Charles Dallara: ABD'de konut sektöründe zaaflar var!
IIF Başkanı Charles Dallara, "Konut sektöründe zaaflar var. ABDdeki yetkili makamlar, bankacılık camiasındaki işletmelerle birlikte çalışarak konut piyasasına bir çözüm getiremezse ekonomik toparlanmada istenilen ivmeyi yakalayamayacağız" dedi
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Avrupa Başkanı Jeff Anderson, Türkiyenin giderek büyüyen ve etkileyici bir ekonomisi olduğunu belirterek, "Ben doğrusu çift haneli bir büyüme bekliyorum, ilk çeyrek için. Bunu bekleyen birçok gözlemci de var" dedi.
Garanti Masters Özel Bankacılığın davetlisi olarak İstanbulda bulunan Anderson, bankanın müşterilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ekonomisinin performansını anlattı. Türkiye ekonomisinin etkileyici olduğunu ve çok ön planda yer aldığını belirten Anderson, Türkiyenin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasında çok ciddi bir büyüme olduğunu söyledi. Anderson, "Ben doğrusu (Türkiye) ilk çeyrek için çift haneli bir büyüme bekliyorum. Bunu bekleyen birçok gözlemci de var. Biz yıllık büyümenin çok önemli ölçüde gerçekleşeceğini bekliyoruz" dedi.
IIF BAŞKANI CHARLES DALLARA
IIF Başkanı Charles Dallara da küresel ekonomi etrafındaki tüm risklerin varlığına rağmen yine de bugünkü durumun birkaç yıl öncesinden daha iyi olduğunu belirterek, küresel finans sisteminde bir iyileşme olduğunu söyledi. ABDdeki toparlanmanın geçen yıl içinde ilerlediğini, Türkiyenin de aralarında bulunduğu yeni gelişen piyasa ekonomilerinin güçlü bir ilerleme içinde olduğunu ve küresel ekonomik büyümede liderlik konumuna geçtiklerini anlatan Dallara, küresel ekonomiye bakıldığında enflasyon, ABD ekonomisi ve Avrupadaki ülkelerin kamu borçları gibi 3 ciddi risk olduğunu söyledi. Yeni gelişmekte olan piyasalarda yeniden tırmanışa geçen enflasyon problemine değinen Dallara, Çin, Hindistan, Brezilya gibi Türkiyede de enflasyonun hala endişe kaynağı olduğunu kaydetti.
Çinin diğer bazı ülkeler gibi enflasyon baskısını azaltıcı önlemler almaya yöneldiğini, bunu yapmanın vaktinin de geldiğini belirten Dallara, "Ama hep beraber göreceğiz, yeterince güçlü bir mücadele olacak mı Eğer enflasyon ısrarlı olacak olursa hem Çin hem de diğer ülkeler para politikalarını bir anda sıkacaklar ve bunlar Çindeki ekonomik büyüme hikayesini farklı bir boyuta getirecek ve bu da hepimizi etkileyecek. Çin hayati bir güç haline geldi" diye konuştu.
"ABDDE KONUT SEKTÖRÜNDE ZAAF VAR"
Dallara, küresel ekonomide görülen ikinci riskin ise ABD ekonomisi ile ilgili olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"ABD ekonomisinde bir momentum, kıpırdama var ama toparlanma, tarihi olarak çok yüksek işsizlik düzeyini giderecek ölçüde değil. Hükümet son 2,5 yıl içinde işsizliği stabilize etmek, ekonomik faaliyetleri pekiştirmek için çok yatırım yaptı. Bazıları başarılı oldu. Bunlar olmasaydı resesyon daha derin olacaktı. 2011 yılı ortalarına gelinmesine rağmen yine de ABDde güçlü bir toparlama olduğunu söyleyememeyiz. Özellikle konut sektöründe zaaflar var. ABDdeki yetkili makamlar, bankacılık camiasındaki işletmelerle birlikte çalışarak konut piyasasına bir çözüm getiremezse ekonomik toparlanmada istenilen ivmeyi yakalayamayacağız. ABDdeki para politikalarının durumu hoş değil, sürdürülebilir değil. Hazine yetkilileri ile görüşmeler yaptık ve sürdürülebilir bir parasal açık var denildi. Bunu bu kadar rahat söylemek kolay değil. Orta vadede mali sorunların çözümü dünya ekonomisinin sağlığı açısından önemli olacak. ABD yetkili makamlarının, piyasalar ABDnin kapılarına daha ısrarlı şekilde yüklenmeden önce bir şeyler yapmaları gerekir. Bence bu borç tavanı ile geçici stres dönemini atlatsak bile, ki atlatacağız, temel çözümler bulunmazsa 2-2,5 yıllık dönemde o zaman durum parlak olmayacak. Birkaç hafta içinde çözümler üretilecek, ama 2,5 yıl içinde geleceğe yönelik endişeler mali piyasalara etki yapmaya başlayacak."