Bursa'daki yeni fay hattının araştırılması önergesi Meclis'te reddedildi!
Geçtiğimiz günlerde Bursa'da yeni bir fay hattı olduğu gündeme gelmişti. Bursa'daki yeni fay hattının araştırılması önergesi Meclis gündemine geldi ancak kabul edilmedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Bursa'daki Kayapa-Yenişehir fay hattının belirlenmesi ile ilgili alınan tedbirlerin ve konuyla ilgili çalışmaların araştırılması amacıyla 1/3/2024 tarihinde TBMM'ye Meclis araştırması önergesi verdi. Söz konusu önerge Meclis'te görüşüldü.
Görüşmelerde, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş, söz konusu önerinin gerekçesini açıkladı. Hasan Toktaş, açıklamasında "Bursa’da AFAD’ın da destekleriyle Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Üniversitesi tarafından aktif faylarla ilgili yapılan araştırmada Bursa’da Yenişehir-Kayapa arasında 95 kilometrelik yeni bir fay hattı bulundu ve bu fay hattının da 7,3 şiddetinde deprem üretebileceği ifade edildi. Bu konudan hareketle Bursa’mızda en son 3 büyük depremden bir tanesi 1850 ve iki tanesi de 1855 yıllarında gerçekleşmiş ve ciddi anlamda yıkıcı olmuşlar" bilgilerini verdi.
Tarihsel sürece bakıldığında, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın, Gemlik’e uzanan hat ve geçmişte İznik de yaşanmış olan çok yıkıcı tarihsel depremleri de dikkate aldığımızda, bu yönüyle Bursa'da çok ciddi çalışmalar yapılmasını gerektirdiğini belirten Toktaş, "Malum, beklenen büyük İstanbul depremine ek olarak Bursa'da da büyük depremlerin olabilme olasılığı oldukça yüksek. Daha önce de ifade etmiştim, ünlü bir Fransız yerbilimci “Ben yaşlıyım, muhtemelen göremem ancak orta yaşlılar büyük ihtimalle bu büyük depremi göreceklerdir” diyor. Burada şunu özellikle ifade etmeliyim ki Türkiye için gerçekten bir beka meselesinden bahsediyoruz. Marmara yıkılırsa Türkiye özellikle ekonomik ve sosyal olarak çok büyük bir sorunla karşılaşabilir. Burada, bu yeni keşfedilen fay hattı da dâhil olacak şekilde, daha önce bilinen fay haritalarının imar planlarına özellikle işlenmesi gerektiğini ve kentleşmenin de, 3 milyon 350 bin nüfusu bulan Bursa'da imar planlarının da bu yönlü yapılması gerektiğini bu konuda bir araştırma yapılması, işin ehli ve uzmanı kişiler tarafından bu konunun mutlaka irdelenmesi ve başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Bursa'da büyükşehir belediyesinin ve ilçe belediyelerinin bu yönlü imar planlarını mutlaka revize etmesi gerektiğini düşünüyorum" açıklamasında bulundu.
Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve "Üniversitelerimizin yapmış olduğu ortak çalışmada Bursa'da daha önce haritalarda yer almayan 95 kilometre uzunluğunda aktif bir fay hattı olduğu belirlenmiştir. Keşfedilen bu fayın 7’den büyük bir deprem üretebileceği öne sürülüyor. Üstelik uzmanlara göre yeni keşfedilen fay da tıpkı mevcut fay gibi maalesef şehrin ortasında yer alıyor" dedi.
Deprem riskiyle ilgili hala günlük çözümler peşinde olunduğunu aktaran Doğan Demir, "Bursa’nın, özellikle Gemlik’in konumu deprem risk haritasına göre maalesef iyi değil arkadaşlar. Gemlik fay üzerinde ve bu fay İznik-Geyve fayının devamı şeklinde, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolunu oluşturuyor. Yapılan bazı bilimsel çalışmalara göre, 99 depreminden sonra güney kolunun enerjisi belirli miktarda azalmış durumda. Fakat buna rağmen Gemlik bölgesi olası bir 7 ve üstü depreme dayanamaz hâlde çünkü bölge hem fay hattının üzerinde hem de kötü bir zemin üzerinde. Buradan yetkililere sesleniyorum: Gemlik’te yeni imar ve iskân verilmemeli. Ayrıca, mevcut yapılar çevresindeki yüksek alanlara kaydırılarak özel inşaat ve mimari tekniklerle yapılmak zorunda" diye konuştu.
KARABÜK'TE 35 KİLOMETRELİK FAY HATTI
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay da "Erzincan bölgesindeki yani İliç’teki maden ocağının olduğu bölgenin altından geçen fay hattı var. Buradaki fay hattı 2013 yılında MTA'nın diri fay hatlarındaki haritada görünmesine rağmen 2023 yılında haritadan kaldırılmış. Bu konuyu Zonguldak Milletvekilimiz Sayın Deniz Yavuzyılmaz açığa çıkartmıştı. Yine, biz bir çalıştay yaptık, Naci Görür hocamızı Karabük'e davet etmiştik. Karabük'te de bu çalıştay neticesinde bir fay hattının olduğunu öğrendik, 35 kilometrelik bir fay hattı var. Bu fay hattı, hakikaten Karabük bölgesini, birinci derecedeki deprem bölgesiyle ilgili nüfusun yüzde 93’ünü ilgilendiriyor. Dolayısıyla bu bölgedeki depremle ilgili önlemlerin de alınması, bu fay hatlarının, bu paleosismolojik yapısının daha doğrusu mutlaka araştırılması gerekiyor, AFAD’ın buraya ödenek ayırması gerekiyor ve bu çalışmalar neticesinde de depremle ilgili önlemlerin alınması gerekiyor" açıklamasında bulundu.
AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da fay hatları ve deprem riski ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Kılıç, "Bursa şehir merkezinden geçtiği ifade edilen 95 kilometre uzunluğunda ve 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olan bir aktif fay hattının tespit edildiğiyle alakalı konuları görüşüyoruz. Tabii, bahsi geçen fay Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilen ve AFAD tarafından desteklenen Ulusal Deprem Araştırma Projesi kapsamında sunulmuştur ve hazırlanmıştır. Proje kapsamında da pek çok noktada gerçekleştirilen sismik yansıma çalışmalarına dayandırılarak Kayapa-Yenişehir Fayı olarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki ilgili projeden şu ana kadar yayınlanan makalelere baktığımızda fayın güncel aktivitesine işaret eden herhangi bir paleosismolojik bir bulgu şu ana kadar sunulmamış. O yüzden, bizde bu süreç içerisinde başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığımız olmak üzere ve MTA Genel Müdürlüğümüz, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğümüz bu konuyla alakalı ilgili araştırmaları, sismik çalışmaları daha da derinleştirerek fayın yapısı, hareketliliğiyle alakalı detaylı bilgileri ortaya çıkartarak inşallah mikro bölgelendirmeyle alakalı çalışmaların da yapılmasını yakından takip edeceğiz" ifadelerini kulandı.
Bursa'daki yeni fay hattının araştırılması önergesi Meclis'te reddedildi.
EPDK açıkladı! Akaryakıt depolama tesislerinde tarife değişikliğine gidildi!
Düşük faizli konut kredisinde son durum nedir? 1.20 faizli ilk evim kampanyası başvuru şartları!
2004 ve sonrası doğumlu gençler 'Konut yatırım aracı değil' diyor! Peki neden?