Konut

Çevreci binalar yeşil mobilyalarla donanıyor

Yeşil binalar yeşil mobilya kavramını da doğurdu

Nurus ofis sistemleri alanlarında yüzde 98 geri dönüşümlü "U Too" markası ile çalışma koltukları alanında ise yüzde 95 geri dönüşümlü "Me Too" markası ile talebe cevap veriyor.
 
Yeşil modası binalardan ve ofislerden sonra mobilyalara da sıçradı. Türkiye'nin önde gelen ofis mobilyası üreticilerinden Nurus, yeşil ofisler için yeşil mobilya üretiyor. Yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapan Nurus'un Pazarlama Müdürü Senem Öcel, Unilever, Philips, Vodafone, Volkswagen, HSBC, Dexia ve Nokia gibi global markaların yeşil mobilya ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Yeşil mobilya üretimine çevre bilinci ve sürdürülebilirliği ön plana alan bir bakış açısına sahip oldukları için başladıklarını söyleyen Öcel, "Nurus yeşil uygulamaları birşey kazanmak amacıyla yapmıyor. Küresel ısınma gibi çevre tehditlerinin farkındayız. Bilinçli davranmaya teşvik etmek amacıyla yeşil bina, yeşil ofis, yeşil mobilya gibi kavramları destekliyoruz" açıklamasını yaptı. Öcel, "LED Silver" sertifikalı Unilever için ürettikleri mobilyalarda toplam yedi adet ağaç kullandıklarını karşılığında ise bin ağaç diktiklerini söyledi.
 
Tasarım ödüllerimiz var
Yeşil binalaryeşil mobilya kavramını da doğurdu. Enerji tüketimini minimuma indiren, geri dönüşümlü ürünler ve malzemeler kullanan, doğal ürünleri tercih eden yeşil binalarda kullanılması gereken mobilyaların da çevreci özelliklere sahip olması gerekiyor.
Örneğin, su bazlı ve çevre dostu kimyasal kullanılarak üretilen yeşil mobilyaların yandığı zaman açığa zehirli gaz çıkarmaması gerekiyor. Yeşil mobilyaların üretiminde kloroflorokarbon içermeyen anti kanserojen ve geri dönüşüm oranı yüksek malzemeler kullanılıyor. Üretici firmanın ürünlerin tüm bu kriterleri taşıdığını sertifikalarla kanıtlaması gerekiyor.
Nurus ofis sistemleri alanlarında yüzde 98 geri dönüşümlü "U Too" markası ile çalışma koltukları alanında ise yüzde 95 geri dönüşümlü "Me Too" markası ile talebe cevap veriyor. 2006 yılında Sezgin Aksu ve Silvia Suardi tarafından tasarlanan U Too'nun, Red Dot design Award 2007 (Almanya), Good Design Award 2008 (ABD), Designpreis 2008 Nominee (Almanya) ve DesignTurkey 2008 İyi Tasarım (Türkiye) ödüllerine sahip olduğunu açıklayan Öcel, "Türkiye'nin en çok uluslararası tasarım ödülüne sahip en çevreci ofis mobilyasını yarattık" açıklamasını yaptı.
 
Önce fiyata bakılıyor
Tüketicinin pekçok üründe olduğu gibi mobilya seçiminde de sağlığa olan zararını sorgulamadan önce fiyat karşılaştırması yaptığını belirten Öcel, bu konudaki bilincin henüz oluşmadığını söyledi. Öcel, yeşil mobilya ile olmayanın üretiminde kullanılan malzeme arasındaki fiyat farkını şöyle açıkladı: "Fiyat farkı bazı malzemelerde yüzde 5 iken, kumaş gibi bazı kategorilerde ise yüzde 30'a kadar çıkabiliyor. İç pazarda müşteri gelip de "yeşil mobilya verin" demiyor. Avrupa pazarında ise müşteri çevreye zararlı üretimleri almıyor. Türkiye'de kimse sertifika istemiyor ama biz firma olarak yine de sertifika bilgilerini müşteri ile paylaşıyoruz. Nurus ayrıca yüzde 60'ı geri dönüşümlü kağıt ambalaj kullanıyor ve atıklarının ruhsatlı tesislerce toplanmasını sağlıyor."
 
Cirosu yüzde 30 arttı
Yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapan Nurus, ekonomik krize rağmen cirosunu yüzde 30 oranında artırdı. Hindistan, Mısır ve Libya gibi ülkelerde etkinliğini artıran firma Hindistan'da Volkswagen ve Hindistan Construction Company (HCC), Mısır'da HSBC, Kazakistan'da Kazkommertzbank genel müdürlükleri ile Belçika'da Antwerp belediye binasına imza attı.
Fransa'da ise France Abonmanne ve Acerta projesinde yer aldı. Yurtiçinde ise İstanbul Kongre Vadisi'ne toplam 34 bin 500 parçalık mobilya sağladı. Firma Sabiha Gökçen Havaalanı'nın tüm ofisleriyle birlikte toplam 3 bin 422 kişilk yolcu bekleme mobilyalarının tedarikçisi oldu.
 
 
Geri dönüşümlü ne demek
Geri dönüşümlü malzeme, başka bir şeyden dönüştürülerek elde edilmiyor. Kullanılan malzeme serbest olarak bırakıldığında belli bir süre sonra çevreye zarar vermeden yüzde 90'dan fazla oranda doğaya karışıyor. Örneğin çevreci bir masa ileride çöpe gönderilmek istenirse, içindeki alüminyum eritilerek başka bir ürün hatta o masanın aynısının yapımında kullanılabiliyor.
Enis Tayman/Referans