Ekonomi

Çiftçiler zamdan yoruldu! Gübre fiyatları 1 yılda yüzde 342 arttı! Hangi gübre ne kadar zamlandı? İşte fiyat listesi...

Son zamanlarda milyonlarca çiftçi gübre ve mazot fiyatları dahil olmak üzere maliyetlerde yaşanan artışlar sebebiyle zor duruma düştü. Peki gübre fiyatlarında son durum ne? Gübre fiyatları ne kadar arttı? İşte ayrıntılar...  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ramazan Bayramı’nda Niğde Altunhisar'da buğday üreticileriyle görüştü

Son zamanlarda milyonlarca çiftçi gübre ve mazot fiyatları dahil olmak üzere maliyetlerde yaşanan artışlar sebebiyle zor duruma düştü. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ramazan Bayramı’nda Niğde Altunhisar'da buğday üreticileriyle görüştü. Gürer, üreticilerin sulama suyu ücreti, kuraklık ve gübre fiyatlarına ilişkin karşılaştığı sorunları gündeme taşıdı. Aynı zamanda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da gübre fiyatlarına gelen zamlarla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

 

Peki gübre fiyatlarında son durum ne? Gübre fiyatları ne kadar arttı? İşte ayrıntılar...

Ömer Fethi Gürer, bu ay içinde hububatta taban fiyatı açıklanacağına ve bazı bölgelerde de hasat döneminin yaklaştığına dikkat çekti. "Ülkemizde taban fiyat genellikle kuru tarıma göre değil ortalama olarak fiyatlandırılıyor" diye konuşan Gürer, Sulu tarımda bir dönümde 600 kilonun üstünde ürün alınırken kuru tarımda 270 kiloda alındığının altını çizdi. 

Gürer, gübre fiyatlarıyla ilgili olarak, "Gübre fiyatları bir yılda yüzde 342 artınca çiftçi eskisi kadar gübre atamadı. Ne taban gübre ne de üst gübre attı" açıklamasında bulundu. 

Cumhuriyet'in aktardığına göre; çiftçi Emin Keper, artan gübre fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve gübre fiyatlarında yaşanan yükseliş sebebiyle tarlasına yeterince gübre atamadığını dile getirdi ve "Gübreyi 307 liraya alıyordum şimdi 350-400 lira" şeklinde konuştu. 

Peki gübre fiyatları Nisan 2022'de kaç lira oldu? Son 1 senede gübre fiyatlarına ne kadar zam geldi? İşte ayrıntılar...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da gübre fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tarımdan Haber'in aktardığına göre, Nisan ayında gübre fiyatlarında düşüşün yaşandığına dikkat çeken Şemsi Bayraktar, fiyatların hala çok yüksek olduğunu vurguladı. 

GÜBRE FİYATLARI KAÇ LİRA? 

Bayraktar, Nisan 2022'de hangi gübrenin fiyatının ne kadar düştüğünü de açıkladı. İşte fiyatlarda yaşanan o düşüşler: 

- Kalsiyum amonyum nitrat gübresi: Yüzde 9,5, 
- 20.20.0 kompoze gübresi: Yüzde 4,2, 
- Üre gübresi: Yüzde 3,9, 
- DAP gübresi: Yüzde 1,8 ve 
- Amonyum sülfat gübresi: Yüzde 3,2.

SON 1 YILDA GÜBRE FİYATLARI NE KADAR ZAMLANDI? 

Bayraktar, "Geçtiğimiz senenin Nisan ayına göre ise son bir yılda, üre gübresi yüzde 293, amonyum sülfat gübresi yüzde 267, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 245, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 214,5 ve DAP gübresi yüzde 204,9 oranında yükseldi" şeklinde konuştu. 

Çiftçilere bomba müjde! Tarımda 'İngiliz modeli' hazırlığı başladı: Devlet gelir garantisi verecek!

Akaryakıtta bomba indirim haberi! İndirim ne zaman gelecek? Total, Petrol Ofisi, Opet, BP ve Shell 5 Mayıs fiyat listesi

Altın fiyatları atağa geçti! Fed'in faiz kararı sonrası gram altın ne kadar oldu? İşte 5 Mayıs 2022 altın fiyatları

Ekmek, makarna, süt ve yumurta... Sofranın olmazsa olmazlarına yağmur gibi zam yağacak