Ekonomi

Çiftçilerin beklediği alım fiyatı TBMM'de açıklandı: Geçen senenin en az 3 katı 12 lira olmalı

Türkiye'de 1 milyon aile çay tarımından geçiniyor. Artvin, Rize, Trabzon’da 200 bin 781 hektar alanda çay üretimi yapılıyor. Çiftçiler bu sene yaş çay fiyatının en az 9 lira olmasını bekliyor. Geçen yıl fiyat destekleme ödemesiyle birlikte 4 lira olmuştu.Geçen yıl üretici bir ton gübreye 2 bin 500 TL civarında para öderken, bu sene aynı gübrenin tarım kredi kooperatiflerinde bile fiyatı 7 bin 800 lira oldu

Türkiye'de tarım ürünleri üretiminde çiftçinin mazot ve gübre girdileri aşırı arttı. Geçen yıl üretici bir ton gübreye 2 bin 500 TL civarında para öderken, bu sene aynı gübrenin tarım kredi kooperatiflerinde bile fiyatı 7 bin 800 lira oldu. Çiftçiler bu sene yaş çay alım fiyatlarının geçen seneye nazaran en az 3 kat artması gerektiğini ifade ediyor. Geçen sene destek ödemesiyle birlikte 4 lira olan yaş çay fiyatının 12 liraya kadar çıkarılmasını bekliyor. Çiftçiler 9 liradan aşağı açıklanacak bir tutarın ise tamamen zarar olarak kendi hanelerine yazılacağını ifade ederek ÇAYKUR'un kapasite artırımına gitmesi gerektiğini ve kota uygulamasına son vermesini istiyor.

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda, “çay üretimindeki sorunların araştırılması” önerisi görüşüldü. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, geçen yıl üreticinin bir ton gübreye 2 bin 500 TL civarında para verdiğini, şimdi aynı gübrenin tarım kredi kooperatiflerinde bile 7 bin 800 lira olduğunu belirterek, “Çayın geçen seneki fiyatı 4 lira ise bu sene en aşağı 12 lira olması gerekiyor. Ama üretici diyor ki ‘9 liradan, 10 liradan aşağı olmasın” dedi. Bayraktutan, çay fiyatı ile çay destekleme fiyatının açıklanması ve ÇAYKUR’un üretim kapasitesinin artırılması için çağrıda bulundu.

PİYASADA BİR TON GÜBRE 9 BİN LİRA

Geçen yıl üreticinin bir ton gübreye 2 bin 500 TL civarında para verdiğini söyleyen Bayraktutan, “Şimdi sadece tarım kredi kooperatiflerinde bile 7 bin 800 lira. Serbest piyasada 9 binin aşağısında değil. Sadece bunun üzerinde yeni çay fiyatı ile alakalı olarak skala koyarsak çayın geçen seneki fiyatı 4 lira ise bu sene en aşağı 12 lira olması gerekiyor. Ama üretici diyor ki ‘9 liradan, 10 liradan aşağı olmasın’. Ben size soruyorum. 2016’dan beri Türkiye’de enflasyon yok mu, pahalılık yok mu? Hiçbir şey artmadı mı? Çay destekleme fiyatını 2016’dan beri neden artırmıyorsunuz? Her şeyin fiyatı arttı” tepkisini gösterdi.

"ÇAY FİYATI 9 LİRADAN AŞAĞI OLMASIN"

Çay ile ilgili belirsizliğin devam ettiğini belirten Bayraktutan, “Çay fabrikalarında çalışan işçiler kadro istiyorlar. Çayın bütün bileşenleri ile ilgili problem var… Kapalı kapılar ardında çay fabrikalarını ihya edecek olan bir Çay Kanunu Teklifi hazırlanmasına ilişkin karanlık dehlizlerde bir hazırlık yapılıyor, duyumlar geliyor. Sakın böyle bir şey yapmayın. Yapmanız gereken; çay bileşenlerini bir masa ortasına alın, çay fiyatını açıklayın; 9 liradan aşağı olmasın." dedi.

 Çiftçiler dikkat! Son dakika buğday fiyatları açıklandı! İşte 10 Mayıs 2022 arpa, buğday, mısır fiyat listesi

Çiftçiye en lazım olduğu zamanda gübre yasağı! Artık verilmeyecek

Çiftçilere ücretsiz dağıtım başladı! 15 ayrı başvuru merkezi oluşturuldu