28 / 04 / 2024

Çevre yatırımlarıyla sahiller yeniden kazandırıldı!

 Çevre yatırımlarıyla sahiller yeniden kazandırıldı!

İstanbul’da hayata geçirilen çevre yatırımları, sahilleri yeniden İstanbullularla buluşturdu.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çevre yatırımları sayesinde kontrolsüz olarak denize dökülen atıksuların önüne geçildi. Binlerce km atıksu şebekesi, kolektörü ve tünel inşa edildi. Atıksuların arıtma tesislerinde arıtılması neticesinde İstanbul sahilleri artık piknik, balık tutma ve yüzme amaçlı kullanılıyor.


İstanbul'un yakın geçmişini hatırlayanlar yüzmek şöyle dursun, birçok bölgede sahillerde koku sebebiyle yürümenin dahi mümkün olmadığını biliyorlar. Olta balıkçılığının dahi yapılamadığı sahiller, bugün su sporlarının, özel plaj hizmetlerinin, sayfiye alanlarının yaygınlaştığı mekanlara dönüştü.


Dönüşümün en bariz yaşandığı Haliç'te uluslararası faaliyet gösteren kongre merkezleri, üniversiteler, müzeler hizmet vermeye başladı. Sahil bölgeleri, sosyal tesislerle donatıldı.


Özellikle yaz mevsiminde İstanbul sahilleri uluslararası nitelikte yelken ve kürek yarışları gibi su sporlarının yapıldığı, konserlerin organize edildiği, sıcak günlerde serinlemek için denize girdiği mekanlara dönüştü.


Test çalışmalarına başlayan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte yüzde 97'ye çıkan atıksu arıtma oranı sayesinde İstanbul Sahilleri artık atıksularla kirlenmiyor. Bunun neticesinde bugün yüzbinlerce İstanbullu yüzme ve piknik gibi aktiviteler için şehir dışına yada uç ilçelere gitmek yerine merkezdeki sahilleri tercih ediyor.

İBB



Geri Dön