Ekonomi

Çiftçiye buğday alım fiyatı sürprizi! 3 kat artış yaşandı

Artan maliyetlerin üstüne buğday fiyatlarının açıklanmaması, çiftçiyi zor durumda bıraktı. Hayat pahalılığı ve artan maliyetler, üreticilerin sıkıntılarını günden güne artırıyor. Çiftçiler buğday hasadının başlamasına kısa bir süre kala taban fiyatı merak ediyor. İşte ayrıntılar...Kök gübresi 430-460 lira

Gübre fiyatları 700 liranın üzerinde. Kök gübresi 430-460 lira. Mazot fiyatları 22-23 lira civarında. Bütün kredilerin de limitleri dolu. Çiftçilerin şu anda alma güçleri de yok. Herkes dışarıdan temin etmeye çalışıyor. Bunu da elindeki buğdayı satıp kendine biraz sermaye yaparak döndürmeye çalışıyor.

Türkiye’nin bu sene de buğday üretimin 20 milyon tona erişmesi beklenmiyor. 

Geçen yıla göre ülke genelinde yağışlılardan kaynaklanan nispi iyileşme gözükse de ve rekolte biraz normale dönse de Doğu-Güneydoğu'daki kuraklık devam ediyor.  Bir de don etkisi ve dolu zararı nedeniyle kayıplar var.

Hindistan sıcaklıklar nedeniyle üretimi azalınca ihracat yasağı koydu. Mısır da aynı şekilde. Çin ise tüm dünyadan buğday stokluyor. Böyle olunca da buğday fiyatı dünyada rekor kırıyor.

Geçtiğimiz gün buğdayın tonu 458 dolara kadar yükseldi. 

Çiftçinin girdi maliyetlerine bakıldığında tohum fiyatı 4 bin 500 lira 5 bin civarında. Buğdayın şu anki alım fiyatları da tonda 4 bin lira civarında. Dışarıdan buğday ithal edildiğinde ise fiyat 6 bin küsur lirayı buluyor.  

ÇİFTÇİNİN TOPLAM BORCU 185 MİLYARA ULAŞTI

Gübre fiyatları son bir yılda yüzde 300’e varan oranda zamlandı, mazot fiyatları yüzde 239, yem fiyatları ise yüzde 130’un üzerinde arttı.

2000'li yılların başlarında 2 milyar TL civarında olan çiftçi borcu günümüzde (bayiler borcu hariç) 185 milyar liraya ulaşmış durumda. Çiftçinin üretim araçları ödenemeyen borçları yüzünden haczediliyor. Gübre ve toprak geliştiricilerde yıllık fiyat artışı TÜİK verilerine göre yüzde 153,34'e enerji fiyatlarında yüzde 101,14'e yükseldi. Tarımsal üretim fiyatları (Tarımsal ÜFE) yıllık bazda lifli bitkilerde yüzde 196,22, sebze meyvede yüzde 112,15, tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 92,00 oranında arttı.

"BUĞDAY MALİYETİ 2 BİN 382 TL'YE ÇIKTI" 

Geçen yıl bir dekar buğdayın maliyeti 867 TL iken günümüzde bu rakam 2 bin 382 TL'ye çıktı. Buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, pamuk gibi ürünlerde dışa bağımlılık artarken hasat dönemi yaklaşmış olmasına karşın alım fiyatları açıklanmış değil. Aynı durum çay ve bakliyat gibi önemli ürünler için de geçerli.

Sulu buğdayda, tonda 8 bin 370 bin TL’ye çiftçi satarsa; ekmeklik buğdayda tonunu 7 bin 870 TL’ye satarsa, kuru tarımda kırmızı mercimeğin tonunu 15 bin 800 TL’ye, sulu koşullarda ekilen kırmızı mercimeğin tonunu 17 bin 780 TL’ye satarsa çiftçi para kazanmış olacak.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen yıl taban fiyatını 2,5 TL olarak açıkladı. 2021 ekmeklik buğday alım fiyatlarında tonunu 2.250 – 2.050 TL/ton arasında, makarnalık buğday için 2.450- 2.200 TL/Ton, arpa, çavdar ve tritikale için 1.750 TL/Ton ve yulaf için 1.900 TL/Ton olarak açıklamıştı. 

Çiftçiler bu sene buğdy taban fiyatının kilgramda en az 7,5 lira açıklanmasını bekliyor. 

Çiftçi haberi FOX Haber sunucusu Selçuk Tepeli'nin tepesini artırdı! Canlı yayında bardak fırlattı

TOKİ'den ucuz konut almak için hesap yapanlara kötü haber geldi! Fiyatlara büyük zam geldi

Yüksek kiralara karşı hükümet harekete geçti! Ev sahiplerinin elini kolunu bağlayacak yasal düzenleme geliyor

Milyonların beklediği TOKİ'den ucuz ve indirimli konut projesinin tarihi belli oldu! İl il açıklandı

 TÜİK'in ENAG hamlesi mahkemeden döndü! Rakamlar arasında büyük fark çıkıyordu

TÜİK'in ENAG hamlesi mahkemeden döndü! Rakamlar arasında büyük fark çıkıyordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika iptali! 'Bir ihtimal kalacak' diyerek açıkladı

Emekli maaş zammı asgari ücret artışı ve 3600 ek gösterge düzenlemesi sonrası hükümetten bomba adım