türkiye genelinde yaklaşık olarak 3000 muhtarlığa toplama bidonu bırakılarak ve atık yağların zararları hakkında vatandaşlara el broşürleri dağıtıldı.


3- Proje kapsamında kamunun daha sağlıklı bilgilendirilmesi için kamu spotu hazırlanarak televizyonlarda ve radyolarda 1500 sefer yayınlanması sağlandı.


4- Projeden elde edilen ilk gelirlerle alınan 10 adet akülü tekerlekli sandalye, 3 adet hasta yıkama ünitesi ve 41 adet görme engelli bastonu engelli vatandaşlarımıza hediye edildi.


5- Toplamda 150 bin konutu kapsayan sitelere toplama bidonları yerleştirilmesi sağlanarak bu konut sitelerine proje afiş ve broşürleri dağıtıldı. Bu etkinlikle atık yağların toplanması sağlandı.


6- 65 Bin okula proje bilgilendirme yazısı gönderilerek okullarda da atık yağ toplama hamlesi başlatıldı. Çevre Eğitimi Programları kapsamında okullarda eğitimler verilerek 2013-2014 eğitim sezonunun başlamasıyla takip eden aylarda Türkiye genelinde 35 ilde yaklaşık 25 bin okula toplama bidonu, afiş ve broşür bırakıldı.


7- İstanbul İl Çevre Müdürlüğü basına açıklamalarda bulunarak okullara, camilere ve muhtarlıklara yönelik ulusal basının katılımı ile etkinlikler düzenlendi.


8-Projenin daha etkin bir şekilde yürütülmesi amacı ile sosyal medya platformu oluşturuldu ve katı atıkların geri dönüşüme kazandırılması ile ilgili fotoğraflar yayınlandı.


9- Projeye belediyelerinde katılmasını sağlamak amacı ile belediyeler ile bilgilendirme toplantıları yapılmaya devam ediliyor.


Atık yağların toplanması ile çevremizin ve geleceğimizin korunmasına katkı sağlanması, bitkisel atık yağların; şehir kanalizasyon şebekelerine, yeraltı tatlı su kaynaklarına, akarsu, göl ve denizlere vermekte olduğu zararları azaltılması,


Proje uygulaması ile halkta evsel atıkları kaynağında(evlerde ve işyerlerinde) ayrı toplama alışkanlığı kazandırılması hedefleniyor. 



Geri Dön