Sektörel

CHP’li Aşkın Genç, konut yapı kooperatifleri mağduriyetlerinin araştırılmasını istedi!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, konut yapı kooperatifleri aracılığıyla konut sahibi olmak isteyen yurttaşların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve benzer olayların yeniden yaşanmaması için alınacak önlemlerin belirlenmesine yönelik olarak Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, konut yapı kooperatifleri aracılığıyla konut  sahibi olmak isteyen yurttaşların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve benzer olayların yeniden yaşanmaması için alınacak önlemlerin belirlenmesine yönelik Meclis araştırması açılmasını talep etti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Aşkın Genç, “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın faaliyet alanının dar gelirli vatandaşlara ulaşamaması, kooperatiflerin önemini artırırken, mağduriyetlerin de artmasına sebep olmuştur" ifadelerini kullandı.

T24’te yer alan habere göre CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, önergenin gerekçesinde şunları dile getirdi: "Konut yapı kooperatifleri, özellikle dar ve orta gelirli yurttaşların konut sahibi olma umutlarını gerçekleştirmeleri için oldukça önemli bir araç şeklinde öne çıkıyor. Fakat ülke genelinde ve Kayseri’de bu kooperatifler üzerinden konut sahibi olmaya çalışan pek çok yurttaş ciddi mağduriyetler yaşıyor.  Konut yapı kooperatiflerinin yönetim ve denetim süreçlerindeki yetersizlikler, bu yapıların sıkça kötüye kullanılmasına sebep oluyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilerine göre, 2007-2009 seneleri arasında kooperatiflerin ana sözleşmelerinde yapılan değişiklikler, kötü niyetli müteahhitlerin ve kooperatif yöneticilerinin bu durumu suistimal etmelerine neden olmuştu. Söz konusu bu süreçte; bazı kooperatiflerin üyelerden fazla para istediği maliyet hesaplamalarını şeffaf şekilde  yapmadığı, üyelerin tapularını vermediği ya da borcunu ödeyerek tapularını almış üyelerden borç tahakkuk ettirilerek ödeme talep edildiği belirlendi. Söz konusu  u durum, ülke genelinde pek çok vatandaşın mağdur olmasına sebep olmuştur. Kooperatiflerin finansal olarak sürdürülebilir olamaması, projelerin yarım kalmasına ve üyelerin mağdur olmasına neden olmaktadır. Özellikle 1990’lı yılların başında kooperatifler, inşaat izinlerinin yüzde 20’lik kısmını oluştururken, söz konusu bu oran 2005’te yüzde 6’ya kadar geriledi. Kooperatiflerin yüksek faiz oranları ve sınırlı finansman seçenekleri sebebiyle ekonomik olarak zayıf durumda olmaları, pek çok projenin tamamlanamadan durmasına  sebep  olmuştur. Buna ek olarak, hukuki süreçlerin uzunluğu ve karmaşıklığı, mağdurların haklarını aramalarını zorlaştırıyor.  Hukuki süreçlerde yaşanan yavaşlık, mağdur yurttaşların senelerce  devam eden belirsizliklerle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.”

Açıklamasında yaşanan mağduriyetin bir an evvel giderilmesi gerektiğini kaydeden Genç, gerekçenin devamında şunları dile getirdi: “Ülkemizde  sosyal konut üretiminde önemli bir rol oynayan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın, zamanla düşük gelir gruplarına yönelik hizmetlerinden saparak daha çok orta ve yüksek gelirli yurttaşlara yönelik projeler geliştirdiği gözlemlenmiştir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın 2002-2010 seneleri arasında 500 bin konut inşa etme hedefi, ağırlıklı olarak orta ve üst gelir gruplarına yönelik gerçekleştirildi.

Söz konusu bu durum, dar gelirli yurttaşların kooperatifler aracılığıyla konut sahibi olma umudunu daha da zorlaştırmıştır. Özellikle Kayseri gibi şehirlerde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın faaliyet alanının dar gelirli vatandaşlara ulaşamaması, kooperatiflerin önemini artırırken, mağduriyetlerin de artmasına sebep olmuştur. Konut yapı kooperatiflerinde yaşanan mağduriyetlerin boyutları da oldukça geniştir. Ülke genelinde binlerce yurttaş senelerce süren birikimlerini bu kooperatiflere yatırmış, fakat karşılığında ne konutlarına kavuşabilmiş ne de yatırımlarını geri alabilmiştir. Söz konusu bu mağduriyetlerin çözümü amacıyla yapılacak olan Meclis araştırması, öncelikle bu süreçlerde yaşanan sorunların kökenine inmeli ve alınacak yasal ve idari önlemlerle gelecekte benzer mağduriyetlerin yaşanmasını önlemeli.. Mevcut denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, kooperatiflerin mali yapılarının iyileştirilmesi ve hukuki süreçlerin hızlandırılması söz konusu bu sorunların çözümü için kritik önem taşıyor. Bu bağlamda, Kayseri ve Türkiye genelindeki konut yapı kooperatifi mağdurlarının sorunlarının araştırılması ve çözüm yollarının belirlenmesi için Meclis araştırması açılması, vatandaşların hak ettikleri güvenli, şeffaf ve adil bir kooperatif sistemine kavuşmalarına katkı sağlayacaktır."

 

Kiralar olması gerekenin en az 2 katı!

Yarısı Bizden Kampanyası'nın ilk evlerinde sona gelindi! Konut sahipleri bir ay sonra evlerine kavuşacak!

Muğla ve Aydın'da satılık mağaza, arsa, bahçe, iş yeri ve araziler!