Kent Haberleri

Yatırımcılar Tokat'ta yeni yatırım fırsatlarını araştırıyor!

Kuraklıktan en az etkilenecek bölgeler arasında yer alan Tokat ili, yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Rotalarını Tokat’a çeviren Ortadoğulu ve Çinli yatırımcılar, yeni yatırım fırsatlarını araştırıyor.

Kuraklıktan en az etkilenecek bölgeler arasında yer alan Tokat ili, yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Rotalarını Tokat’a çeviren Ortadoğulu ve Çinli yatırımcılar, önümüzdeki günlerde başlayacak mevcut yatırım planlarının yanı sıra, yeni yatırım fırsatlarını araştırıyor. Tarım, hayvancılık, madencilik ve turizmde henüz keşfedilmeyen ciddi bir potansiyeli bereketli topraklarında barındıran Tokat iline, gelecek 10 yıl içinde yatırım yapmayanların fırsatı kaçıracağı da ifade ediliyor. Ortadoğulu ve Çinli yatırımcıların ardından, Türk yatırımcılar da Tokat’a koşuyor.

 

Tokat, uçakların kalkışı gibi yükselişe geçti

 

Yeşilırmak, Kelkit, Çekerek ırmaklarının geçtiği bereketli Tokat Tarım Havzası’nın, küresel ısınmadan en az etkilenecek bölgelerden birisi olacağını ifade eden Tokat Valisi Cevdet Can, “Kazova, Artova, Taşova’da çok kıymetli ovalarımız bulunuyor. Gelecek 10 yıl içinde Tokat’a, özellikle tarım ve hayvancılık ile tarıma ve hayvancılığa dayalı sanayi yatırımı yapmayanlar fırsatı kaçırabilir. Kentimizde, proje grubu, yatırım grubu, turizm grubu gibi birimler oluşturduk. Yatırım yapmayı düşünen yerli ve yabancı işadamlarına, bu birimlerimiz ile her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Dubai ve Çin’in aralarında bulunduğu ülkelerden şehrimize gelen yabancı yatırımcılar, yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam ediyor. Yabancı yatırımcıların yanı sıra, yerli yatırımcılar da yatırım fırsatlarını araştırıyor. Tokat’ın 2023 yılı hedefi olarak, tarım, hayvancılık, turizm, madencilik gibi sektörlerimizden 3 milyar dolara yakın katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Tokat ilimiz, uçakların kalkışı gibi yükselişe ‘take off’a’ geçmiştir” dedi.

Organize sanayi bölgelerinde çalışan sayısı 1700 iken, geçtiğimiz yıl 2 bin 400’e yükseldiğini anlatan Vali Cevdet Can, yeni yatırımlarla birlikte 2016 ve 2017 yıllarında Tokat’ın başarıyla daha fazla gündemde yer alacağını açıkladı. Son yıllarda ulaşım alanında yapılan büyük projelere değinen Vali Cevdet Can, Tokat Havaalanına dair ilave havaalanı kamulaştırma işlemlerinin 2015 yılında tamamlanacağını söyleyerek, 2016 yılında yatırım programına alınabileceğini belirtti.

 

Yatırım yapmak için geç kalmayın

 

Tarım, hayvancılık ve turizm sektörlerine ‘yatırım yapmak için geç kalmayın’ tavsiyesinde bulunan Tokat Belediye Başkanı Av.Eyüp Eroğlu, şunları söyledi:

“Tokat’ın geleceği; tarım, hayvancılık, turizm sektörleridir. Tarım - hayvancılık ve buna dayalı sanayi çok önemlidir. Yapılmakta olan projelere birkaç örnek verdiğimizde; hayvancılık sektörüyle ilgili bölgemize 13 milyon Euro’yu bulacak bölge hayvancılık tesisi kuruyoruz. Bir diğer projede, Bakanlar Kurulu kararıyla onaylandı ve Tokat, Turhal, Zile, Pazar belediyelerinin katılımı ile yaş sebze- meyvede Uluslararası Hal Birliği’ni kuruluyor ve proje yaklaşık 40 milyon TL’ye mal olacak. Diğer projemiz, Tokat merkezinde yaklaşık 30 milyon TL’ye hayata geçecek olan Meydan Projesi için çalışmaya başladık. Turizmde de hedeflerimiz büyük. Şuan ilimize, yerli turistler ağırlıklı olmak üzere 150 bine yakın misafirimiz geliyor; gelecek 10 yıl içinde yerli turistlerimiz başta olmak üzere, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere iç ve dış pazarlardan 1 milyona yakın turisti ağırlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

GOP Tokat Teknopark’ta, 26 Ar-Ge projesi yürütülüyor

 

1992 yılında kurulan Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde 29 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Rektör Prof.Dr. Mustafa Şahin; 2010 yılında kurulan Tokat Teknokent AŞ’deki 24 firmada 26 Ar-Ge projesinin yürütüldüğünü kaydetti. Rektör Prof.Dr. Mustafa Şahin, Teknopark’ta yazılım, elektrik-elektronik, makine teçhizat imalatı, kimya, biyoteknoloji, kimya gibi sektörlerin yer aldığını belirtti.

 

Tarımda geleneksel yöntemleri unutmak zorundayız

 

Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt, “Tarımda, tüm geleneksel yöntemleri unutmak zorundayız. Teknolojik gelişme ile tarım arasındaki yeni etkileşim; üretim ve verimlilikleri hızla arttırmaktadır. Dünyayı izlemek, kendi imkanlarımızı bilmek ve geleceğe dönük planlar yapmak durumundayız” dedi.

Bostan Tarım Ürünleri ve Seracılık A.Ş. Genel Müdürü Savaş Mete ise, modern seracılıkta uygulanan jeotermal ısıtmanın önemine ve avantajlarına değinerek, bu metodun temiz, güvenilir, yeşil, yenilebilir ve sürdürülebilir bir üretme metodu olduğu belirterek, Niksar'da yapacakları sera yatırımıyla 120 kişi istihdam edeceklerini sözlerine ekledi.

 

Ekonomi gazetecileri ve işadamları, Tokat’ın potansiyelini yerinde inceledi

 

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)’nin üyeleri ve işadamları 8 ve 10 Mayıs 2015 tarihleri arasında; Tokat’ın tarım, hayvancılık, turizm alanlarındaki potansiyelini yerinde incelemek üzere, Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve ilgili kurumlarının ev sahipliğinde düzenlenen bir organizasyona katıldı. Gıcgıc Tesisleri’nde 8 Mayıs tarihinde yapılan toplantıda, Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Belediye Başkanı Av.Eyüp Eroğlu,  Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin ve Tokat’ın kamu, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile; EGD Başkanı Celal Toprak, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in aralarında bulunduğu ekonomi gazetecileri ve işadamları bir araya geldi.


Programda; GOP Üniversitesi Teknopark AŞ’ye, Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi’ne, Has Özgen Tekstil Sanayi ve Tic. AŞ. ziyaretler gerçekleşti. Taşhan’daki program sırasında, Geleneksel El Sanatları Derneği tarafından yazma animasyonu sunumu yapıldı. Pazar ilçesindeki Mahperi Hatun Kervansarayı’ndaki yöresel kahvaltı ile Saklı Bahçe ve Pirhan restoranlarında yenilen Tokat Kebabı ve yöresel yemekler, damaklarda unutulmaz tatlar bıraktı.

Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaraları arasında gösterilen Ballıca Mağarası ile Türklerin Anadolu’daki 900 yıllık medeniyet tarihinin izlerini taşıyan dünyadaki tek sokak olan ‘900 adımda 900 yıllık tarihiyle Sulusokak’ ziyaret edildi.