Kent Haberleri

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt için son gün yarın! Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru formu var mı? İşte ÇKS kayıt yenileme!

Tarımsal desteklerden faydalanmak isteyen üreticilerin, 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını yarın mesai bitimine kadar yapması gerekiyor. İşte ÇKS ile ilgili detaylar...

Tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen çiftçiler için bir son dakika uyarısı geldi. Çiftçilerin, 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını 31 Aralık'a kadar tamamlaması gerekli. 

Aktarılan detaylara göre; Çiftçi Kayıt Sistemi, tarım politikalarının oluşturulması amacıyla iftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması için kutuldu. 

Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal destek ödemelerinden faydalanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurusu yapması önem taşıyor.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 

Çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularını arazilerinin yer aldığı bölgedeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş senelerde ÇKS'ye kaydı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler faydalanabiliyor. 

Gelecek üretim senesine ilişkin ÇKS başvuruları, 31 Aralık günü mesai bitimine kadar yapılabilecek. Bu tarihten sonra başvuru alınmayacak. 

GÜNCELLEME BAŞVURULARI 15 MART 2025'TE BAŞLAYACAK

Bu günden sonra edinilen ya da kiralanan tarım arazileri için başvurular 30 Haziran 2025 tarihine kadar alınacak. Bu tarihten sonra ÇKS'ye yeni çiftçi ya da arazi kaydı gerçekleştirilmeyecek. 

Fakat çiftçiler ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesine ilişkin başvurularını ise 15 Mart-15 Nisan 2025 tarihlerinde yapabilecek. 

Bakanlık tarafından katarılan rakamlara göre; ÇKS'ye 2001'de 2,1 milyon, 2023'te 2,2 milyon ve 2024'te 2,3 milyon çiftçi kayıt edildi. ÇKS'ye kayıtlı ekilen alanlar da 121 milyon dekardan 165 milyon dekara yükseldi. 

TARIMCEBİMDE UYGULAMASI İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR 

Diğer taraftan, Tarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm adımları çerçevesinde uygulamaya aldığı "TARIMCEBİMDE" mobil uygulaması da üreticilerin iş ve işlemlerini kolay hale getiriyor. Bu doğrultuda, üreticiler uygulamaya girerek, "e-Devlet Hizmetleri" sekmesinden kayıt işlemlerini yapabiliyor. 

Söz konusu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeleri başta olacak şekilde birçok konuda çiftçilere kolaylık sunuyor. 

Bakan Işıkhan'dan en düşük emekli maaşı için düzenleme sinyali: 12 bin 500 TL'lik en düşük emekli maaşı artırılabilir!

Altın alım satımında yeni dönem! 1 Ocak’tan itibaren zorunlu olacak…

Ev sahibi olayım derken dert sahibi olan TOKİ mağdurlarından bir eylem daha!