Kent Haberleri

Çiftçiler dikkat! Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giriş değişti!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre çiftçilerin 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül tarihinde  başlayacak 31 Aralık tarihinde sona erecek.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" bugünkü 32647 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre, 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül 2024 tarihinde başlayacak 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek.

Ayrıca paylaşılan detaylara göre son başvuru tarihi olan 31 Aralık'tan sonra edinilen ya da kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi üretim yılının 30 Haziran'ı şeklinde belirlendi. Çiftçilerin şubat ayı içerisindeki Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvuruları da 15 Mart-15 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İÇİN ASKI SÜRESİ 15-30 TEMMUZ

Ayrıca taahhütnameye konu arazilere ilişkin mart ayındaki Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtları için askı süresi, 15-30 Temmuz tarihlerinde olacak biçimde değiştirildi.

"Kuru" şeklinde beyan edilen arazinin "sulu" şeklinde değiştirilmesi ya da kaydedilmesi durumunda resmi belge talep edilecek. Söz konusu bu belgenin temin edilememesi halinde tespit komisyonu marifetiyle değişiklik yapılabilecek.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne veri girişi ve dosya kabulü yapmak üzere yapılacak iş birliği protokolü kapsamında, süresi uygulanacak şehirler ile görev ve sorumlulukları Bakanlık tarafından belirlenmek üzere, Bakanlıkça yetkilendirilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ziraat odaları hizmetlerinden faydalanılabilecek. 

ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ KAÇ TL?
Paylaşılan detaylara göre çiftçilik belgesi başvurularında 2024 yılında alınacak ücret arazi büyüklüklerine göre 9 Türk Lirası ile 39 Türk Lirası arasında farklılık gösteriyor.

ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ KAÇ YIL GEÇERLİ?
Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi dönemlik alınmaktadır ve bir sene geçerlidir. Çiftçilik faaliyet kaydının devamı için her sene beyan yenilemesi gereklidir.

ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ İÇİN TAPU GEREKLİ Mİ?
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydolmak üzere başvuru yapan  çiftçilerden, çiftçi kayıt formlarında ya da sistemdeki ilgili alanlarda kadastro geçmiş birimlerdeki tarım arazileri için tapu kayıtları beyanı isteniyor. 

Kira sözleşmesi hazırlarken bu detaylara dikkat edin!

Uzmanı açıkladı: Dükkan fiyatlarındaki reel gerileme, konuttaki düşüşü geçebilir!

Altın uçmaya devam ediyor! Gram, çeyrek, gremse, atabeşli altın fiyatları ne kadar? 29 Ağustos canlı altın fiyatları