Kent Haberleri

Çiftçilere büyük müjde! 2024 yılı mazot ve gübre destekleri resmen açıklandı! Hemen bakın!

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere 2024 yılı için ödenecek bitkisel üretim destekleri resmen peş peşe açıklandı. Peki çiftçilere hangi ürün için ne kadar mazot ve gübre desteği verilecek? İşte söz konusu o destek ödemesi ile ilgili detaylar…


Bu yıl yapılacak olan bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre göre, tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, verim ve kalitenin yükseltilmesi, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanmış olan politikaların etkinliğinin artırılması için  çiftçilere destek sağlanacak.

Peki çiftçilere hangi ürün için ne kadar mazot ve gübre desteği verilecek? İşte çiftçilerin gündeminde yer alan söz konusu destek ödemeleri ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan destek ödemesi detaylarına göre; Arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye, yulaf için dekar başına 123 TL’si mazot ve 62 TL’si gübre olacak şekilde 185 TL, çeltik için 300 TL’si mazot ve 62 TL’si gübre olmak üzere 362 TL’, dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yaş çay, zeytin için 103 lirası mazot ve 35 TL’si gübre olmak üzere 138 TL, mercimek, nohut için 123 TL’si  mazot ve 35 TL’si gübre olmak üzere 158 TL destek verilecek.

Ayrıca bunlar dışında kütlü pamuk için 410 TL’si  mazot ve 62 TL’si  gübre olmak üzere 472 TL’, soya için 205 TL’si  mazot ve 62 TL’si gübre olmak üzere 267 TL , yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) için 144 TL’si mazot ve 62 TL’si  gübre olmak üzere 206 TL yem bitkileri için 103 TL’si mazot ve 62 TL’si gübre olmak üzere 165 TL ve diğer ürünler için 103 TL’si mazot ödemesi ve 35 TL’si gübre olmak üzere 138 TL’ destek sağlanacak. Ayrıca nadas için de 50 lira mazot desteği ödemesi verilecek.

Aktarılan bilgilere göre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan Toprak Analiz laboratuvarlarına asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için destek ödemeleri 50 Türk Lirası şeklinde olacak.

 

Ayrıca Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı, organik statüdeki kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere organik tarım için kategorilerine göre kovan başına 50 Türk Lirası ila 270 Türk Lirası destek verilecek.

 

İyi tarım uygulamaları desteği kategorilerine göre dekar başına destek, 50 Türk Lirası ile 400 Türk Lirası arasında farklılık gösterecek. Bunun dışında küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekar başına 200 Türk Lirası ödeme yapılacak.

 

Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirlenmiş olan bölgelerde gerçekleştirilen üretimde dekara 170 Türk Lirası şeklinde ödenecek. Katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekar başına 40 Türk Lirası destekleme ödemeleri yapılacak.

Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 200 Türk Lirası destek ödemesi yapılacak.

Milli Emlak’tan Balıkesir ve Manisa’da KDV’den muaf araziler! 

Şantiyede endüstri 4.0 ve yapay zeka dönemi başlıyor! Müteahhitler artık şantiyeleri telefondan takip edebiliyor!

TOKİ 9 bin 433 TL taksitle 2+1 konut satacak! Başvurular yarın resmen başlıyor!