24 / 12 / 2024

Çevre ve Şehircilik'ten korunan alanlara yeni düzenleme!

 Çevre ve Şehircilik'ten korunan alanlara yeni düzenleme!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Koruma Amaçlı İmar Planı bulunan alanlar, kıyı yapıları, tescilli ağaçlara yönelik planlama süreçlerinde yeni düzenlemeye gidildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Koruma Amaçlı İmar Planı bulunan alanlar, kıyı yapıları, tescilli ağaçlara yönelik planlama süreçlerinde yeni düzenlemeye gidildi.  


Bakanlıkça hazırlanan "Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 


Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, kıyı yapıları ve özel çevre koruma bölgeleri tabiatı koruma alanlarında yapılacak planlar ile doğal sit alanlarında yapılacak koruma amaçlı imar planlarının hazırlanmasına ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişiklerle planlama süreçlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yapılması hedefleniyor. 


Yönetmeliğe göre, bir alanın doğal sit alanı olarak ilanı, bu alanda her ölçekteki plan uygulamasını durduracak. Yönetmelikle "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik" kapsamında yapılacak yeniden değerlendirmelerin sonuçlarında izlenecek adımlar da yeniden düzenlendi. 


Buna göre, 1. derece doğal sit alanı iken "Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak, 2. ve 3. derece doğal sit alanı iken de "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak ilan edilen alanlarda yeni koruma amaçlı imar planları yapılıncaya kadar söz konusu yönetmelik hükümleri ve yeni statüler için belirlenen ilke kararlarına aykırı olmamak şartıyla yürürlükteki koruma amaçlı imar planları geçerli olacak. 


Koruma amaçlı imar planı yapılıncaya kadar, önceki mekansal planlar da dikkate alınarak Bölge Komisyonu tarafından üç ay içerisinde geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları Bakanlığın onayı ile yürürlüğe girecek. 


İlgili idareler söz konusu alanda 3 yıl içinde koruma amaçlı nazım ve uygulama imar planlarını hazırlatıp incelenmek üzere il müdürlüğüne iletecek. Bu süre önceki yönetmelikte 18 ay olarak uygulanıyordu. 


İl Müdürlüğünce inceleme raporu ile planların Bölge Komisyonuna intikali sağlanacak. 3 yıllık süre içinde zorunlu nedenlerle planlar sonuçlandırılamadığı takdirde Bölge Komisyonunca gerekçeli olarak bu süre uzatılabilecek. Uzatılan süre içerisinde geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları uygulanacak. 


Kıyı alanlarında yapılacak yapı ve tesisler için sit alanı bütününde imar planı yapma ve etaplama şartı aranmayacak. 


Söz konusu planlar, Bakanlığın internet sitesi ve tespit ettiği yerlerde 1 ay süreyle ilan edilecek. 


- Tescilli ağaçlar 


Ayrıca korunan alanlar dışında bulunan tescilli ağaç, ağaç toplulukları ve korunma alanını içeren imar planları, tabiat varlıklarının korunma alanlarına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunca verilen karara uygun olarak ilgili idarece onaylanacak. 


Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yönetmelikte yapılan söz konusu değişiklerle kıyı yapılarında uygulamaya ilişkin sürecin hızlandırılması, Koruma Amaçlı İmar Planı bulunan alanlarda planın daha sıkı koruma kararları içermesi halinde yürürlüğünün devamının sağlanması ve tescilli ağaçların bulunduğu alanlarda planlama süreci ile geçiş dönemi yapılaşma koşullarının belirlenmesine ilişkin sürecin düzenlenmesi sağlandı. 


AA


Geri Dön