14 / 05 / 2024

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim müjdesi! Duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Nisan'a kadar zam da yok!

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim müjdesi! Duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Nisan'a kadar zam da yok!

Sık sık gündem olan gübreye yüzde 13 indirim müjdesi! Duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Nisan'a kadar zam da yok! 



Ekonomimcom köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, konu ile ilgili açıklamasında  tüketiciler için Tarım Kredi Kooperatifleri mağazalarında indirimli ürün satışının da yapılacağını belirtti. Şu an için hangi üründe ne kadar indirim olacağı açıklanmadı.

Gübre’de yüzde 13, yemde yüzde 5 indirim müjdesi 

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim müjdesi! Duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Nisan a kadar zam da yok!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında "Çiftçilerimizin temel ihtiyaçlarının başında gelen, çiftçi kardeşlerim özellikle bunu size hatırlatıyorum, gübre ve karma hayvan yeminde daha önce bir dizi indirimi hayata geçirmiştik. Şimdi yeni bir adımla çiftçilerimizin en önemli girdileri olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemi fiyatlarında hem indirim yapıyor hem de fiyat sabitlemesine gidiyoruz" ifadelerini kullanarak, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ilkbahar döneminde yoğun olarak kullanılan DAP, Üre, Amonyum Sülfat, 20-20 ve nitropower kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13'e ulaşan indirim uygulayacağını belirtti. 

Erdoğan, aynı şekilde karma yemde de yüzde 5'e varan indirim yapılacağını vurguladı ve "En az bunun kadar önemlisi de gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz. Şayet bu dönemde gübre ve yem fiyatlarında üreticimiz lehine bir gerileme olursa elbette bunu yansıtacağız. Ama yeni fiyat listesi artışlardan etkilenmeyecek" açıklamasında bulundu.

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim müjdesi! Duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Nisan a kadar zam da yok!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı gübre ve yemdeki fiyat indiriminin sadece Tarım Kredi Kooperatifleri’nde olacağını belirten Ali Ekber Yıldırım, "Özel sektör gübre ve yem firmaları da bu indirime destek vererek gübre ve yemde indirim yapabilir. Geçmişte bu tür indirimler yapıldığında özel sektör firmaları üzerinde de baskı kurularak indirim yaptırıldı" şeklinde konuştu. 

Tarım Kredi'nin gübre ve karma yemde Nisan 2023 sonuna kadar zam yapmayacağının altını çizen Yıldırım, fiyatın sabit tutulacağına, bu süreçte indirim olursa bu fiyatlara yansıtılacağına vurgu yaptı. 

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim müjdesi! Duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Nisan a kadar zam da yok!

Çiftçiler, konu ile ilgili iki önemli duruma dikkat çekti. Ali Ekber Yıldırım, bunu "Birincisi, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kimyevi gübre ve karma yem fiyatlarının piyasaya göre daha yüksek olduğu ve bu indirimle piyasa seviyesine gerileyeceği dile getiriliyor. İkincisi, Tarım Kredi’de yeterli miktarda gübre ve yem olmadığı ifade ediliyor. Çiftçiler e göre “indirim var ama ürün yok”" diyerek açıkladı. 

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kendi yem fabrikaları ve Gübretaş gibi büyük bir gübre üreten fabrikası olduğunu aktaran Yıldırım, Türkiye'nin gübrede yüzde 95, yemde yüzde 60 dışa bağımlı olduğunu dile getirdi. 

Gübre ve yem destekleri yeterli değil 

"Ekim ayında açıklanan 2022 ürünü tarım desteklerinde geçmiş yıllarda olduğu gibi yem bitkileri desteklerinde hiç bir artış yapılmadı. Son 10 yıldır neredeyse artış yok" diyen Ali Ekber Yıldırım, gübrede ise hububat ürünlerinde buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 46 lira gübre desteği ödenirken, diğer bütün ürünlerde dekar başına sadece 21 TL destek verildiğini belirtti. 

"Çeşidine göre gübre fiyatları kilo başına 4-5 lira ile 8,5 lira arasında. Hem dekara 21 lira destek çok yetersiz hem de Tarım kredi’nin yüzde 13 indirim yapması çok yetersiz" diye konuşan Ali Ekber Yıldırım, "Özetle, seçim öncesinde Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden gübrede yüzde 13’e varan ve yemde yüzde 5’e varan indirim, Nisan sonuna kadar fiyatların dondurulması kulağa hoş geliyor. Her indirim çiftçiye yarar sağlar" dedi. 

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim müjdesi! Duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Nisan a kadar zam da yok!

Gübrede yüzde 192, yemde yüzde 141 fiyat yükselişi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim 2022 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ne göre, son 1 senede gübredeki fiyat artışı yüzde 192.52, hayvan yemindeki fiyat artışı ise yüzde 140,86 oldu. 

Yıldırım, dünyada ise gübre fiyatlarının düştüğüne işaret ederek, "Son 3 aylık döneme bakıldığında çeşitlerine göre dünya gübre fiyatları ortalama yüzde 10-20 oranında düştü" ifadelerini kullandı. 

1.100 TL'ye yükselen gram altın tepetaklak oldu! Görenlerin gözleri yuvalarından fırladı! Ters köşe! Çabuk bakın!

A101'de 1 kg çay 62 TL, fındık 21 TL, sucuk 46 TL, peynir 72 TL! A101 online kataloğu 28 Aralık 2022 fiyat listesi

Çalışana 1.000 lira enerji yardımında detaylar resmen belli oldu! Nakit verilecek bu paraları sakın kaçırmayın!

Elektrik ve doğalgaz abonelerine 2023 şoku! Yüzde 123 zam yapıldı!

 


Geri Dön