28 / 04 / 2024

Çift maaş almak isteyenler acil bakın! SGK resmen tek tek açıkladı: Hem babadan hem de eşten emekli maaşı alınabilir mi?

Çift maaş almak isteyenler acil bakın! SGK resmen tek tek açıkladı: Hem babadan hem de eşten emekli maaşı alınabilir mi?

Çift maaş almak isteyen pek çok vatandaş, hem babasından hem de eşinden maaş alıp alamayacağını merak ediyor. Peki hem babadan hem de eşten emekli maaşı alınabilir mi? Hemen SGK'nın tek tek açıkladığı bu detaylara bakın...



Çift maaş almak isteyen pek çok kişi hem babasından hem de eşinden maaş alıp alamayacağını merak ediyor ve araştırıyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan son dakika detaylarına göre, Sosyal Güvenlik Kurumu eşi vefat eden bir kadının hayatını kaybeden eşi ve hayatını kaybeden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini duyurdu.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Eski Van Milletvekili M.K.’nin kızı E.N., TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuru yaparak, yaşamını yitiren Bağ-Kur emeklisi eşinin maaşını almakta olduğunu, hayatını kaybeden emekli milletvekili babasının da maaşını da alıp alamayacağını sordu.

Paylaşılan detaylara göre, E.N., babasının emekli maaşını almaya başlaması durumunda vefat eden kocasının maaşının kesilip kesilmeyeceği, kendisinin başvurması durumunda diğer dul kardeşinin babasından dolayı aldığı maaşının kesilip kesilmeyeceği konusunda bilgi verilmesini istedi.

Çift maaş almak isteyenler acil bakın! SGK resmen tek tek açıkladı: Hem babadan hem de eşten emekli maaşı alınabilir mi?

Verilen bilgilere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP  Adana  Milletvekili Sunay Karamık, geniş bir kitleyi yakından ilgilendiren başvuruyu işleme alarak Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan konunun incelenmesini ve bilgi verilmesini talep etti. Yine aktarılan detaylara göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelen yazıda, aynı durumda olan vatandaşların da yüzünü güldürecek bazı detaylara yer verildi. 

OdaTV’de yer alan habere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu, komisyona göndermiş olduğu cevap yazısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu’nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine ilişkin olarak uygulamayı anlattı. Paylaşılan detaylara göre, vefat etmiş olanın emekli maaşının, eş için yüzde 50’lik kısmı, aylık alan yetimi olmayanların dul eşlerine yüzde 75’lik kısmı, çocuklarla anne ya da babanın her biri için de yüzde 25’lik oranında bağlandığını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu şu ifadeleri kullandı:

"EVLİ OLMAMA" ŞARTI ARANIYOR

“Vefat edenin aylık bağlanacak olan iki çocuğunun olması durumunda, bağlanacak olan aylığın toplam oranı yüzde 80 şeklinde belirlenmiş olup, bu nedenle de bu kapsamdaki çocukların her birine vefat eden emeklinin aylığının yüzde 40’ı esas alınarak aylık şekilde ödeniyor.

Çift maaş almak isteyenler acil bakın! SGK resmen tek tek açıkladı: Hem babadan hem de eşten emekli maaşı alınabilir mi?

Kendisinden aylık bağlanacak olanların vefat tarihinde evli olmayan kız çocuklarına aylık bağlanıyor. Ayrıca evlenme nedeniyle aylığı kesilenlerden daha sonra boşanan ya da dul kalmış olanların da eski aylıkları bağlanarak ödeniyor. Ayrıca ölüm tarihinde evli olmaları nedeniyle aylık bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanmış olan ya da dul kalanlara da bu tarihleri izleyen aybaşından itibaren de aylık bağlanıyor.

Bu kapsamda da kız çocuklarına aylık bağlanması için evli olmama şartı aranıyor. Ayrıca emeklilerin vefat tarihinde evli olması sebebiyle aylık bağlanamayan kız çocukları daha sonra dul kalmaları ya da boşanmış olmaları durumunda aylığa hak kazanabiliyor. Böylece sonradan aylık bağlanması durumunda ise diğer hak sahiplerinin aylıkları yeni duruma göre düzeltiliyor.

Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren söz konusu yazıda, söz konusu kişilerin “4-a veya 4/b” kapsamındaki çalışmalarının ya da bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli ya da dul aylığı almalarının kendilerine yetim aylığı bağlanmasına da engel teşkil etmediği bildirildi.

TOKİ'den İstanbul,  Ankara  ve İzmir'e 1.700 konutluk 4 yeni proje geliyor!

SSK ve Bağkur emeklilerine seyyanen zam için tarih verildi! Emekliler çok acil kulislerden sızan bu tarihe bakın!

Emekli maaş zamları yeniden değerlendirilecek, resmen açıklandı! Emeklilere müjde üstüne müjde acil bakın!


Geri Dön