28 / 04 / 2024

CHP’li Faik Öztrak Afet Yeniden İmar Fonu eleştirisi: Ortada konut yok ama fon var!

CHP’li Faik Öztrak Afet Yeniden İmar Fonu eleştirisi: Ortada konut yok ama fon var!

2023 yılının Mart ayında kanun teklifi kabul edilen Afet Yeniden İmar Fonu’nun faaliyete geçebilmesi için gerekli olan yönetmelik 10 ay gecikmeli çıkarıldı. Afet fonuna verilen borçlanma yetkisi kafaları karıştırdı. CHP’li Faik Öztrak yaptığı açıklamada "Ortada konut yok ama fon var" dedi.



Merakla beklenen Afet Yeniden İmar Fonu'nun kurulmasına ilişkin yasanın uygulama yönetmeliği on ay sonra yayımlandı. Birgün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre on aylık gecikme sonrası yayımlanan yönetmelik yeni tartışmalara yol açtı.

Fon ile afet bölgelerinde, özellikle Maraş depremlerinin etkili olduğu bölgelerdeki yeniden imar ve inşa projelerinin, planlı bir şekilde ve kurumların eş güdümü içinde finanse edilmesi hedefleniyor fakat Fon’a verilen yetkiler soru işaretlerine neden oldu.

Söz konusu fonun kaynakları, yurt içi ve dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım, hibe ve tahvil dâhil krediler ile bütçeye bu amaçla konulacak ödenekten oluşacak. Fon’un sürekli ve sürdürülebilir bir gelir kaynağının olmaması da dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor.

Ayrıca uygulama yönetmeliğinin 5. maddesinde yer alan "kurum ve kuruluşların mevzuatındaki her türlü kısıtlamalardan muaf tutularak yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalarından sağlanan finansman ve kaynaklar" ifadeleri de dikkat çekti. Buna göre Fon’a sınırsız borçlanma yetkisi verildi.

Yönetmeliğin 8. maddesinde Fon’un dış borçlanmasının Hazine Bakanlığı’nın iznine tabii tutulması öngörülürken Bakanlık tarafından izin verilmesinin geri ödeme garantisi verileceği anlamı taşımayacağı da bildirildi.

CHP’li Faik Öztrak Afet Yeniden İmar Fonu eleştirisi: Ortada konut yok ama fon var!

Söz konusu fonun Yönetim Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Strateji ve Bütçe Başkanı’ndan oluşacak. Yönetim Kurulu, Fon’dan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını ve harcama programlarını belirleyecek.

BÜTÇE DIŞI

Konu ile ilgili paylaşılan detaylara göre deprem harcamaları bütçe yerine yönetim kurulunun belirleyeceği koşullarda Fon üzerinden gerçekleştirilebilecek. 2024 yılı bütçesinden deprem ihtiyaçları için 1 trilyon 28 milyar TL kaynak ayrıldı. Bununla beraber bütçe açığının 2,6 trilyon TL olacağı öngörüldü. Deprem harcamaları için kurulan Fon’un da ayrıca kaynak yaratması bekleniyor.

BU İŞLERİN SONU BORÇ KRİZİ

CHP’li Faik Öztrak konu ile ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Ortada konut yok ama fon var” diye konuştu. Faik Öztrak, “Fon’lar kurarak, ülkenin bütçesine paralel bütçeler oluşturmanın yıkıcı sonuçlarını bu ülke büyük bedeller ödeyerek öğrendi” diye konuşan Faik Öztrak şunları söyledi: “Bir de bu Fonlara dışarıdan ve içeriden borçlanma yetkisi vermek, yalnızca bütçe disiplinini bozmakla kalmaz, borçlanma disiplinini de bitirir. Ne yazık ki Sarayın yeni ekonomi vitrini, sıkıştıkça eski defterleri karıştırmaya başladı. Yapılan bu düzenlemeler “Fon’un borçları, Hazine garantisinde sayılmaz” dense de, borç verenler vermiş oldukları parayı kamu borcu kabul eder. Fon’un borcu arttıkça, Hazine’nin borçlanma maliyetlerini de etkiler. Hazine aldığı borçlar için daha yüksek faiz ödemek zorunda kalır. Bu işlerin sonu da borç krizidir.”


Emeklilere müjdeli haber! Ek zam kararı Resmi Gazete'de yayımlandı!

Son dakika deprem! Hakkari'de 4.3 şiddetinde deprem oldu!

Kiracılar ev sahibi ile uzlaşamayınca soluğu mahkemede alıyor! Sonuç hüsran!


Geri Dön