27 / 04 / 2024

CHP’li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ilk evim kredisi eleştirisi: Hayal oldu!

CHP’li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ilk evim kredisi eleştirisi: Hayal oldu!

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, dar gelirli yurttaşların ev sahibi olması için açıklanan ‘İlk evim kredisi’ni eleştirerek, "Hayal oldu" dedi.



CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, dar gelirli yurttaşların konut sahibi olabilmesi için açıklanan ‘İlk evim kredisi’ni sordu. Artan faiz oranlarına da değinen Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Hükümetin tutmadığı sözlerden bir tanesi de düşük faizli konut kredileri ve  TOKİ  ilk evim sosyal konut projesi. Artan kredi faiz oranları ve kredi kısıtlamaları sebebiyle özellikle dar gelirlilerin ev sahibi olma imkanları kalmadı” diye konuştu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın geçen sene açıkladığı ‘İlk evim kredisi’nin  “hayal” olduğunu dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Hükümetin tutmadığı sözlerden bir tanesi de düşük faizli konut kredileri ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ilk evim sosyal konut projesi. Artan kredi faiz oranları ve kredi kısıtlamaları sebebiyle özellikle dar gelirlilerin konut sahibi olma imkanları kalmadı. Faiz oranları kamu bankalarında aylık yüzde 3,90 dolayında. Özel bankalarda da yüzde 2,80 ile yüzde 3,5 arasında değişiyor. BDDK kararı kapsamında; 5 milyon TL'ye kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5’ine kredi verilecek, söz konusu bu oran 5 ila 10 milyon TL arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olacak denilmesine rağmen banka şubelerinin yetkileri ancak 300-500 bin TL ile sınırlı” dedi.

CHP’li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ilk evim kredisi eleştirisi: Hayal oldu!

“AYLIK TAKSİT 85 BİN TL'Yİ GEÇİYOR”

Yaptığı açıklamada “İlk defa konut alacak olan vatandaşları düşük faizli konut kredisi beklentisi içine girdi” diye konuşan Bakırlıoğlu, “Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksine göre Ekim'de konutlardaki yıllık enflasyonun yüzde 89,2. Oysa Avrupa Birliği İstatistik Ofisi “Eurostat” verilerine göre Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama konut fiyat enflasyonu yüzde % -1,1. Yani konut fiyatları düşmüş. Konut kiralarında yüzde 25 artış sınırlamasına rağmen kiralar katlanarak artıyor. Seçimden önce Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın yapacağı ilk evim projesi kapsamında 250 bin sosyal konut için 5 milyondan çok müracaat aldılar. Ülkemiz barınma krizinin eşiğinde. Bu krizi aşmanın tek yolu da ucuz kredi. Aylık yüzde 3,90 faiz oranlarıyla kredi taksiti ödemek mümkün değil. Çünkü ortalama 100 metrekare bir konut için kredi çekildiğinde aylık taksit 85 bin TL'yi aşıyor. Şimdi vatandaş soruyor ne oldu bizim düşük faizli kredi? Dar gelirlilerin konut sahibi olabilmesi için düşük faizli ilk evim konut kredisi uygulaması en kısa zamanda uygulamaya konulmalıdır” dedi.

 

2024 yılı en yüksek temettü beklentileri!

Kiralık konut sıkıntısı gitgide büyüyor! Artan taleplere karşı kiralık konut bulunamıyor!

TOKİ,  Ankara  için ÇED başvurusu yaptı! Tam 1.012 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön