Ekonomi

Çiftçilere kara haber geldi! Gübre fiyatlarına yeni zam kapıda! Gübre fiyatları ne kadar artacak?

Artan maliyetler sebebiyle üretim yapmakta güçlük çeken milyonlarca çiftçiye bir kötü haber daha geldi. Gübre fiyatlarına yeni zammın kapıda olduğu açıklandı. Peki gübre fiyatları ne kadar artacak? Gübre fiyatlarına ne kadar zam gelecek? İşte ayrıntılar... Ürünler bollaştıkça ve maliyetler düştükçe, yaz aylarında, kış aylarına göre fiyatlarda önemli bir düşüş görülüyor

Yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber, tarla ve bahçe ürünleri de pazar tezgahlarına gelmeye başladı. Ürünler bollaştıkça ve maliyetler düştükçe, yaz aylarında, kış aylarına göre fiyatlarda önemli bir düşüş görülüyor. Fakat 12 ay boyunca tarım ürünleri arzının en önemli merkezlerinden olan Antalya’daki seralarda, fiyatlar, vatandaşın arzu ettiği seviyelere kadar düşmedi.

 

Kumluca'da seracılık faaliyeti gösteren Tolgahan Çakıcı, fiyatların neden gerilemediğine ilişkin açıklamalarda bulunurken, gübre fiyatlarına yeni zammın da kapıda olduğuna dikkat çekti.

Peki gübre fiyatlarına ne kadar zam gelecek? Gübre fiyatları ne kadar artacak? İşte milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren o ayrıntılar...

 

GÜBREYE YENİ ZAM GELİYOR 

Kumluca’da uzun zamandır seracılık faaliyetinde bulunan Tolgahan Çakıcı, Antalya’daki seralarda fiyatların düşmemesinin sebebine ilişkin konuştu. 

Üretim üzerindeki maliyetlerin ciddi oranlarda yükseldiğinin altını çizen Çakıcı, "Biz özellikle verim artıran NKF cinsi gübreyi almak zorundayız. Bu, tamamen ithal bir ürün. Üreticinin bu gübreye olan bağımlılığı; ithalatçı ve tüccarlar tarafından suistimal ediliyor" diye konuştu ve ürünlerin saklandığını fiyatların da yükseltildiğini belirtti. 

Geçtiğimiz sene 25 kilosu 350 lira olan gübre fiyatının 1000 liraya yükseldiğini vurgulayan Çakıcı, "Haziran için 1.200 TL konuşuluyor. Devlet, nasıl marketlere ve depolara baskın yaparak soruşturma yürütüyorsa, gübre depolarına da aynı baskını yapmalı, varsa stok yapanlar cezalandırılmalı" açıklamasında bulundu. 

Türkiye’nin kendi gübresinin üretmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Tolgahan Çakıcı, "Bu gübreyi de artık kendimiz üretmek zorundayız. Yerli gübre, en az SİHA’lar kadar bir güvenlik meselesi hâline geldi" diye konuştu ve artık bunu üretmek için kaybedecek vakit olmadığını dile getirdi. 

Peki seracılıkta maliyetler ne kadar arttı? Serada ürün fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar...

SERACILIKTA MALİYETLER ARTTI 

Türkiye Gazetesi'nden Ömer Faruk Bingöl'ün haberine göre; Tolgahan Çakıcı, seracılıkla ilişkin pek çok kalemde son 1 senede gerçekleşen maliyet yükselişlerinin altını çizdi ve sera naylonunun kilosunun 27 liradan 52 liraya yükseldiğine, demirin 9 liradan 17 liraya yükseldiğine vurgu yaptı.

"4 dönüme 1 ton naylon gidiyor; 52 bin TL... Bir dönümde sadece demir maliyeti 102 bin TL... Kömürün çuvalı 40 TL idi, 150 TL oldu" açıklamasında bulunan Çakıcı, çarli yalnızca çarli biberde kilo başına maliyetin 7 lira olduğunun altını çizdi. "Tüccarın da Antalya’dan İstanbul hâline götürme maliyeti, kilo başına 4 TL" şeklinde konuşan Çakıcı, araya hal ve market karının da girmesiyle megakent İstanbul'da şimdiki fiyatların ortaya çıktığını ifade etti. 

SERADA MALİYET KATLANDI 

29 Nisan Kumluca Hali fiyatlarına göre, seradaki ürün maliyetleri şu şekilde: 

Domates: 10-14 lira
Salatalık: 2,5 - 4,5 lira
Kıl biber: 12 lira
Köy biberi: 10 lira
Dolmalık biber: 13 lira
Patlıcan: 7,5 lira
Kabak: 3,5 lira

Akaryakıt fiyatlarında son dakika! Yeni indirim geldi mi? Opet, Petrol Ofisi, BP, Total ve Shell 1 Mayıs fiyat listesi

Altın fiyatlarında bayram rüzgarı! Gram altın, çeyrek altın, tam altın kaç lira? 1 Mayıs 2022 altın fiyatları...

KPSS şartsız, 8 bin lira maaşla bekçi alımı başladı! Bekçilik başvuru ücreti ne kadar?

Memur ve emekli maaş zammında önemli gelişme! Bakan Bilgin duyurdu