Ekonomi

Yüzde 73 zam geldi maaştan daha iyi kazanç açıklandı! İşte geçerli olacağı tarih

Herkesin gözü kulağı bu haberdeydi. Zamlı fiyatlar açıklandı. Artış oranı yüzde 73 oldu ayrıca destek ödemeleri de yapılacak. Yeni fiyatların ne zamandan itibaren geçerli olacağı da belli oldu. Hükümetin en tepesindeki isim Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Geçen sene 3 lira 87 kuruş olarak ÇAYKUR tarafından üreticiden satın alınan yaş çayın kilogram fiyatına yüzde 73 oranında zam geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize-Artvin Havalimanı açılışında üreticilerin en az 10 lira açıklanmasını beklediği yaş çay fiyatlarını "müjde" olarak duyurdu. 

Geçen sene 3 lira 87 kuruş olarak ÇAYKUR tarafından üreticiden satın alınan yaş çayın kilogram fiyatına yüzde 73 oranında zam geldi.

Erdoğan, 'müjde' olarak yaş çay alım fiyatlarını kamuoyuyla paylaştı. Erdoğan, “Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73'ün üzerinde bir artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını da yüzde 130'un üzerinde artışla 30 kuruşa çıkartıyoruz. Böylece üreticilerimiz çaylarını geçen yıla göre desteklemeyle birlikte ortalaması yüzde 75’e gelen bir artış ile kilogramı 7 liradan fabrikaya verebilecek” dedi.

Zamlı tarifeli yeni çay alım tarihi de belli oldu.

ÜRETİCİ: ALIM GÜCÜMÜZ DÜŞÜYOR

Çay üreticileri; Hopa Çay Üreticileri Kooperatifi’nin düzenlediği “Artık yeter, çay üreticileri konuşuyor” programında hükümetin açıkladığı yaş çay alım fiyatlarını değerlendirdi.

Üreticiler “İsteklerimizi satır başları ile belirtmek gerekirse, bizim şu an devletten beklediğimiz günün koşullarına göre çay fiyatının belirlenmesiydi. En azından geçen sene bir ton çaya 1.5 ton gübre alabiliyorduk. O seviyeyi yakalayacak bir rakamın açıklanmasını bekliyorduk" dedi.
 

UZMANLAR FİYATLAR İÇİN NE DEDİ?

Yaş çay 2022 alım fiyatını değerlendiren uzmanlar açıklanan rakamdan ÇAYKUR'un alım yapmasının zor olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlar, "Yaş çay fiyatına geçen yıla göre sağlanan 75 oranındaki artış kuru çay maliyetini yaklaşık olarak 100’e varan oranlarda artıracak. Bu ise kuru çaya en az bu oranda zam yapılmasını zorunlu hale getiriyor. 

Yani şu an ortalama 40-45 TL bantında olan 1 kg paketli kuru çayın fiyatı asgari 65-70 TL rakamlarına çekilmediği sürece maliyet zararı oluşacak.

Aksi halde üzerinde büyük bir kredi+faiz yükü bulunan ÇAYKUR’un yüksek miktarda yaş çay satın alıp, bedellerini kısa sürede ödemesi borcunun daha da katlanması demektir.

Ayrıca; kuru çaya yapılacak yüksek orandaki bir zam satışlara da olumsuz etki edecektir.

Yani, kuru çaya maliyet oranında zam yapmak çeşitli açılardan olumsuz sonuçlar doğuracağı gibi, zam yapılmaması halinde de sektör iyice sıkıntıya girecektir.

Eğer kuru çayın maliyetini karşılayacak bir formülasyon üretilemezse bu durumda özel sektörün açıklanan fiyatlar üzerinden yaş çay satın alması mümkün değildir. O nedenle geçen yıl olduğu gibi (çok) düşük fiyat ve uzun vade gibi uygulamalar kaçınılmaz hale gelecek" tespitinde bulundu.


 

Cumhurbaşkanı Erdoğan merakla beklenen zam miktarını açıkladı: Yüzde 130 artarak hesaplara yatırılacak

Rize Artvin Havalimanı'ndaki tarihi sır ilk kez ortaya çıktı

Devlet vergide indirim yapma kararı aldı! Vergi indiriminden kimler yararlanacak hangi gelirler vergiden muaf olacak?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'den gübre ve akaryakıt fiyatlarında indirim açıklaması: Çiftçinin yüzü gülsün

Milyonlar maaşlara zam haberi beklerken Bakan Bilgin'den tarihi itiraf: Geciktik yarın çok geç olacak

Emekli memur ve asgari ücretliye hükümetten dolara endeksli zam formülü! Herkesin alacağı para belli oldu