Genel

Cibuti hükümetinden Türk yatırımcılara davet! 

Türkiye Cibuti Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya, Cibuti’de 15 kadar Türk şirketinin olduğunu belirtti. Şahinkaya, Türk Özel Ekonomi Bölgesi alanında çalışmaların başlaması için de Türk yatırımcıların beklendiğini belirtti...

Afrika’da son yıllarda askeri üs ve liman yatırımlarının merkezi olan Cibuti, ülkede kurulması hedeflenen Türk Özel Ekonomi Bölgesi için yatırımcı arıyor.

Anadolu Ajansı'ndan Umut Çağrı Sarı'nın haberine göre, Türkiye’nin Cibuti Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada Cibuti hükümetinin 5 sene önce Türkiye’ye tahsis ettiği Türk Özel Ekonomi Bölgesi alanında çalışmaların başlaması için Türk yatırımcıların beklendiğini belirtti.

İki ülke arasında ticaret hacmini artırmak için çabaladıklarını ifade eden Şahinkaya, 1 milyon nüfuslu Cibuti’de 15 kadar Türk şirketinin olduğunu ve bu şirketlerin çalışmalarını her geçen gün artırdığını belirtti.

- Henüz keşfedilmedi

Büyükelçi Şahinkaya, Cibuti hükümetinin Türkiye’ye Türk Özel Ekonomi Bölgesi yapımı için 5 milyon metrekarelik arsa tahsis ettiğini belirterek, “Cibuti hükümeti liman bölgesindeki bu arsaya Türk özel ekonomik bölgesi kurmamızı istiyor. Ancak Türk özel sektörü bu anlamda Cibuti’yi henüz keşfetmiş değil" dedi.

Cibuti'nin küçük bir ülke olmasına rağmen 100 milyon nüfuslu Etiyopya’ya açılan tek liman kapısı olduğuna dikkat çeken Şahinkaya, Etiyopya’ya ulaşan tüm ürünlerin Cibuti’deki serbest bölgeler üzerinden Etiyopya’ya demir yolu veya kara yoluyla ulaştırıldığını belirtti. Cibuti’deki Türk özel ekonomik bölgesine iş adamlarını çekmek istediklerine dikkat çeken Şahinkaya, "Cibuti’nin ticari anlamda Türk iş adamlarına çok şey katacağına inanıyoruz. Türk iş adamlarımızı Cibuti’deki Türk özel ekonomi bölgesine yatırım yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

- Üst düzey temaslar sürüyor

"Türkiye’nin 2013 yılında Cibuti’de kurduğu büyükelçilik ile hareketlenen ilişkiler, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında Cibuti’ye yaptığı ziyaretle büyük ivme kazandı” diyen Büyükelçi, iki ülke arasındaki üst düzey temasların sürdüğünü ifade etti. 

Şahinkaya, bu temasların sağlık, ekonomi, eğitim, tarım, güvenlik, enerji gibi birçok alanda imzalanan anlaşma ve protokoller doğrultusunda düzenli ve sürekli biçimde sürdüğünü ifade etti. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un Cibuti’yi ziyaretlerinin Cibuti kamuoyunda büyük ilgi gördüğünü belirten Şahinkaya, "Türkiye’den bu tür üst düzey ziyaretlerin ve Cibutili bakanların Türkiye’yi ziyaretleri iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdi" dedi.

Tüm Cibutililerin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Maarif Vakfı'nı yakından tanıma fırsatı bulduklarını aktaran Büyükelçi Şahinkaya, "Cibuti hükümeti Maarif Vakfı'na okul yapması için 30 bin metrekare büyüklüğünde bir arsa verdi. Maarif Vakfı’nın okulu Cibuti’de herkes tarafından tanınıyor. Halihazırda TİKA ile Cibuti’nin ihtiyaç sahibi bölgelerinde önemli çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, Kasım ayında Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan Cibuti 2. Abdülhamid Han Camisi ve Külliyesi'nin resmi açılışını yapmıştı. Türkiye ayrıca başkent Cibuti'nin taşkınlardan korunması amacıyla ülkede Ambouli Dostluk Barajı'nı inşa etmişti.

Sıfır gecekondu projesinde Türkiye'nin desteğini bekliyoruz!