27 / 04 / 2024

Çiftçiye buğday alım fiyatı sürprizi! 3 kat artış yaşandı

Çiftçiye buğday alım fiyatı sürprizi! 3 kat artış yaşandı

Artan maliyetlerin üstüne buğday fiyatlarının açıklanmaması, çiftçiyi zor durumda bıraktı. Hayat pahalılığı ve artan maliyetler, üreticilerin sıkıntılarını günden güne artırıyor. Çiftçiler buğday hasadının başlamasına kısa bir süre kala taban fiyatı merak ediyor. İşte ayrıntılar...



Gübre fiyatları 700 liranın üzerinde. Kök gübresi 430-460 lira. Mazot fiyatları 22-23 lira civarında. Bütün kredilerin de limitleri dolu. Çiftçilerin şu anda alma güçleri de yok. Herkes dışarıdan temin etmeye çalışıyor. Bunu da elindeki buğdayı satıp kendine biraz sermaye yaparak döndürmeye çalışıyor.

Türkiye’nin bu sene de buğday üretimin 20 milyon tona erişmesi beklenmiyor. 

Geçen yıla göre ülke genelinde yağışlılardan kaynaklanan nispi iyileşme gözükse de ve rekolte biraz normale dönse de Doğu-Güneydoğu'daki kuraklık devam ediyor.  Bir de don etkisi ve dolu zararı nedeniyle kayıplar var.

Hindistan sıcaklıklar nedeniyle üretimi azalınca ihracat yasağı koydu. Mısır da aynı şekilde. Çin ise tüm dünyadan buğday stokluyor. Böyle olunca da buğday fiyatı dünyada rekor kırıyor.

Geçtiğimiz gün buğdayın tonu 458 dolara kadar yükseldi. 

Çiftçinin girdi maliyetlerine bakıldığında tohum fiyatı 4 bin 500 lira 5 bin civarında. Buğdayın şu anki alım fiyatları da tonda 4 bin lira civarında. Dışarıdan buğday ithal edildiğinde ise fiyat 6 bin küsur lirayı buluyor.  


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön